Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023 17:10

Ασέφα: «Μου είχαν πει πως δεν θα τρέξω ξανά»

Γράφτηκε από τον

Η Αιθιόπισσα μαραθωνοδρόμος Τιγκίστ Ασέφα, η οποία πρόσφατα διέλυσε το παγκόσμιο ρεκόρ στον μαραθώνιο στο Βερολίνο, δήλωσε ότι μετά από έναν τραυματισμό της πριν από τέσσερα χρόνια της είπαν ότι η καριέρα της στον στίβο είχε ουσιαστικά τελειώσει.

Η Ασέφα κατέπληξε τον κόσμο του τρεξίματος πριν από μερικές μέρες όταν βελτίωσε κατά περισσότερο από δύο λεπτά το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ του μαραθωνίου, τερματίζοντας σε 2:11:53. Αυτό ήταν κάτι που σίγουρα δεν πίστευε πως μπορεί να κάνει, μερικά χρόνια πριν.

Το 2019 τραυματίστηκε άσχημα στον αχίλλειο τένοντα, κατά τη διάρκεια του ημιμαραθωνίου της Βαλένθια, και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ιταλία -όπου αργότερα νοσηλεύτηκε- κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχε ελάχιστες πιθανότητες να επιστρέψει στον αθλητισμό, όπως δήλωσε η ίδια μιλώντας στο BBC.

Η Ασέφα είχε διαφωνήσει με αυτή την εκτίμηση, όπως και ο τότε προπονητής της και με την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων της πάλεψε σκληρά για να επιστρέψει.

«Δεν τα παράτησα. Είπα στον εαυτό μου ότι θα επιστρέψω και θα γράψω ιστορία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον τραυματισμό μου. Αλλά ταυτόχρονα με είχε βοηθήσει να δουλέψω σκληρά. Δεν θα μπορούσα να δω αυτή τη μέρα αν δεν υπήρχε ο τραυματισμός.

Είμαι μια άκρως ανταγωνιστική. Δεν μου αρέσει να χάνω, δήλωσε σε συνέντευξή της στο BBC και τον Αφαάν Ορομού.

Στην ίδια συνέντευξη, αποκάλυψε επίσης ότι τώρα στοχεύει να περάσει τη γραμμή του τερματισμού σε λιγότερο από δύο ώρες και 10 λεπτά εξηγώντας πως η σκληρή δουλειά την έχει διδάξει να σκέφτεται σε μεγάλα μεγέθη.

«Θα μπορούσε να σπάσει [ξανά] με καλύτερη προπόνηση. Αυτό συνέβη επειδή [στο Βερολίνο] δεν ήμουν κουρασμένη. Είχα ενέργεια», εξηγεί η ίδια όσο ο προπονητής της, Γκεμεντού Ντεντέφο, προσθέτει πως αν οι γυναίκες είχαν περισσότερη υποστήριξη θα μπορούσαν να τα καταφέρνουν ακόμη καλύτερα.

Πηγή: www.gazzetta.gr