Δευτέρα, 13 Ιούνιος 2022 11:47

ΜΟLKKY: Hρθε στην Καλαμάτα και κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους (βίντεο)!

Γράφτηκε από τον
ΜΟLKKY: Hρθε στην Καλαμάτα και κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους (βίντεο)!

Ρακέτες, μπιτς βόλεϊ, ποδόσφαιρο στην άμμο, είναι μερικά από τα καλοκαιρινά σπορ που βλέπουμε να επιδίδονται οι Ελληνες και όχι μόνο.

Στην παραλία της Καλαμάτας όμως, μια παρέα μικρών και μεγάλων, κάνει τη διαφορά, παίζοντας… Μolkky. Ενα άγνωστο στη χώρα μας παιχνίδι, που έχει τις ρίζες του από το Λάχτι της Φινλανδίας και παίζεται εδώ και 26 χρόνια στις σκανδιναβικές κυρίως χώρες. Τι είναι όμως το Μolkky;
“Είναι το ρίξιμο ξύλου. Πρόκειται για συνδυασμό πετάνκ και μπόουλινγκ”, λέει στην “Ε” ο Χρήστος Μαυρέας, πρόεδρος του Μolkky Τeam Καλαμάτας, του πρώτου συλλόγου Μolkky που ιδρύθηκε στην Ελλάδα και αριθμεί 37 μέλη, παίρνοντας μάλιστα μέρος και σε διεθνείς διοργανώσεις.
Πρόκειται για διασκεδαστικό παιχνίδι στρατηγικής, που δεν απαιτεί σωματική δύναμη και είναι κατάλληλο για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και κατάστασης. Μπορεί να παιχτεί σε όλες τις επιφάνειες.

Πως παίζεται

Το σετ του παιχνιδιού αποτελείται από ένα ξύλο ρίψης και 12 μικρότερα ξύλα, αριθμημένα από το 1 έως το 12. Τα ξύλα τοποθετούνται αρχικά σε όρθια θέση 3,5 μέτρα μακριά από τη γραμμή ρίψης, Οι παίκτες εναλλάσσονται για να πετάξουν το ξύλο, προσπαθώντας να χτυπήσουν τα αριθμημένα ξύλα. Ο πρώτος παίκτης που θα φτάσει ακριβώς τους 50 πόντους κερδίζει το παιχνίδι. Το να σκοράρει πάνω από 50, τιμωρείται με την επαναφορά του σκορ του παίκτη στους 25 πόντους. Να σημειωθεί ότι μετά από κάθε ρίψη, τα ξύλα σηκώνονται ξανά στην ακριβή θέση όπου προσγειώθηκαν.
Ο Χρήστος Μαυρέας, που έφερε το σπορ στη χώρα μας και στην Καλαμάτα, αφού ηγείται και της αντίστοιχης ομοσπονδίας, εκτιμά ότι: “Οι κανόνες είναι εύκολοι και πιστεύω ότι σύντομα θα είναι στο σπίτι του κάθε Ελληνα. Πρόκειται για καθαρά ψυχαγωγικό παιχνίδι που συνδυάζει στρατηγική και ικανότητα. Είναι ένα παιχνίδι χωρίς κανένα ίχνος ρατσισμού, όσον αφορά το σωματότυπο, την ηλικία κ.τ.λ. Οπότε μπορούμε να προσελκύσουμε οποιονδήποτε θέλει να παίξει. Εχει ανακαλυφθεί στη Φινλανδία και άρχισε να παίζεται από το 1996. Μπορεί να παιχτεί παντού, στο χώμα, στο γρασίδι, στην άμμο. Και αυτός είναι ο λόγος που δίνει διαφορετικό χώμα στα μέχρι τώρα παιχνίδια που ξέραμε”.

Τουριστικά οφέλη

Ο Χρήστος Μαυρέας προσδοκά ότι όσο περνά ο καιρός θα αυξάνονται και οι φίλοι του εν λόγω σπορ στην πόλη, κάτι που θα έχει και τουριστικά οφέλη, αφού όπως λέει: “Μπορεί να έρχονται αθλητές από όλη την Ευρώπη για τουρνουά. Για παράδειγμα στην Κέρκυρα συμμετείχαν πρόσφατα 350 άτομα σε τουρνουά πετάνκ. Γι’ αυτό θέλουμε να συνεχίσει να μας στηρίζει ο Δήμος, ώστε να προβληθεί το άθλημα και η πόλη μέσα από τους αγώνες.
Ηδη βλέπω μεγάλο ενδιαφέρον με κόσμο που έρχεται και μας ρωτά καθημερινά για το παιχνίδι. Πρόθεσή μας είναι να μεγαλώσουμε περισσότερο το σύλλογο. Να βγει ο κόσμος από τον καναπέ. Μπορεί να παίξουν όλοι. Ο μπαμπάς, ο παππούς, η γιαγιά. Η Καλαμάτα έχει το προνόμιο να είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα, που έφερε αυτό το σπορ και πέρυσι ο σύλλογος είχε την πρώτη του συμμετοχή στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα με καλό πλασάρισμα.
Θα έχουμε και το παγκόσμιο πρωτάθλημα, όπου συμμετέχουν 24 χώρες. Μια διοργάνωση πρόκληση”.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
“Θέλει σημάδι και στρατηγική”

Για το Molkky μίλησε στην “Ε” και ο Θανάσης Δημόπουλος, αντιπρόεδρος του καλαματιανού συλλόγου. “Είναι κάτι καινούριο στην Καλαμάτα. Είμαστε ο πρώτος σύλλογος που ιδρύθηκε και μετά έγινε ένας στα Χανιά και στα “σκαριά” είναι ακόμα ένας στη Βουλιαγμένη. Πρόκειται για παιχνίδι, που θέλει σημάδι για να μπορείς να σημαδέψεις το αντίστοιχο ξύλο, αλλά και στρατηγική. Το ζητούμενο είναι να φθάσεις το άθροισμα 50”, σημειώνει ο κ. Δημόπουλος, που ευχαρίστησε τον αντιδήμαρχο Δ. Μαστραγγελόπουλο για τη βοήθειά του.
Ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι η ομάδα έχει ήδη λάβει μέρος σε τουρνουά σε Τσεχία, Φινλανδία και ετοιμάζεται πλέον για Γαλλία. Ευχή του είναι να έρθουν περισσότερα παιδιά στο Molkky και να χαρούν το παιχνίδι.