Κυριακή, 21 Ιούλιος 2013 00:30

Μιχάλης Μπακογιάννης: «Να γίνουμε πιο επαγγελματίες»

Γράφτηκε από τον



Το φετινό καλοκαίρι έχει άλλο χρώμα για το Γυμναστικό Σύλλογο Μεσσήνης που μετά από πολλά χρόνια επιστρέφει στη Γ’ Εθνική μπάσκετ και μπορεί η άνοδος να ανήκει στο «Νησί», φέρει ωστόσο τη σφραγίδα του Μιχάλη Μπακογιάννη.
Ο 29χρονος πλέι μέικερ σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί, όταν πριν από μερικά χρόνια έπαιρνε την απόφαση να εγκατασταθεί μόνιμα στην Καλαμάτα για οικογενειακούς λόγους, ότι θα έκανε τόσο επιτυχημένο ξεκίνημα σαν προπονητής και μάλιστα στη Μεσσήνη, η οποία αθλητικά ήταν περισσότερο γνωστή για το ποδόσφαιρο και όχι για το μπάσκετ.
Κι όμως, με σκληρή δουλειά κατάφερε να ανεβάσει όχι μόνο κατηγορία, αλλά και επίπεδο τους «Νησιώτες» που διαθέτουν σήμερα μία ακαδημία με εκατοντάδες παιδιά, έχοντας βάλει για τα καλά το μπάσκετ στη ζωή της πόλης.
Ο Μιχάλης Μπακογιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Περιστέρι, όπου ο μπασκετικός σύλλογος είχε να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες και ευρωπαϊκές παρουσίες τη δεκαετία του ’80. Κοντά στην αλλαγή της χιλιετίας, όμως άρχισε η κατρακύλα και η στροφή στους νεαρούς ντόπιους αθλητές. Παρ’ ότι φορούσε τη φανέλα του Περιστερίου από τα 7 του χρόνια, ο σημερινός προπονητής του Γ.Σ. Μεσσήνης, δεν υπέγραψε ποτέ επαγγελματικό συμβόλαιο εκεί, αλλά έγινε επαγγελματίας με τον ΑΟ Δάφνης, φτάνοντας μέχρι την Α2. Επαιξε ακόμα σε Ηλιούπολη και Ιωνικό Νικαίας, πήρε το πτυχίο του από τη Γυμναστική Ακαδημία αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός και μία επέμβαση στους κοιλιακούς δεν του επέτρεψαν να πάει πιο πάνω. Η συνέχεια της καριέρας του είχε διαρκώς πορεία προς το νότο, καθώς αγωνίστηκε εν συνεχεία σε Αμαλιάδα και Γύθειο, πριν έρθει στην Καλαμάτα.
Στο Γ.Σ. Μεσσήνης πήγε πριν τρία χρόνια αρχικά σαν αθλητής και μόνο, αλλά πριν ένα χρόνο του ανατέθηκε από τη διοίκηση και η τεχνική ηγεσία. «Στη Μεσσήνη το περιβάλλον μου άρεσε από την αρχή. Οι απόψεις μου και γενικότερα η φιλοσοφία μου ταίριαξαν με αυτά που ζητούσαν τα μέλη της διοίκησης και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία» μας είπε ο 29χρονος παίκτης – προπονητής του νησιώτικου συλλόγου που είχε διακρίνει από το ξεκίνημα της περσινής σεζόν ότι η ομάδα του μπορούσε να κερδίσει την άνοδο αλλά δεν τολμούσε να το πει μέσα στα αποδυτήρια: «Στις συναντήσεις μας με τους διοικούντες τους είχα ενημερώσει ότι αγωνιστικά δεν μας έλειπε τίποτα σε σχέση με τους υπόλοιπους συλλόγους. Τους ζήτησα όμως να μην αναφέρουν τη λέξη άνοδος μπροστά στους αθλητές για να μην ανέβει απότομα η πήχης και ο πρωταθλητισμός τους φορτώσει με άγχος».
Βαδίζοντας από νίκη σε νίκη η διαφορά από τη δεύτερη θέση αυξήθηκε αρκετά μέχρι τα μέσα της σεζόν κι έτσι στο φινάλε ο σύλλογος κέρδισε το εισιτήριο της ανόδου με... σβηστές μηχανές. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πόσο ανταγωνιστικός μπορεί να εμφανιστεί ο Γ.Σ. Μεσσήνης στη Γ’ Εθνική; «Κάθε σύλλογος από την Περιφέρεια όταν βρεθεί σε εθνική κατηγορία χρειάζεται προσεκτικές μεταγραφικές κινήσεις, γιατί το επίπεδο μεγαλώνει κάπως απότομα. Για μας είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι τελικά θα πέσουν μόνο τρεις ομάδες φέτος και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μην είμαστε μέσα σε αυτήν την τριάδα. Φυσικά για να τα καταφέρουμε θα πρέπει όλοι να δούμε την κατάσταση λίγο πιο επαγγελματικά, να αποκτήσουμε δηλαδή επαγγελματική νοοτροπία αν και ερασιτέχνες» απαντά ο Μιχάλης Μπακογιάννης.
Για πρώτη φορά στη φετινή Γ’ Εθνική θα διεξαχθούν δύο ντέρμπι ανάμεσα σε μεσσηνιακούς συλλόγους, καθώς ο Γ.Σ. Μεσσήνης θα έχει εκτός των άλλων αντιπάλων να αντιμετωπίσει και την Καλαμάτα ’80. «Αν και είναι ακόμα νωρίς, όλος ο κόσμος εδώ στη Μεσσήνη σκέφτεται αυτά τα δύο παιχνίδια, που σίγουρα θα είναι πολύ ενδιαφέροντα και ξεχωριστά. Εννοείται πως δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος αντιπαλότητας με την Καλαμάτα ’80 και μακάρι να υπήρχαν στην ίδια κατηγορία κι άλλες ομάδες από τη Μεσσηνία. Ισως αυτό να συμβεί στο μέλλον. Νομίζω ότι κερδισμένο από αυτές τις τοπικές μάχες θα βγει το ίδιο το μεσσηνιακό μπάσκετ, η καρδιά του οποίου έχει αρχίσει να χτυπά δυνατά και στη Μεσσήνη. Υπάρχουν σπουδαία ταλέντα εδώ που μπορούν με σκληρή δουλειά να πάνε ψηλά» αναφέρει ο προπονητής του νησιώτικου συλλόγου.
Για τον ίδιο η νέα σεζόν θα είναι ακόμα πιο απαιτητική, καθώς πέρα από τη συνεργασία του με τα «Εκπαιδευτήρια Μπουγά» και την ενασχόλησή του με το γυναικείο μπάσκετ στον Αρη Καλαμάτας, ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στη Μεσσήνη. «Θα ανοίξουμε το πρώτο “frozen yogurt” στην πόλη κι ελπίζουμε να πάμε καλά. Είναι άδικο να υπάρχουν έξι στην Καλαμάτα και στη Μεσσήνη ούτε ένα. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχει την ίδια επιτυχία με το μπάσκετ» τονίζει.
Παρά το φορτωμένο πρόγραμμά του βρίσκει χρόνο τόσο για την οικογένειά του που σύντομα θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο καθώς θα γίνει πατέρας για δεύτερη φορά, όσο και για να παρακολουθεί άλλα αθλήματα. «Βλέπω και ποδόσφαιρο αλλά τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ πολύ ράγκμπι, λόγω του κουνιάδου μου Νίκου Μαυρέα που με έχει μυήσει για τα καλά στα μυστικά του συγκεκριμένου αθλήματος» τονίζει ο 29χρονος τεχνικός που δεν σκέφτεται ακόμα να σταματήσει την καριέρα του στο παρκέ: «Σίγουρα θα είναι πιο εύκολο για μένα να παραμείνω μόνο προπονητής αλλά έχω ακόμα φιλοδοξίες σαν αθλητής και θα ήθελα πάρα πολύ να βοηθήσω την ομάδα μου να κερδίσει την παραμονή τη νέα χρονιά».

Σωτήρης Παρτσαλάς