Δευτέρα, 23 Μάιος 2022 11:09

Πρωτιά Τεντόγλου και καλές επιδόσεις στα "Παπαφλέσσεια"

Γράφτηκε από τον
Πρωτιά Τεντόγλου και καλές επιδόσεις στα "Παπαφλέσσεια"

Η "αφρόκρεμα" του ελληνικού στίβου, καθώς και σπουδαίοι ξένοι αθλητές και αθλήτριες αγωνίστηκαν το Σάββατο στα "Παπαφλέσσεια", ένα από τα πιο ιστορικά μίτινγκ της χώρας, που διεξήχθη για 51η χρονιά και ύστερα από διάλειμμα ενός έτους λόγω της πανδημίας.

Ηταν μια γιορτή του κλασικού αθλητισμού, με... προσκεκλημένους πάνω από 110 αθλητές οι οποίοι με τις επιδόσεις τους κέρδισαν το ζεστό χειροκρότημα του αρκετού κόσμου, που παρά τη ζέστη, πήγε προχθές στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας και αποζημιώθηκε από το θέαμα.
Το διεθνές μίτινγκ δείχνει να βρίσκει τη λάμψη του παρελθόντος, όπως είπε και στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ενώ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, που κήρυξε την έναρξη των αγώνων, υποσχέθηκε ακόμα καλύτερες μέρες με τη συμβολή της Περιφέρειας.
Χαιρετισμό απηύθυνε ακόμα η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα και ο πρόεδρος του διοργανωτή Μεσσηνιακού, Τάκης Στασινόπουλος. Να σημειωθεί ότι τα ¨"Παπαφλέσσεια" είναι ξανά στο καλεντάρι της παγκόσμιας Ομοσπονδίας, στην κατηγορία Challenger του Continental Tour και έγιναν χάρη στη συνεργασία του Μεσσηνιακού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, του ΣΕΓΑΣ και του Υφυπουργείου Αθλητισμού.

Από το Μανιάκι στο Στάδιο η Ιερή Φλόγα

Από το Μανιάκι του Δήμου Πύλου Νέστορος, έγινε το Σάββατο η εκκίνηση της λαμπαδηδρομίας της Ιερής Φλόγας, ώστε να φτάσει στον τελικό της προορισμό το Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας για την έναρξη των "Παπαφλεσσείων". Στο Μανιάκι τελέστηκε τρισάγιο στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, τόπο θυσίας των Αγωνιστών της Μάχης του Μανιακίου, ενώ η τελετή αφής της Ιερής Φλόγας έγινε στον ανδριάντα του Παπαφλέσσα, παρουσία του δημάρχου Πύλου - Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, αντιδημάρχων, προέδρων κοινοτήτων, συλλόγων, εκπροσώπων Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθους κόσμου. Η διαδρομή της λαμπαδηδρομίας είχε τους εξής σταθμούς: Μανιάκι – Τουλούπα Χάνι – Βλαχόπουλο – Χατζή – Πετρίτσι – Καζάρμα – Ριζόμυλο – Βελίκα – Μεσσήνη – Καλαμάτα. Ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας έδωσε συγχαρητήρια στους λαμπαδηδρόμους που συμμετείχαν σ' ένα καταξιωμένο, όπως είπε αθλητισμό θεσμό, ο οποίος αντικατοπτρίζει την κοινωνία και τον πολιτισμό της.

Νικητής με το τελευταίο άλμα ο Τεντόγλου

Στο αγωνιστικό σκέλος, ο Μίλτος Τεντόγλου δεν μπόρεσε να σπάσει το ρεκόρ του Μεσσήνιου Λούη Τσάτουμα (8.66 μ.μ.), αλλά ήταν αυτός που συγκέντρωσε όλα τα βλέμματα στο Στάδιο και μοίρασε δεκάδες αυτόγραφα σε μικρούς και μεγάλους θαυμαστές του.
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους αναδείχθηκε νικητής στα "Παπαφλέσσεια" με άλμα στα 8,22 μ. στην έκτη και τελευταία του προσπάθεια, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Σουηδό Τόμπιας Μόντλερ με 8,10μ. και ενώ αγωνιζόταν με πρόβλημα τραυματισμού.
"Χτύπησα στο πρώτο άλμα δεν ξέρω αν είναι κάτι σοβαρό, θα το δούμε. Φοβήθηκα στη συνέχεια και ήμουν προσεκτικός. Σίγουρα ο αγώνας δεν ήταν όπως τον είχα φανταστεί και σκεφτεί" είπε ο Τεντόγλου, που ξεκίνησε τον αγώνα με 7.98 μ.(1.1) και με μια ενόχληση στο πέλμα, με συνέπεια να αφήσει τη δεύτερη προσπάθεια.
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στον κλειστό στίβο μπήκε στον αγώνα στην τρίτη προσπάθεια κι έκανε διαδοχικά άκυρο, 7,91 μ. και 8,22 μέτρα. Την τριάδα των νικητών συμπλήρωσε ο Γάλλος Πόμερι με άλμα στα 7.82, ενώ καλή εμφάνιση έκανε ο Παναγιώτης Μαντζουρογιάννης, που ήταν 5ος με 7.61 μέτρα.

Τίμησαν Τεντόγλου, Πομάσκι και Τσιάμη

Μετά το τέλος του αγωνίσματος του μήκους, οι διοργανωτές τίμησαν τον Μίλτο Τεντόγλου και τον προπονητή του Γιώργο Πομάσκι για το χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο, αλλά και τον Δημήτρη Τσιάμη για την διαχρονική του παρουσία στον χώρο. Τις απονομές έκαναν η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Ατομικό ρεκόρ για Καραγιάννη, δυναμικό ξεκίνημα για Τσιάμη

Η δράση στα "Παπαφλέσσεια" ξεκίνησε με το τριπλούν των ανδρών, εκεί όπου ο Δημήτρης Τσιάμης πραγματοποίησε τον καλύτερο αγώνα του από το 2019, αφού ήταν νικητής με 16,61 (1,1) κι έδειξε από νωρίς στη σεζόν να είναι σε θέση να κυνηγήσει μεγάλες επιδόσεις.
Ο έμπειρος άλτης είχε μία ακόμη έγκυρη προσπάθεια, την πρώτη, στα 16,47 μέτρα. Καλή παρουσία πραγματοποίησε και ο Ανδρέας Πανταζής, που παρότι προέρχεται από τραυματισμό κατάφερε να «προσγειωθεί» στα 16,30 μ. (0,1). Τρίτος με 15,91 μ. ήταν ο Νίκος Ανδρικόπουλος.
Πολύ καλά ξεκίνησε τη σεζόν η Αναίς Καραγιάννη που τερμάτισε σε 13.27 τα 100 μ. εμπ. και βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ 13.31, από το 2020.
Η νεαρή αθλήτρια έδειξε πως είναι φέτος σε θέση να προσεγγίσει επιδόσεις υψηλού επιπέδου. Η Ελισάβετ Πεσιρίδου δεν κατάφερε να τερματίσει τον αγώνα, καθώς έχασε τον ρυθμό της από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στα εμπόδια. Η αθλήτρια θα επιστέψει στη δράση την ερχόμενη εβδομάδα .στα "Βενιζέλεια- Χανιά".
Νικήτρια του αγώνα ήταν η Μάικεν Τιμ Λιμ (Ολλανδία) με 13.16.

Σπουδαίες επιδόσεις στα 200 μέτρα

Στα 200 μέτρα γυναικών έκλεψαν την παράσταση η Άρτεμις Αναστασίου και η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου. Η Αναστασίου τερμάτισε σε 23.35 (1,0) κι έγινε η ένατη Ελληνίδα όλων των εποχών στο αγώνισμα.
Η αθλήτρια βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ το οποίο ήταν 23.54 από τους φετινούς διασυλλογικούς αγώνες κι έδειξε πως φέτος θα μπορέσει να διεκδικήσει ακόμη καλύτερους χρόνους. Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η νεαρή Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, που ήταν δεύτερη με 23.41 με νέο πανελλήνιο ρεκόρ Γυναικών Κ20. Η νεαρή με αυτή την εμφάνιση έβαλε υποψηφιότητα για μια καλή παρουσία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Κάλι. Η αθλήτρια βελτίωσε το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ, το οποίο ήταν 23.77 από τις 20/8/2020 στο Παγκόσμιο του Ναϊρόμπι. Η νεαρή αθλήτρια με το τέλος του αγώνα δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό της για τις προχθεσινές της εμφανίσεις.
"Είμαι πολύ χαρούμενη για τον σημερινό αγώνα. Τόσο στα 100 μ. όσο και στα 200 μ. πήγα πολύ καλά. Ακόμη δεν έχω καταλήξει στο αγώνισμα στο οποίο θέλω να ρίξω το βάρος μου. Θα κάνω τον επόμενο αγώνα μου στη Φιλοθέη και μετά στα Δρόμεια", είπε η νεαρή αθλήτρια της Κατερίνας Αλεξοπούλου, που φέτος έχει ρίξει την προσοχή της στα 200 μέτρα. Η Εμμανουηλίδου νωρίτερα είχε τρέξει τα 100 μ. σε 11.51 (1,4) βελτιώνοντας το ρεκόρ της και στα 100 μέτρα.
Εμφανώς συγκινημένη ήταν η Άρτεμις Αναστασίου μετά τα 200 μέτρα. "Περίμενα χρόνια αυτό τον χρόνο. Έβλεπα την Μαρία (σ.σ. Μπελιμπασάκη) πριν χρόνια να τρέχει σε αυτούς τους χρόνους κι έλεγα πότε θα καταφέρω να το κάνω κι εγώ. Παρότι δεν είχα την διάθεση που θα ήθελα πριν από την κούρσα, κατάφερα τελικά να ολοκληρώσω με επίδοση ανάλογη των δυνατοτήτων μου", είπε η αθλήτρια με το τέλος του αγώνα.
Η Αναστασίου στα 100 μ. ήταν τρίτη με 11.61.
Πολύ καλή εμφάνιση έκανε ο Χρήστος Κοτίτσας, ο οποίος ήταν νικητής στα 800μ. με 1.48.11, επίδοση κοντά στο ατομικό του ρεκόρ.
Ο αθλητής της Πίτσας Παρχαρίδου, έδωσε συνέχεια στις σταθερές εμφανίσεις της φετινής χρονιάς. Το ατομικό του ρεκόρ ξεπέρασε και ο Χάρης Ξενιδάκης που ήταν τρίτος με 1.48.63.

Σταθερή αξία η Τζένγκο στον ακοντισμό

Η πρωταθλήτρια Ελίνα Τζένγκο πήρε την δεύτερη θέση στον ακοντισμό χάρη στην βολή 60.43μ. που σημείωσε στην πέμπτη της προσπάθεια
Νωρίτερα είχε βολές στα 55,39μ., 59,33μ., 56,66μ. και 59,66μ,. Νικήτρια ήταν η Κουβανή Αγκουιλάρ με επίδοση 62,52 μέτρα. Η Τζένγκο σχολιάζοντας τον αγώνα είπε:
"Ήταν ένας πολύ καλός αγώνας, καθώς είχα σταθερότητα στις βολές. Το ακόντιο είναι ένα όργανο που αν κάνει κάποια τεχνικά λάθη, κατευθείαν πέφτουν οι επιδόσεις. Εγώ θα δουλέψω πάνω στην τεχνική μου με στόχο να βελτιώσω ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις μου. Θα κάνω τον επόμενο αγώνα μου στην Οστράβα στις 31 του μηνός, εκεί όπου θα διεκδικήσω μια καλή παρουσία. Γενικά η προετοιμασία έχει πάει πολύ καλά, παρότι έμεινα λίγο πίσω με το εμβόλιο, καθώς ανέβασα πυρετό και χρειάστηκε να απέχω από τις προπονήσεις". Η αθλήτρια του Γιώργου Μποτσκαριώβ, είναι εντός πρόκρισης στο παγκόσμιο του Όρεγκον με βάση την κατάταξη.
Εξαιρετικός αγώνας έγινε και στον ακοντισμό των ανδρών, με τον Λετονό Πάτρικ Γκάιλιους να πετυχαίνει βολή στα 83,65 μέτρα. Ο Αλεξάντερ Νόβακ ήταν δεύτερος με 78,07 μ. και ο Δημήτρης Τσίτσος τρίτος με 73,08 μέτρα.
Στα 100 μ. των Ανδρών γρηγορότερος όλων ήταν ο Κάιχαν Όζερ (Τουρκία) με 10.38 σε μια κούρσα όπου ο Παναγιώτης Τριβιζάς ήταν τρίτος με 10.50, κάνοντας μία ακόμη καλή εμφάνιση στη σεζόν. Το ατομικό του ρεκόρ βελτίωσε στα 400 μ. ο Γιάννης Ντέτσικας, ο οποίος ήταν τρίτος με 47.05. Νικητής στην παρατεταμένη ταχύτητα ήταν ο Μπόσκο Γιάνοβιτς (Σερβία) με 45.72.

Ξεχώρισε η Βούκοβιτς στο ύψος

Υψηλού επιπέδου ήταν και το ύψος το γυναικών, με την Μαρίγια Βούκοβιτς να αναδεικνύεται νικήτρια με 1,95 μέτρα. Η ένατη στους Ολυμπιακούς του Τόκιο στη συνέχεια είχε καλά, αλλά άκυρα άλματα στα 2,00 μέτρα. Η Τατιάνα Γκούσιν ήταν τρίτη με 1,84 μ., ενώ με την ίδια επίδοση ακολούθησε και η Ιωάννα Ζάκκα, που ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό και δεν είναι ακόμη στην κατάσταση που θα ήθελε. Η αθλήτρια έχει ενοχλήσεις στη μέση που δεν της επιτρέπουν να γυμναστεί όπως θα ήθελε. Πάνω από τα 1,84 μ. πέρασε και η Δέσποινα Μαλταμπέ.
Το μήκος των γυναικών ήταν το αγώνισμα με το οποίο ολοκληρώθηκαν τα φετινά "Παπαφλέσσεια". Η Μίλιτσα Γκαρντάσεβιτς (Σερβία) ήταν νικήτρια με άλμα στα 6,69 μ. σε έναν αγώνα όπου είχε πέντε άλματα πάνω από τα 6,50 μέτρα. Η Σπυριδούλα Καρύδη ήταν δεύτερη στο αγώνισμα με 6,51 (2,5) και 6,45 μ. (1,6) με κανονικό άνεμο βελτιώνοντας το φετινό της ρεκόρ και δείχνοντας να βρίσκει το ρυθμό της. Η τριάδα στις γυναίκες συμπληρώθηκε από την Βασιλική Χαϊτίδου με 6,38 μ. (2,3).
Tέλος να σημειωθεί ότι έγινε και αγώνας 100 μέτρων για αθλητές με τυφλότητα, που εισέπραξαν το πιο ζεστό χειροκρότημα του κοινού.