Παρασκευή, 14 Ιανουάριος 2022 12:18

Τζόκοβιτς: Απελάθηκε από την Αυστραλία, εκτός Australian Open

Γράφτηκε από τον

Τελικά, οι Αρχές της Βικτώριας προχωρούν στην απέλαση του Νόβακ Τζόκοβιτς καθώς η βίζα του δεν έχει πλέον καμία ισχύ.

Ο υπουργός Μετανάστευσης με... μερικές ημέρες καθυστέρηση πήρε την απόφαση και άσκησε την εξουσία που έχει, διατάζοντας την απέλαση του Σέρβου τενίστα. Εδώ και δύο 24ωρα οι πληροφορίες έλεγαν πως είχε καταλήξει στην απόφαση, όμως καθυστέρησε καθώς εξέταζαν διεξοδικά όλα τα έγγραφα του Νόλε, ο οποίος όπως αποδείχθηκε είχε κάνει ορισμένες παρατυπίες.

Ο Χοκ άσκησε το δικαίωμα που του δίνει το αξίωμά του και παράβλεψε την απόφαση του δικαστηρίου της Βικτώριας, σε μια υπόθεση που σε καμία περίπτωση πάντως, δεν έχει κλείσει ακόμη. Ο Αυστραλός υπουργός «άκουσε» την οργή των πολιτών της χώρας του και πήρε την υπόθεση πάνω του, καθώς υπάρχει και ζήτημα με δεδικασμένο που μπορεί να δημιουργηθεί, το οποίο θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα στην κυβέρνηση.

Ζυγίζοντας προφανώς τα πράγματα, επέλεξαν να ακολουθήσουν την γραμμή αυτή, γνωρίζοντας πως από την άλλη, ενδέχεται να υπάρξει κατακραυγή για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση από την αρχή, για να καταλήξουν τελικά να ακυρώσουν τη βίζα του Σέρβου για δεύτερη φορά.

Αν ο Τζόκοβιτς δεν ασκήσει έφεση μέσα στις επόμενες ώρες, μπορεί να απελαθεί αμέσως.

«Ακυρώνω τη visa του Τζόκοβιτς»: Ολη η ανακοίνωση

«Σήμερα άσκησα την εξουσία μου σύμφωνα με το άρθρο 133Γ παράγραφος 3 του νόμου περί μετανάστευσης για να ακυρώσω τη visa που κατείχε ο κ. Νόβακ Τζόκοβιτς, για λόγους υγείας και καλής τάξης, με βάσει το δημόσιο συμφέρον

Αυτή η απόφαση ακολούθησε εντολές του Ομοσπονδιακού Περιφερειακού και Οικογενειακού Δικαστηρίου στις 10 Ιανουαρίου 2022, ακυρώνοντας μια προηγούμενη απόφαση ακύρωσης για λόγους δικαιοσύνης.

Κατά τη λήψη αυτής της απόφασης, εξέτασα προσεκτικά τις πληροφορίες που μου παρείχαν το Υπουργείο Εσωτερικών, η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη και ο κ. Τζόκοβιτς.

Η κυβέρνηση Μόρισον είναι σταθερά δεσμευμένη στην προστασία των συνόρων της Αυστραλίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την πανδημία της COVID-19.

Ευχαριστώ τους αξιωματικούς του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων και της Αυστραλιανής Συνοριακής Δύναμης που εργάζονται καθημερινά για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Αυστραλίας σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα με αυξανόμενη πρόκληση.»

Ησυχία πριν την απόφαση

Στο γραφείο του δικηγόρου του Τζόκοβιτς επικρατούσε ησυχία, λίγες ώρες πριν την απόφαση του Αλεξ Χοκ, η οποία τελικά είναι κατά του Σέρβου σταρ, μετά την αναθεώρηση των νέων εγγράφων που υπέβαλαν οι δικηγόροι του σταρ την Τετάρτη (12/1).

Θυμίζουμε, ότι την προηγούμενη εβδομάδα όταν και ξέσπασε το θέμα, στους δρόμους της Μελβούρνης ξεχύθηκαν Σέρβοι και Ελληνες υποστηρικτές του Νο1 τενίστα στον κόσμο για να δείξουν την έμπρακτη στήριξή τους προς το πρόσωπό του.

Σύμφωνα με τα Μέσα της Αυστραλίας, δύο αστυνομικοί βρίσκονταν στην είσοδο του κτιρίου στο Flinders Lane μέχρι περίπου τις 3.45 μ.μ., όταν και τελικά έφυγαν χωρίς να αντικατασταθούν.

Τα επόμενα βήματα για Τζόκοβιτς και Australian Open
Πλέον, ο Σέρβος αναμένεται να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο ξενοδοχείο όπου κρατούνται οι παράτυποι μετανάστες. Πιθανότατα θα κάνει εντός της ημέρας προσφυγή στο δικαστήριο καθώς θέλει να προλάβει να βγει η τελεσίδικη απόφαση ώστε αν αυτή τον δικαιώσει, να μπορέσει να αγωνιστεί στο Australian Open.

Αν η απόφαση δεν έχει βγει ως την Κυριακή (οι δικηγόροι του θα ζητήσουν να εξεταστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο με την διαδικασία του κατ' επείγοντος), τότε ο Σέρβος θα χάσει το grand slam και θα πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής, ενώ μένει να ξεκαθαριστεί αν θα ισχύσει η απαγόρευση εισόδου στη χώρα για τα επόμενα τρία χρόνια, εφ' όσον επιβεβαιωθεί η απόφαση του Χοκ.

Ακόμη κι αν δικαιωθεί όμως, δεν είναι βέβαιο αν θα προλάβει να αγωνιστεί καθώς δύσκολα θα βγει απόφαση γρήγορα. Το Australian Open αρχίζει την Δευτέρα... Να τονιστεί πως η υπόθεση θα πάει στα χέρια του δικαστή που δικαίωσε τον Σέρβο στην πρώτη ένσταση, τον Αντονι Κέλι, ο οποίος ωστόσο δεν αποκλείεται να παραπέμψει την υπόθεση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, κάτι που θα είναι ενδεχομένως χρονοβόρο και θα κοστίσει στον Νόλε οριστικά την συμμετοχή του στην διοργάνωση.

Δεν αποκλείεται βέβαια να μην μπει καν στη διαδικασία της ένστασης ο Τζόκοβιτς και απλά να πάρει το αεροπλάνο και να αναχωρήσει για την Ευρώπη. Αναμένεται να δούμε ποια θα είναι η επίσημη αντίδρασή του.

Πηγή: gazzetta.gr