Παρασκευή, 09 Σεπτέμβριος 2022 12:01

Η ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΤΟΥ Γ.Σ. ΑΚΡΙΤΑ 2016 ΓΙΩΤΑ ΤΣΙΑΛΑ ΣΤΗΝ “Ε”: “Θα έχουμε τους καλύτερους ρίπτες”

Γράφτηκε από τον

Στην αφετηρία μιας νέας σεζόν βρίσκεται ο Γ.Σ. Ακρίτας 2016, με τον πήχη των προσδοκιών να τοποθετείται ψηλά.

Ο καλαματιανός σύλλογος επενδύει συνεχώς στην ανάπτυξη του κλασικού αθλητισμού και πέρα από γυμναστές εγνωσμένης αξίας, έχει πλέον και το δικό του Κέντρο Ρίψεων στο Ασπρόχωμα. Το μοναδικό ιδιόκτητο στην Πελοπόννησο, που δίνει τη δυνατότητα σε δεκάδες παιδιά να δείξουν το ταλέντο τους στον ακοντισμό, στη σφυροβολία, στο δίσκο και στη σφαίρα. Υπεύθυνη των αγωνισμάτων ρίψεων, είναι η Γιώτα Τσιάλα. Η βαλκανιονίκης στον ακοντισμό και καθηγήτρια φυσικής αγωγής, εντάχθηκε τον Ιούλιο στο προπονητικό τιμ του Ακρίτα και σε συνεργασία με τους άλλους προπονητές, θα επιδιώξει να οδηγήσει τον σύλλογο στο δρόμο των επιτυχιών.

“Υπάρχει οργάνωση και πλάνο για την επόμενη πενταετία. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις ρίψεις και πιστεύω ότι ο σύλλογος θα έχει και με τις μεταγραφές που θα γίνουν, τους καλύτερους ρίπτες στη Μεσσηνία και όχι μόνο”, λέει στην “Ε” η έμπειρη προπονήτρια, που διαπιστώνει ότι: “Το επίπεδο είναι ήδη υψηλό. Εχουμε έξι πανελληνιονίκες. Γίνεται πολύ καλή δουλειά. Ο πρόεδρος Πέτρος Παπαδόπουλος έχει βάλει πολλά χρήματα για την ανάπτυξη του στίβου”.

Πλήρως λειτουργικό το νέο προπονητικό κέντρο

Η νέα μεγάλη επένδυση του Γ.Σ. Ακρίτα 2016 είναι το Κέντρο Ρίψεων, που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον συλλόγων από όλη την Ελλάδα.

“Μας έχουν πλησιάσει προπονητές από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να ενημερωθούν για τον τρόπο που δημιουργήθηκε. Είναι το μοναδικό στη Μεσσηνία και το μόνο ιδιόκτητο στην Πελοπόννησο. Είναι πλήρως εξοπλισμένο με κερκίδες, στέγαστρο, κλωβούς”, σημειώνει η Γιώτα Τσιάλα που πλέον θα μπορεί να δουλέψει απερίσπαστα.

“Η Μεσσηνία έχει ιστορία στις ρίψεις, αλλά υπήρχε μια πτώση τα προηγούμενα χρόνια παρότι είχαν βγει ταλέντα. Και ο λόγος είναι ότι στο Δημοτικό Στάδιο, δεν μπορείς να κάνει ούτε ακόντιο. Με τόσο κόσμο που αθλείται, σου κόβουν την προπόνηση. Υπάρχουν άτομα που τρέχουν μέσα στο χορτάρι. Ενα παιδί που βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, χρειάζεται ηρεμία. Οι συνθήκες εκεί ήταν δύσκολες, Πλέον θα μπορούν να προπονούνται χωρίς να διαταράσσονται και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους”.

Πώς όμως ξεχωρίζει ένα παιδί αν έχει ταλέντο στον ακοντισμό ή σε άλλο αγώνισμα;

“Υπάρχει συνεργασία από όλους τους προπονητές. Βλέπουμε τα παιδιά που πάνε στην Ε’ ή ΣΤ’ Δημοτικού και κάνουμε κάποιες μιμητικές ασκήσεις για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει ταλέντο στις ρίψεις και από την Α’ γυμνασίου, ξεκινά η εξειδίκευση. Ο κάθε προπονητής έχει το δικό του κλάδο. Ξέρει τι κάνει, υπάρχει μια συνεργασία, ανταλλαγή απόψεων, για να βγαίνει το καλύτερο αποτέλεσμα”

Οι προπονήσεις για τα αγωνιστικά τμήματα έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ με το άνοιγμα των σχολείων θα έρθει και η σειρά για την ακαδημία για τα προνήπια. Οι μικροί φίλοι του συλλόγου πέρασαν πάντως ένα ευχάριστο καλοκαίρι, συμμετέχοντας στο καλοκαιρινό καμπ.

Η Γιώτα Τσιάλα επισημαίνει μάλιστα ότι: “Είχαμε τεράστιο αριθμό παιδιών από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Πολλοί υπάλληλοι των πρεσβειών μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους και είχαμε τη δυνατότητα να δούμε πολλά ταλέντα και πολλά γράφτηκαν στο σύλλογο. Ξεκινάμε τη σεζόν με καλό δυναμικό παιδιών και πολύ καλή αγωνιστική ομάδα”.

Για τις δικές της βλέψεις, η Γιώτα Τσιάλα, που είναι και υπεύθυνη οργάνωσης ανάπτυξης του κοινωνικού προφίλ και ακαδημιών, δηλώνει: “Θέλουμε να χτίσουμε τις ακαδημίες βάση ξένων προτύπων. Να εμπιστεύονται το σύλλογο οι γονείς. Κάθε χρόνο να υπάρχει πρόοδος στις διακρίσεις των αθλητών και να καταφέρουμε να είμαστε ψηλά στη λίστα των συλλόγων σε πανελλήνιο επίπεδο. Πέρα από το αγωνιστικό, μας ενδιαφέρει τα παιδιά να αγαπήσουν τον αθλητισμό και να τον συνεχίσουν καθ όλη τη διάρκεια της ζωής τους”>

Σεζόν γεμάτη διακρίσεις

Η Γιώτα Τσιάλα αναφέρεται και ονομαστικά σε παιδιά που ήδη μετρούν επιτυχίες σε πανελλήνιο επίπεδο. “Στη Μεσσηνία υπάρχουν παιδιά που ασχολούνται με τις ρίψεις. Στον ακοντισμό η Δήμητρα Τζανετάκη αναδείχθηκε τρίτη στους πανελλήνιους αγώνες. Πρόκειται για αθλήτρια που κάνει και σύνθετα και θα δούμε αν θα συνεχίσει ή θα κάνει μόνο ακόντιο για καλή επίπεδο. Η Ιόλη Καρακαϊδου ήταν 4η και πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά φέτος. Από εκεί και πέρα είναι ανεπτυγμένο πολύ το κομμάτι της σφύρας, όπου εδώ έχουμε παιδιά με καλές επιδόσεις μέσα στις οχτώ καλύτερες.

Η Γεωργία Δέλγα ήταν 2η, η Ιωάννα Πετεινάρη 3η. Ακόμα να αναφέρω τους Δημήτρη Ρούμπο (1οη θέση τριπλούν), Αθανασία Πούλιου (11η θέση στα 1200 μέτρα), Ολυμπία Σκιαδοπούλου (7η θέση στα 3.000 μέτρα) και Κωνσταντίνα Κάρτσωνα που είχε στη σφύρα, την καλύτερη επίδοση πανελλαδικά στην ηλικία της.

Τώρα που φτιάχθηκε και το προπονητικό κέντρο θα βγουν μεγαλύτερες επιδόσεις αλλά και άλλα ταλέντα. Θέλουμε αυτοί που πήραν μετάλλια να συνεχίσουν να παίρνουν και να διεκδικήσουν τίτλο”.

Η Γιώτα Τσιάλα έκανε ξεχωριστή αναφορά στον Αντριάν Μπουλάρι, ο οποίος πήρε την 3η θέση στα 5.000 μέτρα στο πανελλήνιο Κ 20, ενώ ο χρόνος του 15.37, είναι ο καλύτερος πανελλαδικά στην κατηγορία Κ 18 και πρόσφατα κλήθηκε και στην εθνική ομάδα. Κάτι που δείχνει τη δουλειά του Κώστα Κουβαρά, ο οποίος είναι υπεύθυνος για αγωνίσματα δρόμου και αντοχής. Την προπονητική ομάδα του Γ.Σ. Ακρίτα 2016 αποτελούν ακόμα ο Γιάννης Πατρινιός (υπεύθυνος αγωνισμάτων σπριντ και σκυτάλες) και η Μαρία Θεοδωρίδου (υπεύθυνη ακαδημιών μικρών ηλικιών).

“Θα συνεχιστεί το "Κalamata Street Pole Vault"

Ο Γ.Σ. Ακρίτας 2016 διοργάνωσε το Μάιο για πρώτη φορά αγώνα άλματος επί κοντώ στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Ενας αγώνας που αγκαλιάστηκε από το κοινό και όπως λέει η Γιώτα Τσιάλα \

“Θα συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια., Είχε τεράστια απήχηση και τον στήριξε και ο κόσμος και ΣΕΓΑΣ. Εννοείται ότι θέλουμε να αναπτύξουμε και το άλμα επί κοντώ”.