Σάββατο, 01 Οκτώβριος 2022 12:00

“ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ”: Πρώτος για δεύτερη σερί χρονιά ο Φώτης Ζησιμόπουλος!

Γράφτηκε από τον
“ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ”: Πρώτος για δεύτερη σερί χρονιά ο Φώτης Ζησιμόπουλος!

Με μια συγκλονιστική προσπάθεια, ο Έλληνας υπερμαραθωνοδρόμος Φώτης Ζησιμόπουλος επανέλαβε τον περσινό του θρίαμβο (χρόνος 21:57:20), κατακτώντας την πρώτη θέση και στο "40ο Σπάρταθλον".

Ο 40χρονος αθλητής από το Αγρίνιο κατάφερε να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την επίδοσή του, σημειώνοντας νέο ρεκόρ 21ώρες και 48 δευτερόλεπτα, που αποτελεί τον τρίτο καλύτερο χρόνο στην ιστορία του θεσμού. Τις δύο πρώτες θέσεις κατέχει ο Γιάννης Κούρος με ρεκόρ 20:25:00 το 1984 και 20:29:04 το 1990.

Εν μέσω αποθεωτικής υποδοχής από πλήθος κόσμου και μεγάλης υποστηρικτικής του ομάδας, ο Ζησιμόπουλος τερμάτισε ακμαίος στη Σπάρτη, αγγίζοντας το άγαλμα του Λεωνίδα, στις 3:45:59 τα ξημερώματα του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αθλητής δεν διένυσε μόνο τα 246 χιλιόμετρα της διαδρομής αλλά και 14 επιπλέον, καθώς ένα λάθος στη σηματοδότηση του αγώνα τον κατηύθυνε 7 χλμ εκτός πορείας. Το γεγονός αυτό δεν τον πτόησε, αντίθετα με ψυχική δύναμη κάλυψε το χαμένο έδαφος και επανήλθε στην καθορισμένη ροή του αγώνα. Στη συνέχεια, με διαρκή αντεπίθεση κατάφερε να πλασαριστεί νωρίς στην πρώτη τετράδα και να υπερσκελίσει τη διαφορά που είχε από τον επικεφαλής της κούρσας, Ιάπωνα Toru Somiya. Ο άθλος αυτός προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη αξία στην επιτυχία του.

Στη δεύτερη θέση ήρθε ο 42 ετών Somiya, ο οποίος, αν και ηγείτο στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, έφτασε στον τερματισμό σχεδόν 18 λεπτά αργότερα από τον Ζησιμόπουλο. Ο χρόνος που σημείωσε είναι 21 ώρες 18 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα και αποτελεί την τέταρτη καλύτερη επίδοση στη γενική κατάταξη όλων των διοργανώσεων του αγώνα.

Τερμάτισε η Μπάκα

Από μεσσηνιακής πλευράς, η Σταυρούλα Μπάκα κατάφερε να τερματίσει στο άγαλμα του Λεωνίδα μετά από 35 ώρες 40 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα, επίδοση που της έδωσε την 29η θέση μεταξύ των γυναικών, την 152η στη γενική κατάταξη και την 23η μεταξύ των Ελλήνων.
Ο Βασίλης Κουμανάκος στην πρώτη του συμμετοχή στο "Σπάρταθλον" δεν κατάφερε να τερματίσει σ' έναν από τους πιο απαιτητικούς αγώνες στον κόσμο, αλλά έκανε μεγάλη προσπάθεια, όπως και ο Ηλίας Μπάκας που επίσης δεν τερμάτισε.
Θυμίζουμε ότι οι δρομείς ξεκίνησαν την Παρασκευή στις 6.45 το πρωί κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού και είχαν χρονικό περιορισμό να τερματίσουν εντός 36ωρών από την εκκίνηση, βάσει της εκτίμησης των ιστορικών σχετικά με το κατόρθωμα του Φειδιππίδη γράφοντας το όνομά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία του "Σπάρταθλον".

Πηγή: lakonikos.gr

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ