Σάββατο, 24 Οκτώβριος 2015 17:22

Κέρδισε χρόνο και αυτοπεποίθηση…

Γράφτηκε από τον

Αναμφισβήτητα τις πρώτες εντυπώσεις εντός συνόρων, σε αυτό το πρώτο διάστημα της φετινής αγωνιστικής περιόδου, τις έχει κερδίσει ο Παναθηναϊκός.

Οι «πράσινοι», με τις δύο νίκες επί του «αιωνίου» αντιπάλου, το «διπλό» στο «Αλεξάνδρειο» και την επικράτηση με εικόνα κυρίαρχου κόντρα στη σκληροτράχηλη Καρσίγιακα, μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους της ομάδας να αισιοδοξούν για κάτι αξιοσημείωτο.

Φυσικά, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για οτιδήποτε. Οι πρώτες ενδείξεις είναι μεν αποχρώσες, αλλά άκρως ενθαρρυντικές για το σύνολο του Σάσα Τζόρτζεβιτς, που δείχνει να συνδυάζει την ουσία με θελκτικό μπάσκετ και παράλληλα να ανακτά το «πνεύμα νικητή» που επιβάλλει η «βαριά» φανέλα με τα έξι αστέρια. Η αισιοδοξία, όμως, δεν πηγάζει στο «στρατόπεδό» τους τόσο πολύ από αυτό το γεγονός, όσο από το ότι έχουν ήδη πετύχει τις νίκες που χρειάζονταν σε αυτό το πρώτο διάστημα, με ένα δύσκολο πρόγραμμα. Αυτό που κέρδισε, δηλαδή, πάνω απ’ όλα ο Παναθηναϊκός, είναι ο χρόνος.

Τι σημαίνει αυτό; Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Στο πρώτο κιόλας παιχνίδι της σεζόν, απέκλεισε τον Ολυμπιακό από τη διεκδίκηση του πρώτου τίτλου, αυτού του Κυπέλλου Ελλάδος. Αυτόματα, γίνεται το μεγάλο φαβορί για την κατάκτησή του και, χωρίς να θέλουμε να θίξουμε κανέναν, είναι αλήθεια πως όποιος από τους «αιωνίους» κέρδιζε, πολύ δύσκολα θα βρισκόταν κάποιος ύστερα να ορθώσει ανάστημα. Ειδικά τώρα που ο ημιτελικός με τον Άρη παίζεται στο ΟΑΚΑ, το πλεονέκτημα για τους Κυπελλούχους γίνεται ακόμη πιο φανερό. Αλλά μέχρι τις 12/12 (αν δεν αλλάξει η ημερομηνία, λόγω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων), υπάρχει άπλετος χρόνος.

Στο πρωτάθλημα, ξεπέρασε ήδη δύο μεγάλους «σκοπέλους» που είχε στην αρχή του προγράμματος. Η πρώτη αποστολή στο «Nick Galis Hall» εξετελέσθη, με αντίπαλο τον ανανεωμένο, αξιόμαχο και πάντοτε επικίνδυνο στην έδρα του Άρη. Η δεύτερη υποχρέωση εκπληρώθηκε, με την εντός έδρας νίκη κόντρα στους «ερυθρολεύκους» και μάλιστα με ανατροπή από το -15 στο +10, με την… μπίλια να κάθεται τελικά στο +4. Ισχνό προβάδισμα, αλλά προβάδισμα. Μέχρι την επίσκεψη στο ΣΕΦ υπάρχει πολύς καιρός μπροστά μας, αν και κανείς δεν ξέρει ποιος από τους δύο θα κάνει την… καθιερωμένη απρόσμενη «γκέλα». Κουβέντα που δεν μπορεί να γίνει, όχι μόνο γιατί δεν είμαστε «μελλοντολόγοι», αλλά και επειδή οποιαδήποτε έδρα κι αν βρουν μπροστά τους, η διαφορά δυναμικότητας από όλες τις άλλες ομάδες είναι ακόμη καταφανής. Έστω κι αν ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρης (ειδικά ο τελευταίος), έχουν μειώσει κατά τι την απόσταση.

Στην Ευρωλίγκα, η εικόνα που έδειξε η ομάδα στο Κράσνονταρ κόντρα στη Λοκομοτίβ Κουμπάν δεν άρεσε. Μπορεί για 35 λεπτά, πριν το «μπλακ-άουτ» που απέφερε το 12-0 σερί των Ρώσων, ο Παναθηναϊκός να ήταν στη διεκδίκηση του τρίτου συνεχόμενου «διπλού» του, αλλά ακόμη κι αν κέρδιζε το ματς η απόδοσή του δεν κυμάνθηκε στα επίπεδα των προσδοκιών που είχαν κιόλας δημιουργηθεί τόσο από τις μεταγραφικές κινήσεις, όσο και από τα πρώτα εν Ελλάδι αποτελέσματα. Στο ματς αυτό, βέβαια, έπαιξε ρόλο και η εξουθένωση τόσων ταξιδιών και δύσκολων αποστολών, με τους «πράσινους» να περνούν μέσα σε ένα «σκάρτο» 20ήμερο από Κίνα, Μόσχα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Κράσνονταρ. Δύσκολο ακόμη και για τέτοιους αθλητές και για το λόγο αυτό, το να διατηρηθεί το ΟΑΚΑ με αντιπάλους τον Ολυμπιακό και την Καρσίγιακα, θα ήταν το καλύτερο «φάρμακο». Και στα «πρέπει» ο Παναθηναϊκός, έχει συνηθίσει να ανταποκρίνεται ιδανικά.

Στη «σούμα», έχουμε το εξής αποτέλεσμα για τον αθηναϊκό σύλλογο: Είναι το απόλυτο φαβορί για το Κύπελλο και πήρε προβάδισμα στο πρωτάθλημα έστω μικρό, κερδίζοντας μάλιστα για δεύτερη φορά σε 11 μέρες τον Ολυμπιακό, ενώ η εμφάνιση με την Καρσίγιακα ισορρόπησε τα πράγματα και στην Ευρωλίγκα, όπου μόνο με δικό του… κατόρθωμα δε θα βρεθεί στο Top-16.

Τι δίνει αυτό στην ομάδα; Τουλάχιστον δύο μήνες. Χρόνος υπεραρκετός για να δουλέψει με την ηρεμία της και να «χτίσει» το παιχνίδι της πάνω στην φιλοσοφία που θέλει, με τον ίδιο τον προπονητή της να έχει εξαρχής θέσει ψηλά τον πήχη για κάθε διοργάνωση. Ο ίδιος, βέβαια, παίρνει τα εύσημα για την αντιστροφή του «κλίματος» στα ντέρμπι, κερδίζοντας δύο συνεχόμενα σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων, όταν πέρυσι μετά την νίκη του Κυπέλλου ο Παναθηναϊκός όχι απλά έχασε όλα τα ντέρμπι στο πρωτάθλημα, αλλά ήταν και αρκετά κατώτερος. Παράλληλα, με τα πολλαπλά ταξίδια να έχουν πάντα εμφανή επιρροή στην απόδοση των παικτών στο πρώτο μεγάλο διάστημα της σεζόν, οι νίκες που πέτυχαν τώρα τους δίνουν την άνεση να επανέλθουν πλήρως από αυτά και να επανέλθουν ακόμη πιο δυναμικά, όταν μετά τα Χριστούγεννα θα μετρά η παραμικρή κίνηση στο παρκέ, και δη στην Ευρωλίγκα.

Ραφαήλ Αλαγάς