Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 12:26

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΕΚΑΣ ΣΤΗΝ “Ε” ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ‘80: “Θα είμαστε δύσκολος αντίπαλος για κάθε ομάδα”

Γράφτηκε από τον
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΕΚΑΣ ΣΤΗΝ “Ε” ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ‘80: “Θα είμαστε δύσκολος αντίπαλος για κάθε ομάδα”

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Πρεζεράκο

Ηταν από τους παίκτες με σημαντική προσφορά τη περσινή χρονιά, έβαλε το δικό του λιθαράκι για να πάρει η Καλαμάτα ‘80 την άνοδο στη Volley League.
Ηταν και από τους πρώτους που ανανέωσαν τη συνεργασία τους θέλοντας να είναι μέλος της ομάδας που θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στη μεγάλη κατηγορία του Ελληνικού βόλεϊ. Ο λόγος για τον Γιάννη Μαντέκα, ο οποίος μίλησε στην “Ελευθερία” για την παρουσία του στους “Λύκους” την χρονιά που έφυγε και πως βλέπει τα πράγματα για τη νέα σεζόν. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, σημείωσε ότι ήταν εύκολη η απόφαση για ανανέωση της συνεργασίας, καθώς οι στόχοι του ιδίου και της ομάδας. Για τη χρονιά που πέρασε ανέφερε ότι ήταν δύσκολη μέσα και έξω από το γήπεδο, όμως η χημεία που υπήρχε και το δέσιμο των παικτών μαζί με τη στήριξη της διοίκησης και τη συμπαράσταση των φιλάθλων η ομάδα πέτυχε το στόχο της. Για τη νέα χρονιά στη Volley League τόνισε ότι η Καλαμάτα ‘80 θα είναι ανταγωνιστική με όλες τις ομάδες και όσο πιο γρήγορα παρουσιαστεί έτοιμοι για τα επίσημα παιχνίδια, θα μπορέσει να διεκδικήσει την παραμονή. Ο ίδιος θα δώσει το 100% των δυνατοτήτων του, ώστε να πετύχει η ομάδα το στόχο της, αλλά και να βοηθήσει τους συμπαίκτες τους να φτάσουν σε πιο υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Σε ότι αφορά το μέλλον του αντιμετωπίζει την κάθε χρονιά που περνάει ως την τελευταία, αλλά θέλει να είναι στο χώρο του βόλεϊ, είτε ως αθλητή, είτε σε άλλο πόστο, όπως αυτό του προπονητή.

- Ησουν από τους πρώτους παίκτες που ανανέωσαν τη συνεργασία τους με την Καλαμάτα ‘80; Τι ήταν αυτό που σε έκανε να συνεχίσεις και τη νέα χρονιά;

“Από την προηγούμενη χρονιά είχαμε θέσει έναν στόχο να ανεβούμε κατηγορία και το καταφέραμε. Και τα δύο μέρη θεωρώ ότι ήμασταν ευχαριστημένοι. Οπότε από τη μεριά μου είμαι ικανοποιημένος για αυτή την εξέλιξη. Ηθελα να είμαι και εγώ μέλος της, στην πρώτη της χρονιά στη μεγάλη κατηγορία του Ελληνικού βόλεϊ. Πιστεύω ότι ταίριαξαν οι στόχοι μας και τα θέλω μας και γι’ αυτό θεωρώ ότι ήταν μια εύκολη απόφαση”.

- Η προσφορά σου στην ομάδα την περσινή σεζόν ήταν σημαντική καθώς βοήθησες ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ανόδου. Ηταν μια δύσκολη σεζόν για την ομάδα ή έτσι όπως είχε χτιστεί, η άνοδος ήταν εύκολη υπόθεση;

“Θεωρώ ότι ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά και εντός και εκτός γηπέδου για την ομάδα, γιατί το πρωτάθλημα της Pre League ήταν πολύ ανταγωνιστικό γιατί κάθε ματς για εμάς ήταν ένας τελικός. Και εξωαγωνιστικά μας έτυχαν συμβάντα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε όπως τραυματισμοί, ελλείψεις παικτών και όλο αυτό καθιστούσε το έργο μας πιο δύσκολο. Ωστόσο η χημεία της ομάδας και το δέσιμο των παιδιών ήταν τέτοιο που καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις δυσκολίες και όλοι μαζί μια γροθιά καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο. Σε αυτό συνετέλεσε από τη μία μεριά η διοίκηση που ήταν δίπλα μας όποτε τη χρειαστήκαμε και νοιώθαμε μια ασφάλεια για να είμαστε προσηλωμένοι στο δικό μας έργο. Και από την άλλη είχαμε και τον κόσμο μας που λειτούργησε ως 7ος παίκτης όχι μόνο στα εντός, αλλά και στα εκτός έδρας ματς”.

- Η ομάδα θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Volley League. Πιστεύεις ότι με το ρόστερ που έχει δημιουργηθεί από τον βασικό κορμό της περσινής σεζόν και τις φετινές προσθήκες θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο της παραμονής;

“Η ομάδα έχει φτιάξει ένα σύνολο παικτών έχει καταφέρει να δέσει τον περσινό κορμό με κάποιες προσθήκες παικτών με εμπειρίες από διάφορα πρωταθλήματα, που θα συντελέσουν να παίξει όσο καλύτερα μπορεί και να φέρει τα αποτελέσματα που θέλει. Δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα γιατί η ομάδα είναι άπειρη, είναι νεοφώτιστη, ωστόσο έχει μέσα παίκτες με εμπειρία, έχει παίκτες που θέλουν να καταξιωθούν στη μεγάλη κατηγορία και όλο αυτό θα βοηθήσει να είμαστε ένας δύσκολος αντίπαλος για κάθε ομάδα. Νομίζω ότι τον στόχο μας θα τον επιτύχουμε”.

- Μπορεί να διεκδικήσει και κάποια θέση ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της κατηγορίας;

“Το Ελληνικό πρωτάθλημα για εμένα χωρίζεται σε δύο γκρουπ δυναμικότητας με τρεις ομάδες τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ να είναι ένα σκαλί παραπάνω. Είναι ομάδες που έχουν διαφορετικούς στόχους σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες. Ωστόσο θεωρώ ότι θα είμαστε ανταγωνιστικοί και με αυτές τις τρεις, αλλά και τις υπόλοιπες και θα διεκδικήσουμε νίκες από κάθε αντίπαλο. Οσο πιο γρήγορα παρουσιαστούμε έτοιμοι τόσο πιο γρήγορα θα διεκδικήσουμε τις νίκες που μας αναλογούν. Ετσι ώστε να διεκδικήσουμε τη γρήγορη παραμονή μας να αποβάλλουμε το άγχος και μετά να πλασαριστούμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά μπορούμε”.

- Στα παιχνίδια της περασμένης σεζόν είδαμε έναν αθλητή με διάθεση για προσφορά, αλλά έβγαζες και πολύ πάθος, παρασύροντας πολλές φορές και τους συμπαίκτες σου; Να περιμένουμε ανάλογη παρουσία και φέτος;

“Η εμπειρία μου μου δίνει τη δυνατότητα να μπορώ να διαχειριστώ πολλές καταστάσεις, δύσκολες ή εύκολες. Σίγουρα θέλω να δώσω το 100% των δυνατοτήτων μου για να βοηθήσω την ομάδα και τους συμπαίκτες να φτάσουν σε πιο υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Θέλω να βοηθάω τους συμπαίκτες μου, να τους παροτρύνω, να τους εμψυχώνω για να βγάζουν τον καλύτερο τους εαυτό”.

- Ποιες ομάδες θεωρείς ότι είναι ένα επίπεδο παραπάνω από τις υπόλοιπες της κατηγορίας;

“Είναι ο Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, τρεις ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρώπη και θέλουν να πρωταγωνιστούν. Οπως είπα και πιο πάνω υπάρχουν δύο γκρουπ, οι τρεις ομάδες που έχουν στόχους, αλλά από εκεί και πέρα πάντα υπάρχουν εκπλήξεις. Γιατί όχι να μην είμαστε εμείς μία από τις εκπλήξεις”.

- Πως έχει σκεφτεί το μέλλον σου μετά τη φετινή χρονιά;

“Η αλήθεια είναι πως πλέον παίζω κάθε χρονιά σαν να είναι η τελευταία. Είμαι χορτάτος από το βόλεϊ, αλλά ταυτόχρονα θέλω να συνεχίσω να προσφέρω, στο επίπεδο περιμένει από εμένα η ομάδα να προσφέρω. Από εκεί και πέρα θα είμαι στο χώρο, είτε σαν παίκτης, είτε από άλλο πόστο, του προπονητή, για να προσφέρω σε όποια θέση είμαι”.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Γιάννης Μαντέκας είναι 38 ετών αγωνίζεται στη θέση του ακραίου και ξεκίνησε το βόλεϊ σε ηλικία 12 ετών από τον Απόλλωνα Πατρών, όπου αγωνίστηκε από το 1997 έως το 2004. Την επόμενη χρονιά έπαιξε στη Γ’ εθνική με την Παναχαϊκή. Τη διετία 2005-2007 αγωνίστηκε στην Α1 με την Ε.Α. Πατρών. Επόμενη ομάδα ο Κόροιβος Αμαλιάδας όπου έπαιξε τρία χρόνια από το 2007 έως και το 2010, έναν χρόνο στη Β’ εθνική και τα άλλα δύο στην Α2. Επέστρεψε μετά από 3 χρόνια στην Ε.Α. Πατρών, που συμμετείχε στην Α1 και έπαιξε για δυόμισι χρόνια, έως τον Ιανουάριο του 2012. Το δεύτερο 6μηνο του 2012 πήγε στην Κύπρο όπου αγωνίστηκε στην Ανόρθωση, η οποία συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Α1. Ενα χρόνο μετά το 2012-2013 έπαιξε στην Α1 με τον Παμβοχαϊκό και την επόμενη σεζόν πάλι στην Α1 με την ΑΕΚ. Το πρώτο 6μηνο του 2014 αγωνίστηκε στον Α.Ο. Κηφισιάς στην Α1 και στο δεύτερο πήγε στο Μπαχρέιν και στην ομάδα Αλ Μουχάρακ. Επέστρεψε στην Ελλάδα και τη διετία 2016-2018 φόρεσε τη φανέλα του Εθνικού Πειραιά, όπου την πρώτη χρονιά συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Α2 και την επόμενη στην Α1. Τη χρονιά 2018-2019 ξενιτεύτηκε και πάλι, αυτή τη φορά για την Ελβετική Biogas Volley Näfels, η οποία αγωνιζόταν στην Α1. Ακολούθησε τη διετία 2019-2021 ο Μίλωνας με τον οποίο αγωνίστηκε την πρώτη σεζόν στην Α2 και τη δεύτερη στην Α1. Το 2021-2022 αγωνίστηκε στην Α2 με τον Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου και από εκεί και μετά έγινε μέλος της Καλαμάτας ‘80, στη οποία θα αγωνιστεί φέτος για δεύτερη σερί χρονιά.