Τρίτη, 03 Αυγούστου 2021 11:10

Με την... αύρα της Καλαμάτας θριάμβευσε στο Τόκιο ο Μίλτος Τεντόγλου!

Γράφτηκε από τον
Με την... αύρα της Καλαμάτας θριάμβευσε στο Τόκιο ο Μίλτος Τεντόγλου!

Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε στο Τόκιο ο Μίλτος Τεντόγλου, κερδίζοντας στον τελικό του μήκους με άλμα στα 8.41 μ., επίδοση που έπιασε στην 6η και τελευταία προσπάθειά του, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα, καθώς μέχρι εκείνο το σημείο ήταν 4ος στην κατάταξη.

Ο Ελληνας πρωταθλητής από τα Γρεβενά χάρισε το δεύτερο χρυσό ελληνικό μετάλλιο σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά από έναν απίστευτο σε εξέλιξη αγώνα, όπου χρειάστηκε το τελευταίο άλμα για να επιβεβαιώσει ότι είναι ο κορυφαίος άλτης, μιας και πήγε στο Τόκιο με την καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο (8.60 μ.)
"Δεν το περίμενα να κερδίσω, ειδικά έτσι όπως εξελίχθηκε ο αγώνας. Ημουν τυχερός σήμερα, αλλά και άτυχος μαζί, γιατί δεν έκανα καθόλου καλά άλματα στην αρχή. Δεν ξέρω γιατί ήταν έτσι οι πρώτες πέντε προσπάθειές μου. Ήταν χάλια. Δεν ξέρω τι έπαθα. Σαν να είχαν αγχωθεί, δεν ξέρω. Στο τέλος έκανα ακριβώς την ίδια επίδοση με τον πρώτο. Σήμερα ο Χουάν Μιγκέλ Ετσεβερία ήταν καλύτερος από μένα, νιώθω λίγο κάπως που κέρδισα. Νιώθω τυχερός. Απλά προσπάθησα να κάνω ένα απλό αλματάκι. Στις προηγούμενες προσπάθειες προσπαθούσα μάλλον πολύ, σκεφτόμουν περίεργα, δεν μπορούσα να το βρω. Έτρεξα νορμάλ, έκανα ένα αλματάκι κι έγινε¨" , ήταν λόγια του χρυσού Ολυμπιονίκη στην κάμερα της ΕΡΤ μετά τον αγώνα.
Ο Τεντόγλου πήγε στο Τόκιο με την αύρα... της Καλαμάτας, καθώς τον Απρίλιο βρέθηκε για προετοιμασία στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα μαζί με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Βούλα Παπαχρήστου και άλλους Ελληνες προπονητές.

Ο Γιώργος Πομάσκι είχε δηλώσει τότε στην "Ε" Το γκρουπ έχει τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι 3 παιδιά που ετοιμάζονται για την Ολυμπιάδα, άλλα 2-3 των Νέων και το άλλο για πιο μικρούς. Ο καθένας έχει τον στόχο του, είτε για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, είτε για την Ολυμπιάδα. Εχω ελπίδες ότι και κάποιος άλλος, μπορεί να πιάσει το όριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες”.
Ο ομοσπονδιακός προπονητής, που είναι ο κορυφαίος προπονητής αλμάτων της χώρας είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τις συνθήκες στο Δημοτικό Στάδιο λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: "“Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, με την πανδημία, τα τεστ, τα δύσκολα ταξίδια και με τον κίνδυνο κάποιο παιδί να κολλήσει, είναι καλύτερα εδώ. Η περιοχή σας είναι σχεδόν μηδενική από κρούσματα και ασφαλής. Ετσι αποφασίσαμε να πάμε στα σίγουρα, στα παλιά λημέρια. Εδώ έχουμε ετοιμάσει πάρα πολλούς αθλητές και κάναμε φοβερή αγωνιστική σεζόν. Γιατί να μην το κάνουμε και φέτος. H Καλαμάτα είναι φανταστική. Οσο για το Στάδιο, είναι ευχάριστο, γιατί έχει αλλάξει χρώμα προς το καλό, είναι πολύ πιο φρέσκο, καινούριο, περιποιημένο. Βασίζομαι σε όλους τους δημάρχους, έκαναν κάτι για να μπορεί ο στίβος να κάνει καλές προετοιμασίες. Και έναν φανταστικό αγώνα, τα “ Παπαφλέσσεια””.
Ο Γιώργος Πομάσκι ήταν και προπονητής του Μεσσήνιου Λούη Τσάτουμα, που έχει γράψει... ιστορία με το 8.66 στα "Παπαφλέσσεια".

Πομάσκι: "Ούτε μία... καραμέλα"

Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι πλέον χρυσός Ολυμπιονίκης και η πολιτική ηγεσία δεν σταματά να του δίνει συγχαρητήρια.
Ο 23χρονος πρωταθλητής ωστόσο δεν είχε καμία στήριξη από την Πολιτεία. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Γιώργου Πομάσκι σε εκδήλωση του ΚΚΕ τον Απρίλιο στην Καλαμάτα για τα προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού και τις θέσεις του κόμματος. 

"Δεν μας έχουν δώσει ούτε μια καραμέλα για να γίνει καλύτερος ο Μιλτος. Να’ ναι καλά τα 3 μαγειρεία σας στην Αγορά στην Καλαμάτα όπου πηγαίνουμε και παίρνουμε φαγητό. Είμαστε 5 άτομα και μένουμε σε 5 σημεία σε σπίτια στην Καλαμάτα. Περιμένω τα λεφτά να μου στείλουν για να πληρώσουμε μεθαύριο. Η προετοιμασία τελειώνει", είχε πει μεταξύ άλλων ο κ. Πομάσκι στην εκδήλωση που είχε γίνει στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας. Εκεί όπου ο Τεντόγλου έκανε την προετοιμασία του για να βρεθεί στο Τόκιο και να γίνει χρυσός Ολυμπιονίκης.

Η τελική κατάταξη στον τελικό του μήκους

1.Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) 8.41 - Χρυσό μετάλλιο
2.Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία (Κούβα) 8.41 - Αργυρό μετάλλιο
3.Μέικελ Μάσο (Κούβα) 8.21 --Χάλκινο μετάλλιο
4.Εουσέμπιο Κάσερες (Ισπανία) 8.18
5.Τζούβεν Χάρισον (ΗΠΑ) 8.15
6.Γιούκι Χασιόκα (Ιαπωνία) 8.10
7.Τομπίας Μόντλερ (Σουηδία) 8.08
8.Φιλίπο Ραντάτσο (Ιταλία) 7.99