Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 11:38

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΕΣΣΗΣ ΣΤΗΝ “Ε”: “Το καράτε διαμορφώνει το χαρακτήρα ενός παιδιού”

Γράφτηκε από τον

Μισό… αιώνα στο καράτε ετοιμάζεται να συμπληρώσει ο Βασίλης Μπεσσής, ο προπονητής του Ling Sung Καλαμάτας και είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για να μιλήσει για τα οφέλη που έχει το εν λόγω άθλημα, που μπήκε στη δική του ζωή από την ηλικία μόλις των 5 ετών στη μακρινή Βενεζουέλα!

“Το καράτε δεν είναι μόνο άθλημα. Το καράτε διαμορφώνει το χαρακτήρα ενός παιδιού. Διδάσκει ήθος , σεβασμό, πειθαρχία, ομαδικότητα και αυτοπεποίθηση”, λέει ο Β. Μπεσσής που είναι παράλληλα ομοσπονδιακός προπονητής Νοτίου Ελλάδος και εξεταστής DAN, έχοντας πάρει ο ίδιος εφτά DAN!

Ο Β. Μπεσσής μιλά στην “Ε” για την πορεία των 49 χρόνων στο καράτε, τη σχολή που διατηρεί στην Καλαμάτα, καθώς και για τις μελλοντικές προκλήσεις.

- Εσείς πότε και πως ξεκινήσατε το καράτε ;

“Ξεκίνησα σε ηλικία 5 ετών το 1973 στην Βενεζουέλα έχοντας πρώτο μου δάσκαλο τον Ling Sung, όπου από εκεί και προς τιμήν του έδωσα στην σχολή μου το όνομά του. Μετρώ 49 χρόνια στο καράτε”.

- Ξεκινήσατε πολύ μικρός. Πότε θεωρείτε ότι είναι η κατάλληλη ηλικία για τα παιδιά να ασχοληθούν με το καράτε ;

“Από 4-5 ετών θεωρώ, ότι είναι μια σωστή ηλικία για τα παιδιά να ξεκινήσουν να ασχολούνται με το καράτε”.

- Γιατί ένα παιδί να διαλέξει το καράτε ως άθλημα ; Τι του προσφέρει και πως το βοηθά ;

“Γιατί το καράτε δεν είναι μόνο άθλημα. Το καράτε διαμορφώνει το χαρακτήρα ενός παιδιού. Διδάσκει ήθος , σεβασμό, πειθαρχία, ομαδικότητα και αυτοπεποίθηση. Και βεβαίως το σημαντικότερο αυτοάμυνα για να μπορούμε να υπερασπιστούμε και να προστατεύουμε τον εαυτό μας”.

-Εσείς πότε και σε ποια ηλικία ανοίξατε την σχολή σας, ποιο είδος καράτε διδάσκετε ;

“Την σχολή μου την άνοιξα το 1988 σε ηλικία 20 ετών. Ήταν ο πρώτος σύλλογος της Καλαμάτας που εντάχτηκε στην Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε επισήμως το 1991. Είμαστε από τους ποιο παλιούς συλλόγους .

Το είδος καράτε που διδάσκεται στην σχολή μου είναι το Shito Ryu από τους πρώτους στην Ελλάδα και ο πρώτος στην Καλαμάτα”

- To Shito Ryu είναι το μοναδικό στιλ καράτε που υπάρχει ;

“Όχι , υπάρχουν και άλλα 3 είδη καράτε, το ShotoKan , Wado Ryu , και το Goyu Ryu τα οποία μαζί με το Shito Ryu είναι τα 4 στιλ καράτε που αναγνωρίζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καράτε WKF.”.

- Στις τρεις δεκαετίες που διδάσκεται καράτε στην πόλη μας, ποιες ήταν οι σημαντικότερες στιγμές για εσάς και την σχολή σας ;

“Είναι τόσες πολλές. Αν θυμηθώ τις σημαντικότερες τότε σίγουρα είναι οι επισκέψεις των δασκάλων μου που ήρθαν και δίδαξαν στην σχολή μου τους μαθητές μου. Ο Fumio Demoura, o Ling Sung , και ο Dominco Aldana. Ο Ομοσπονδιακός Προπονητής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε Γουβούσης Κωνσταντίνος , οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, Τριανταφύλης Δημήτριος , Τζάνος Γεώργιος και Κοσμάς Νίκος. Όπως επίσης οι Ευρωπαίοι δάσκαλοι καράτε Ricardo Romero από Ισπανία , Magic Kozak από Πολωνία και Kith Moor από Νέα Υόρκη”.

- Εσείς ποια θέση και τη βαθμό κατέχετε στο Παγκόσμιο καράτε ;

“Κατέχω το 7ο DAN από το Shihan ( μεγάλο δάσκαλο ), Fumio Demoura, όπου και τον εκπροσωπώ στην Ευρώπη ως εξεταστής DAN στο Shito Ryu. Στην Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε. Είμαι εξεταστής Α΄ για βαθμό DAN, ομοσπονδιακός προπονητής Νοτίου Ελλάδος καθώς είμαι πτυχιούχος προπονητής καράτε με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού”.

- Σαν Ομοσπονδιακός Προπονητής Νοτίου Ελλάδος ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος σας;

“Με αφορμή αυτή την ερώτηση, είναι μεγάλη μου χαρά και θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε για την δεύτερη συνεχόμενη θητεία μου σε αυτή την θέση στην οποία βρίσκομαι εδώ και 5 χρόνια. Δύο φορές το μήνα διοργανώνουμε προπονήσεις σε διάφορες σχολές τις Νοτίου Ελλάδος όπου εκεί αξιολογώ τους αθλητές για να τους προωθήσω στην Εθνική Ομάδα Καράτε”.

- Από την πόλη συμμετέχουν και άλλοι σύλλογοι ;

“Όχι, μόνο ο δικός μου”.

- Άρα ταξιδεύετε συχνά ;

“Ναι, το τελευταίο μου ταξίδι τον περασμένο Σεπτέμβρη ήταν στην Βαρκελώνη . Εκεί δίδαξα και εξέτασα μαθητές και δασκάλους από όλη την Ευρώπη. Για τον ίδιο λόγο έχω ταξιδέψει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και σε πολλές πολιτείες της Αμερικής”.

-Το επόμενο ταξίδι σας ;

“Το Φλεβάρη του 2023 θα ταξιδέψω στην Καλιφόρνια όπου εκεί θα συμμετέχω στους εορτασμούς για τα 75 χρόνια απασχόλησης με το καράτε του Shihan Fumio Demoura και θα είναι μεγάλη μου τιμή που θα γιορτάσω και εγώ μαζί του τα 50 χρόνια απασχόλησης μου με το καράτε”.

- Μετά από όλα αυτά τα χρόνια πορείας σε αυτό το άθλημα τι έχετε κερδίσει ;

“Τον σεβασμό , την αγάπη , την εκτίμηση των μαθητών μου οι οποίοι μέχρι και σήμερα συνεχίζουν μαζί με τα παιδιά τους να ασχολούνται με το άθλημα, καθώς και τον συναδέλφων μου.

Αυτό για μένα είναι το νόημα και η δύναμη να συνεχίσω για πολλά χρόνια ακόμα για μεγαλύτερες επιτυχίες μαζί με τους μαθητές μου“.