Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2023 12:58

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ: Τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ στην Καλαμάτα (φωτό)

Γράφτηκε από τον

Μετά το πανελλήνιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης που έγινε το Σεπτέμβριο, η Καλαμάτα φιλοξένησε και το παγκόσμιο κύπελλο ελεύθερης κατάδυσης CMAS, στο οποίο συμμετείχαν 25 αθλητές και αθλήτριες από 24 χώρες.

Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο, με την τελετή των απονομών στις εγκαταστάσεις του Αίολου, που είχε αναλάβει και αυτή τη διοργάνωση. Στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ήρθαν αθλητές από: Γαλλία, Γερμανία, Σλοβενία, Ολλανδία, Σουηδία, Κροατία, Αγγλία, Βέλγιο, Ιταλία, ΗΠΑ, Παναμά, Νέα Ζηλανδία, Ταϊλάνδη και Ελλάδα. Ο Χρήστος Καρέλος ήταν μάλιστα πρώτος στη γενική κατάταξη, ενώ ο μεσσήνιος αθλητής του Αίολου Γιώργος Σακκάς έκανε δύο πανελλήνια ρεκόρ.

Ξεχώρισε ο Γάλλος Σαβιέ Νταρού που έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με βουτιά στα 85 μέτρα, στην κατηγορία διπλά πέδιλα. Στην ίδια κατηγορία, αλλά στο masters ο Γιάπεκ Γιάκοπιν από τη Σλοβενία έκανε δύο παγκόσμια ρεκόρ στα 78 και στα 75 μέτρα στα διπλά πέδιλα και στο μονοπέδιλο, αντίστοιχα.
Το τέταρτο παγκόσμιο ρεκόρ ήρθε από τη Γερμανίδα Νάντια Σπανόπουλος, που έκανε βουτιά στα 65 μέτρα στην κατηγορία χωρίς πέδιλα.

Από εκεί και πέρα, σημειώθηκαν 14 εθνικά ρεκόρ σε Ολλανδία, Παναμά, Γερμανία, Σλοβενία, Ταϋλάνδη και Ελλάδα. Στην Ελλάδα ο Σακκάς έκανε πανελλήνιο ρεκόρ με βουτιά στα 55 μέτρα στην κατηγορία χωρίς πέδιλα και στα 75 μέτρα στην κατηγορία με μονοπέδιλο. Ο Αλέξανδρος Χάδιαρης, επίσης αθλητής του Αιόλου, ήταν 2ος στην κατηγορία ελεύθερης βύθισης και στα σταθερά βάρη με μονοπέδιλο.

Στην Καλαμάτα και η διοργάνωση του 2024

Το φετινό παγκόσμιο κύπελλο, έγινε μία εβδομάδα μετά το παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Κύπρο, με αποτέλεσμα οι συμμετοχές να μην είναι πάρα πολλές. Ολοι όμως αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και η ομοσπονδία ανέθεσε ήδη και την επόμενη διοργάνωση στην Καλαμάτα, που θα γίνει από 22 έως 28 Σεπτεμβρίου του 2024.