Δευτέρα, 07 Ιούνιος 2021 14:48

Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΕΝΤΖΑΣ ΣΤΗΝ “Ε”: “Η Καλαμάτα ‘80 έχει τα θεμέλια για να ανέβει”

Γράφτηκε από τον

Ηρθε το περασμένο καλοκαίρι να προστεθεί στο έμψυχο δυναμικό της Καλαμάτας ‘80 και να την βοηθήσει να υλοποιήσει τους στόχους της χρονιάς που διανύουμε.

Οι συστάσεις που τον συνόδευαν μιλούσαν για έναν σπουδαίο αθλητή, ο οποίος μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια και να βάλει το δικό του λιθαράκι για να επιτευχθεί ο στόχος που είχε θέση στην αρχή της περιόδου η διοίκηση της Καλαματιανής ομάδας. Ο λόγος για τον 30χρονο διαγώνιο Νίκο Παλέντζα, που αποτελεί μεταγραφή, όπως συνηθίζουμε να λέμε σε τέτοιες περιπτώσεις από το πάνω ράφι. Μάλιστα σε κάποια από τα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας είδαμε δείγματα των δυνατοτήτων του. Περισσότερα πράγματα δεν μπορέσαμε να δούμε, μιας και το πρωτάθλημα δεν διεξήχθη λόγω της πανδημίας.
Ο έμπειρος αθλητής σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Ελευθερία” αναφέρθηκε στο πως βίωσε την πανδημία και πως αντιμετώπισε την αγωνιστική απραξία όλο αυτό το διάστημα. Για την ανανέωση της συνεργασίας του με την Καλαμάτα ‘80 σημείωσε ότι για να συμβεί αυτό έπαιξε ρόλο ο προπονητής Παναγιώτης Ντάκουρης. Ακόμη πρόσθεσε ότι θέλει να δείξει τις δυνατότητες του μέσα στον αγωνιστικό χώρο και για να βοηθήσει την ομάδα να πετύχει τον στόχο της, που είναι η άνοδος στη Volley League. Εχει αγωνιστεί στην Εθνική ομάδα σε 21 παιχνίδια και το 2016 συμμετείχε στο World League που φιλοξενήθηκε στο Μεξικό. Τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή για κάθε αθλητή να αγωνιστεί στην εθνική ομάδα και ότι για να αλλάξει η κατάσταση στο βόλεϊ, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να ρίξουν το βάρος τους στις ακαδημίες και να υπάρχουν προπονητές οι οποίοι να μαθαίνουν στα παιδιά αυτά που είναι απαραίτητα ώστε να τα βοηθήσουν να αγαπήσουν και να ασχοληθούν με το άθλημα. Επίσης για κάθε παιδί το σχολείο είναι πάνω απ’ όλα γιατί ο αθλητισμός έρχεται και παρέρχεται και είναι στο χέρι του κάθε νεαρού αθλητή να δει το βόλεϊ καθαρά επαγγελματικά και να μην το έχει σε δεύτερη μοίρα.

- Οι συστάσεις που σας συνοδεύουν, μιλούν για σπουδαίο αθλητή με μεγάλη προσφορά σε ομάδες της Volley League, αλλά και την Εθνική ανδρών. Είστε έτοιμος να το δείξετε και με την παρουσία σας στην Καλαμάτα ‘80;

“Δεν έχω να αποδείξω κάτι σε κανέναν, παίζω για την ομάδα πρώτα απ’ όλα και δουλειά μου είναι να μη δηλώνω ότι είμαι είτε στην εθνική είτε στη Volley League. Πιστέψτε με δεν υπάρχει καμία σχετική διαφορά είτε είναι η Volley League είτε η Pre League. Είμαι επαγγελματίας αθλητής και πληρώνομαι για να το δείξω μέσα στο γήπεδο και όχι στα λόγια”.

- Η μεγάλη αποχή από κάθε αθλητική δραστηριότητα λόγω της πανδημίας θα επηρεάσει παίκτες και ομάδες ενόψει των υποχρεώσεων τους τη νέα αγωνιστική χρονιά;

“Για όσους έχουν σταματήσει εξαιτίας της πανδημίας, είτε λόγω ψυχολογικής πίεσης, είτε λόγω αδυναμίας να βρεθούν στο γήπεδο πιστεύω ότι ναι θα στοιχήσει. Δικαιολογίες άλλωστε μπορείς να βρεις πολλές και είναι πόσο πολύ το θέλεις. Και για εσένα ατομικά αλλά και για να βοηθήσεις την ομάδα να πετύχει τους στόχους της”.

- Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η νέα περίοδος θα ξεκινήσει χωρίς την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα. Πιστεύετε ότι αυτό θα παίξει ρόλο ώστε οι ομάδες να μπορέσουν να πορευτούν στη διάρκεια της χρονιάς και να πετύχουν τους στόχους τους;

“Γενικά εγώ είμαι παίκτης που μου αρέσει να παίζω με κόσμο. Θέλω τον κόσμο στο γήπεδο, αλλά αν θέλεις να λέγεσαι επαγγελματίας πρέπει να συμβιβάζεσαι με όποια δυνατότητα σου δίνουν. Ελπίζουμε σε λίγο καιρό να λήξει όλο αυτό για να έχουμε τους φιλάθλους που μας αντιστοιχούν”.

- Ποια εικόνα έχετε σχηματίσει για την ομάδα, αλλά και την πόλη της Καλαμάτας στο διάστημα που βρίσκεστε εδώ;

“Γενικά σε ότι αφορά το να ανανεώσω τη συνεργασία μου με την ομάδα ήταν ο προπονητής, το οποίο χαίρομαι πάρα πολύ που συνεργάζομαι μαζί του και σου δίνει και το κίνητρο να παίξεις και γι’ αυτόν. Είναι πάνω απ’ όλα άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να καταλάβει το πότε είναι καλά ή όχι ο κάθε αθλητής και αυτό είναι πολύ σημαντικό για κάποιον είτε ξεκινάει το βόλεϊ είτε έχει κάποια χρόνια εμπειρίας να συνεργάζεται μαζί του. Τώρα όσον αφορά την πόλη είναι μια καλή πόλη με μικρές αποστάσεις με καλό κλίμα και καλούς ανθρώπους. Ελπίζω όλους αυτούς τους καλούς ανθρώπους της Καλαμάτας να τους δούμε με το καλό στο γήπεδο για να μας στηρίξουν και να γίνουν ο 7ος παίκτης μας”.

- Μπορεί η Καλαμάτα ‘80 να πραγματοποιήσει το στόχο της νέας περιόδου, που είναι η άνοδος στη Volley League;

“Από πέρσι θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά δυστυχώς ο κορονοϊός δεν μας το επέτρεψε αυτό. Δεν μας άφησαν οι συνθήκες να το κάνουμε αυτό. Δυστυχώς η περσινή χρονιά ήταν άσχημη για τον αθλητισμό για την Ελλάδα συγκεκριμένα γιατί στην Ευρώπη συνέχιζαν να παίζουν, όλες οι κατηγορίες. Δυστυχώς στη Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω σε πολλά πράγματα και ένα από αυτό είναι ένα πρωτόκολλο υγιεινής το οποίο θα μπορούσαν να ακολουθήσουν όλες οι ομάδες σε όλες τις κατηγορίες. Τώρα όσον αφορά τη δική μου ομάδα θεωρώ ότι έχει τα κατάλληλα θεμέλια για να πραγματοποιήσει το στόχο της, που δεν είναι κάτι άλλο εκτός από την άνοδο. Εχουμε καλύψει ότι κενό υπήρχε πέρυσι και θεωρώ χωρίς να μιλάμε πολύ, αλλά κάνοντας προπόνηση καθημερινά, να κάνουμε το ταμείο, που θέλαμε να κάνουμε πέρυσι. Γενικά τέτοιες ομάδες σαν την Καλαμάτα, γιατί έχω παίξει σχεδόν σε όλες τις ομάδες, πρέπει να βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία καθώς είναι πολύ νοικοκυρεμένα τα πράγματα και έχει ανθρώπους που πονάμε και αγαπάνε την ομάδα”.

- Εχετε φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο και σε σπουδαίες διοργανώσεις. Ποια η γνώμη σας για την παρουσία της Εθνικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το Σεπτέμβριο;

“Γενικά νομίζω για κάθε αθλητή είναι η μεγαλύτερη τιμή να αγωνίζεται με τα χρώματα της χώρας του. Θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη υπερηφάνεια που μπορεί να έχεις ένας αθλητής. Εχουμε δει όλο τον όμιλο, γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολος, αλλά όχι ακατόρθωτος. Τα ξέρω τα παιδιά, έχω συνεργαστεί με όλα και είμαι σίγουρος ότι θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για να φέρουν τη χώρα μας εκεί που της αξίζει”.

- Από τα πρώτα σας βήματα στο βόλεϊ έως και το σήμερα υπάρχει πρόοδος, έχουν γίνει αλλαγές. Εσείς με την εμπειρία σας θα θέλατε να προτείνεται αλλαγές;

“Δυστυχώς κάθε χρόνο χειροτερεύει η κατάσταση καθώς το άθλημα μας δεν του αναλογεί η απαραίτητη διαφήμιση που πρέπει να έχει. Ολο αυτό ξεκινάει από τις ακαδημίες και αυτό θα πρότεινα εγώ αν είχα και τις απαραίτητες και κατάλληλες συνθήκες να διοργανώνω καλοκαιρινά καμπ, ώστε να φέρνω και καινούρια παιδιά είτε από πάρκα είτε βάση προσόντων, γιατί καλώς η κακώς λιγοστεύουν τα παιδιά που έρχονται στο βόλεϊ. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει κατά τη διάρκεια των χρόνων. Ενα ακόμη που θα πρότεινα είναι να υπήρχαν προπονητές που θα προπονούσαν τα μικρά παιδιά σε θέματα τεχνικής, χωρίς να λένε απλά πάρε μια μπάλα και βάρα την, αλλά να εξηγήσουν στα μικρά παιδιά το να φτάσεις μέχρι εκεί να βαρέσουν την μπάλα εντυπωσιακά, να τους δείξουν να μάθουν το πως αναλύοντας την προσέγγιση, τα βήματα επίθεσης, μετατόπιση και τα συναφή”.

- Το βόλεϊ είναι ένα άθλημα που μπορεί κάποιον αθλητής να κάνει καριέρα και να μπορέσει να ζήσει, να κάνει οικογένεια ή μπορεί να το κάνει παράλληλα, έχοντας εξασφαλισμένη δουλειά;

“Δυστυχώς πλέον είναι πολύ δύσκολο να το κάνεις αυτό. Εγώ δόξα το Θεό πρόλαβα χρόνια που το έκανα και το κάνω ακόμα επαγγελματικά, απλά θεωρώ πρωτίστως όλοι οι μικροί αθλητές πρέπει να κοιτάνε πάνω απ’ όλα το σχολείο, καθώς ο αθλητισμός έρχεται και παρέρχεται. Στην πορεία είναι στο χέρι του κάθε παιδιού που θα ασχοληθεί να το κάνει καθαρά επαγγελματικά και να μην το έχει σε δεύτερη μοίρα”.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Νίκος Παλέντζας είναι 30 ετών και αγωνίζεται ως διαγώνιος. Εχει παίξει και στις τρεις ομάδες της Θεσσαλονίκης, τον Ηρακλή, τον Αρη και τον ΠΑΟΚ. Ξεκίνησε το βόλεϊ από τον Ηρακλή το 2007, όπου αγωνίστηκε για δύο χρόνια. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στον Γαλαξία (2009-2011), στον Αρη (2011 -2012), στον Μέγα Αλέξανδρο (2012 -2013), στον ΠΑΟΚ (2013-31.12.13) στη Νίκη Αιγινίου (1.1.2014-14), στον Ηρακλή (2014-2016), στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης (2016-2017), στον Παμβοχαϊκό (2017-2019), στον Αρη (2019), στον ΑΟΠ Κηφισιάς (2020) και από το καλοκαίρι του 2020 στην Καλαμάτα ‘80.
Με την εθνική ανδρών έχει αγωνιστεί σε 21 παιχνίδια, ανάμεσα σε αυτά είναι συμμετοχές στο World League το 2016 στο Μεξικό, αλλά και σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα.