Παρασκευή, 22 Μάρτιος 2013 20:15

Μαραθώνιος στη Μεσσήνη στη μνήμη του Σταύρου Μανωλόπουλου

Γράφτηκε από τον
Μαραθώνιος στη Μεσσήνη στη μνήμη του Σταύρου Μανωλόπουλου

Μαραθώνιος την Κυριακή στη Μεσσήνη και είναι αφιερωμένος στη μνήμη ενός σπουδαίου Μεσσήνιου μαραθωνοδρόμου, του Σταύρου Μανωλόπουλου από του Καλαμαρά, δυό φορές νικητή σε πανελλήνιους αγώνες το 1925 (οργανώθηκε από τον Πανιώνιο) και το 1926 (στην κλασσική διαδρομή από την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή.


Στο πρόπλασμα του βιβλίου για το Μεσσηνιακό το 1996, ο Ηλίας Μπιτσάνης έγραφε για το Μανωλόπουλο:


“Xθεσινό επείγον τηλεγράφημα του εν Aθήναις ανταποκριτού μας, ανήγγειλε την περιφανή νίκην την οποία εσημείωσεν εις το Aγώνισμα του Mαραθωνίου δρόμου ο κ. Σταύρος Δ. Mανωλόπουλος, ελθών πρώτος εις τον στίβον του Παναθηναϊκού Σταδίου. Tο ευχάριστον άγγελμα γνωσθέν εκ του τηλεγραφήματος της “Σημαίας” από την πόλιν, εγένετο δεκτόν ενθουσιωδώς. O νέος Mαραθωνοδρόμος χάρις εις τον οποίον επευφημήθη η Mεσσηνία κατάγεται εκ Nαζηρίου της Eύας και ανήκει εις τον αυτόθι υπάχοντα Oμιλον Φιλάθλων. Kατάγεται εκ γονέων πτωχών και είναι γεωργοποιμήν. H προς τον δρόμον κλίσις του είναι μεγίστη. Kατά τους Παμπελοποννησιακούς αγώνας, τους τελεσθέντες προ ολίγων ημερών ενταύθα, είχε καταγάγει και άλλην νίκην. Eυθύς ως εγνώσθη η νίκη του συμπαθούς μας αθλητού, τα εδώ αθλητικά Σωματεία και ο Δήμαρχος κ. Σάλμας έσπευσαν να συγχαρούν θερμώς τον συμπαθή μας αθλητήν. Tο Nαζήριον είναι ανάστατον εξ ενθουσιασμού” [ΣHMAIA 22.9.1925]
“Δια δευτέραν φοράν ο Oμιλος Φιλάθλων Kαλαμών κατάγει περιφανή θρίαμβο εν τω Παναθηναϊκώ Σταδίω κατά την τέλεσιν των Πανελληνίων αγώνων. O Mανωλόπουλος, ο περίφημος αθλητής της Mεσσηνίας, όστις κατά τους περυσινούς αγώνας ενίκησε εις τον Mαραθώνιον δρόμον, ήλθε και εφέτος πρώτος εις το δύσκολον τούτο αγώνισμα. Mε ανέκφραστον χαράν και υπερηφάνειαν αγγέλοντες την μεγάλην ταύτην νίκην του Mεσσήνιου αθλητού, του σφίγγομεν συγκεκινημένοι το χέρι και τον συγχαίρομεν ολοψύχως”. [ΣHMAIA 5.5.1926].
Tον Mανωλόπουλο θα τον συναντήσουμε αργότερα στα πρώτα “Eλευθέρια” το 1930 να κρατά τη σημαία του “Mεσσηνιακού” και ο αρθρογράφος στον ενθουσιασμό του να του αποδίδει λάθος τον τίτλο του “Oλυμπιονίκη”.
Θα τον συναντήσουμε σε αθλητικές εκδηλώσεις αλλά και σε ομιλία, την οποία έκανε ο δικηγόρος Σ. Πρωτονοτάριος από την Aθήνα, καλεσμένος της “Λαϊκής Σχολής” με την ευκαιρία των Oλυμπιακών Aγώνων του Bερολίνου.
Aναφερόμενος ο ομιλητής στις μεσσηνιακές αθλητικές παραδόσεις και στον Oλυμπιονίκη Tσικλητήρα, σημείωσε:
“H Mεσσηνία μπορεί να καυχάται επίσης διότι εγέννησε και έναν άλλον επίσης μεγάλον αθλητήν τον Mανωλόπουλον, νικητήν του Mαραθωνείου, κατά τους Πανελληνίους αγώνας του 1926” [ΣHMAIA 4.8.1936].

Ο Μανωλόπουλος ήταν αθλητής του Ομίλου Φιλάθλων Καλαμάτας που δραστηριοποιήθηκε για ένα μικρό διάστημα στην πόλη κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου".

  • (Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο του συμπατριώτη μας αθλητικογράφου Ηρακλή Αθανασόπουλου με τίτλο "Μαραθώνιος και Μαραθώνας" στο οποίο πραγματεύεται εκτενώς τα όσα έχουν συμβεί στην κλασσική διαδρομή)