Τετάρτη, 17 Μάιος 2023 15:50

Οι ομοιότητες των esports και του πόκερ

Γράφτηκε από τον

 

Ξέρατε ότι σε λίγες ημέρες αρχίζουν οι ανεπίσημοι Ολυμπιακοί Αγώνες των esports;

Γνωρίζατε ότι ήδη έχουν γίνει τα προκριματικά και οι αθλητές είναι έτοιμοι για τη μεγάλη διοργάνωση; Μην περιμένετε βέβαια τελετή έναρξης που να θυμίζει τους πραγματικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ούτε βαρύγδουπα ονόματα που θα σας συγκινήσουν. Το πιο εντυπωσιακό για τους αγώνες που θα διεξαχθούν είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να λάβει μέρος στα προκριματικά και οποιοσδήποτε μπορεί να δώσει «το παρών» στις 22 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη για την τελική φάση!

Αυτό είναι το concept πίσω από το Olympic Esports Series, τη διοργάνωση που διεξάγεται με τη χρήση εικονική πραγματικότητας (virtual reality) για δεύτερη φορά φέτος, με έναν χρόνο καθυστέρηση λόγω της πανδημίας. Η πρώτη πόλη που φιλοξένησε τους αγώνες ήταν το Τόκιο το 2020 και τώρα είναι η σειρά μίας άλλης ασιατικής πόλης για τη νέα εκδοχή της διοργάνωσης. Οι αγώνες θα διαρκέσουν έως τις 25 Ιουνίου και περιλαμβάνουν εννέα αθλήματα: τοξοβολία, ιστιοπλοΐα, τάε κβον ντο, μπέιζμπολ, σκάκι, ποδηλασία, μηχανοκίνητο αθλητισμό, τένις και χορό!

Η διοργάνωση του Τόκιο είχε μεγάλη επιτυχία και στην ουρά περιμένουν μία σειρά esports γεγονότων που θεωρούν ότι δικαίως πρέπει να συμμετέχουν. Τα τέσσερα από αυτά είναι το Counter Strike, το League of Legends, το DOTA2 και το πόκερ, που πλέον όλα μπορούν να διεξαχθούν με ένα απλό headset όπως είναι το occulus ή με τη βοήθεια εξιδεικευμένων εφαρμογών. Κι αν για το πόκερ αυτό φαίνεται παράξενο, η εικονική πραγματικότητα στη διασκέδαση είναι ήδη διαδεδομένη. Το πόκερ δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση και ήδη αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να πάρει μέρος σε μεγάλα τουρνουά, ακόμη και με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας.

Κάποτε, το πόκερ θεωρείτο παιχνίδι που διεξαγόταν σε ένα μικρό γκρουπ ανθρώπων, αλλά οι εποχές άλλαξαν και η τεχνολογία το έβαλε παντού. Αρχικά πέρασε στον ψηφιακό κόσμο μέσα από πλατφόρμες που δίνουν τη δυνατότητα σε καθέναν να παίξει από όποιο σημείο του κόσμου κι αν βρίσκεται, όποια στιγμή της μέρας ή της νύχτας θέλει. Έπειτα ήρθε η επανάσταση της εικονικής πραγματικότητας, που έκανε το πόκερ να παρομοιάζεται πια με τα esports. Μπορεί το gameplay να μην έχει σχέση σε σύγκριση με τα βιντεοπαιχνίδια, αλλά τα κοινά σημεία είναι πολλά.

Το βασικότερο είναι ότι τα esports και το πόκερ είναι δύο σπορ που μπορούν να παιχτούν από οποιονδήποτε. Προφανώς υπάρχουν επαγγελματίες που κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο ή που βιοπορίζονται αποκλειστικά από αυτά τα δύο αθλήματα, όμως είναι και τα δύο ανοιχτά προς κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτου ηλικίας ή φύλου. Είναι παιχνίδια που χρειάζονται φυσική κατάσταση, αλλά διαφορετικού τύπου από εκείνη των παραδοσιακών σπορ, γι’ αυτό και μπορεί κανείς να παίζει ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία. Το μόνο που απαιτείται είναι μία σύνδεση στο internet, καλή διάθεση και ικανότητες στο ίδιο το παιχνίδι.

Αυτές οι ικανότητες είναι κάτι που είναι προαπαιτούμενο για να συμμετάσχει κανείς. Δεν υπάρχει περίπτωση να αμφισβητήσει κανείς τις δεξιότητες των συμμετεχόντων, ενώ το γεγονός ότι είναι πιο πολύπλοκα σπορ απ’ ό,τι φαντάζονται οι απλοί άνθρωποι, κάνει τα esports και το πόκερ να συγκεντρώνουν γύρω τους μερικά από τα λαμπρότερα μυαλά του αθλητισμού. Η προσήλωση, η ταχύτητα σκέψης, η στρατηγική, η ανάλυση δεδομένων και η κατανόηση του εκάστοτε παιχνιδιού αποτελούν βασικά στοιχεία των αθλημάτων.

Τα δύο σπορ είναι, επίσης, παγκόσμια φαινόμενα. Παίζονται σε κάθε μέρος του κόσμου, τα λατρεύουν δεκάδες εκατομμύρια αθλητές σε κάθε γωνιά της γης, έχουν τεράστιο αριθμό οπαδών και συγκεντρώνουν γύρω τους αμέτρητους χορηγούς και εταιρείες που θέλουν να διαφημιστούν. Εννοείται ότι οι συμμετέχοντες αθλητές ταξιδεύουν για τουρνουά μεγάλης δημοφιλίας σε όλον τον κόσμο, όπως ακριβώς κάνουν και οι ποδοσφαιριστές ή οι μπασκετμπολίστες ή γενικότερα όλοι οι αθλητές των παραδοσιακών αθλημάτων, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν την αναγνώριση παγκοσμίως.

Οι παίκτες γίνονται παγκόσμιοι σούπερ σταρ, εκατομμύρια θαυμαστές τους ονειρεύονται να γίνουν σαν αυτούς, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεκάδες παίκτες αλλάζουν… άθλημα μεταξύ esports και πόκερ! Από το Counter Striker και το League of Legends, πολλοί μεταπήδησαν στο τραπέζι του πόκερ και αντίστροφα. Επίσης, η κριτική σκέψη που χρειάζεται το πόκερ έχει κάνει εκατοντάδες streamers του Twitch που ασχολούνται με τα esports ή με το σκάκι, να παρουσιάζουν τακτικές και στρατηγικές πόκερ στα κανάλια τους, συχνά έπειτα από αιτήματα των followers που έχουν.