Δευτέρα, 06 Ιούνιος 2016 18:03

Ο Ντ. Ρίβερς αποκλειστικά στην "Ε" για το αθλητικό καμπ στην Costa Navarino (vid/pics)

Γράφτηκε από τον

Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους ξένους παίκτες, που πέρασαν από το ελληνικό μπάσκετ και αυτό πιστοποιείται από την καταλυτική του συνεισφορά στην πρώτη κατάκτηση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό το 1997, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο τον θυμούνται οι φίλοι των “ερυθρόλευκων” και όχι μόνο.

Ο Ντέιβιντ Ρίβερς ετοιμάζεται να βρεθεί στη Μεσσηνία για τη διοργάνωση των αθλητικών καμπ του από τις 5 Ιουλίου και με αυτή την ευκαιρία μίλησε στην “Ε” και τον Νικόλα Γρηγορίου για τη διοργάνωση που θα έχει συνέχεια και τα επόμενα χρόνια, το μπάσκετ και φυσικά τον Ολυμπιακό.

- Εχουν περάσει 15 χρόνια από την τελευταία φορά που φόρεσες τη φανέλα του Ολυμπιακού. Τώρα επιστρέφεις πίσω στην Ελλάδα με το διεθνούς φήμης πρόγραμμα κατασκήνωσης. Μπορείς να μας πεις περισσότερα για αυτό το πρόγραμμα;

"Ξεκίνησα να δουλεύω με παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών πριν 20 χρόνια, ακόμη και κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας, και η Ελλάδα είναι κάτι πολύ πολύ ιδιαίτερο για εμένα. Επομένως, είχε νόημα να έχουμε ένα πρόγραμμα που να απευθύνεται σε παιδιά με σκοπό να τους προσφέρω ό,τι έχω να δώσω από την επαγγελματική μου εμπειρία και ταυτόχρονα να φέρω μια διεθνή κοινότητα σε συγκεκριμένες περιοχές στην Ελλάδα. Ο στόχος μου είναι να έχουμε ένα πρόγραμμα όχι μόνο για το μπάσκετ, αλλά ένα μέρος όπου τα παιδιά μπορούν να έρθουν και να λάβουν τα καλύτερα μαθήματα γκολφ, τένις, βόλεϊ, μαθήματα για πολιτισμό αλλά και εκδρομές, και όλα αυτά σε ένα ασφαλές περιβάλλον, που τόσο οι συμμετέχοντες όσο και οι οικογένειες τους να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία. Αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να προσφέρουμε σε όσα περισσότερα παιδιά είναι δυνατόν, το σύνολο των δραστηριοτήτων που προανέφερα. Αυτή είναι η πρώτη μας χρονιά επομένως δεν περιμένουμε πολλή μεγάλη προσέλευση, αλλά πρόκειται να είμαστε εκεί, στην Costa Navarino, για τα επόμενα 10, 15, 20 χρόνια και αυτό επειδή πιστεύω στην τοποθεσία και στην Costa Navarino και πιστεύω στην Ελλάδα. Είχα έρθει ξανά πριν από λίγους μήνες για μια εκπαιδευτική ξενάγηση κατά την οποία επισκέφθηκα σχολεία και μίλησα με παιδιά και μαθητές, κάτι το οποίο ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία".

- Η επιλογή να συμπεριληφθούν περισσότερα αθλήματα και δραστηριότητες εκτός του μπάσκετ, όπως βόλεϊ, τένις και γκολφ, καθώς και υπαίθριες δραστηριότητες και εκπαιδευτικά προγράμματα, έγινε επειδή αισθάνεστε ότι η ποικιλία επιλογής προγραμμάτων είναι σημαντική για τα παιδιά;

"Απολύτως! Πρώτον, όσον αφορά τα παιδιά της περιοχής, θα πρέπει να κατανοήσουν το περιβάλλον τους και τον περίγυρό τους, γιατί είναι πολύ σημαντικό για αυτούς να κατανοήσουν την ιστορία τους. Δεύτερον, τα παιδιά που προέρχονται από το εξωτερικό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσουν την Ελλάδα και τον πλούσιο πολιτισμό της και όχι απλά να επισκεφθούν την Ακρόπολη".

- Πιστεύεις ότι η φήμη της Costa Navarino ως ένα ακριβό θέρετρο μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στους στόχους σχετικά με τη συμμετοχή; Θα μπορούσε αυτό να επηρεάσει το πρόγραμμα;

"Αυτό είναι κάτι που ίσως αποτελεί εμπόδιο αλλά στο τέλος της ημέρας τα παιδιά που κατοικούν στις γύρω περιοχές, παρόλο που μπορεί να μην διαμένουν τη νύχτα στο θέρετρο εννοείται πως θα αντιμετωπίζονται ισάξια με τα υπόλοιπα παιδιά". 

- Γιατί επέλεξες τη Μεσσηνία και ειδικότερα την Costa Navarino για τη βάση της κατασκήνωσης στην Ελλάδα;

"Η τοποθεσία έχει δυο παραλιακά ξενοδοχεία έξι αστέρων σε κοντινή απόσταση με τα πόδια, έτσι ώστε να μας επιτρέπει να προσφέρουμε μια κατασκήνωση και ένα πακέτο διακοπών για όλη την οικογένεια. Για παράδειγμα, οι γονείς θα διαμένουν στο "Romanos" και οι κατασκηνωτές θα διαμένουν στο "Westin" όπου και θα λαμβάνουν μέρος οι δραστηριότητες του προγράμματος. Αυτό μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό πακέτο όπου η οικογένεια μπορεί να κάνει διακοπές μαζί, αλλά την ίδια στιγμή οι γονείς μπορούν να έχουν το δικό τους πρόγραμμα πρωί-βράδυ, γιατί τα παιδιά θα διαμένουν και θα δραστηριοποιούνται σε διαφορετικό ξενοδοχείο, αλλά μέσα στο ίδιο συγκρότημα".

- Οι κατασκηνώσεις είναι διεθνείς και υπάρχουν και άλλες πόλεις παγκοσμίως που συμμετέχουν. Ο στόχος σας είναι να υπάρχει συμμετοχή από παιδιά των συγκεκριμένων πόλεων ή και από άλλες χώρες του κόσμου;

"Ο στόχος είναι μια ισότιμη προσπάθεια, διότι ένα πράγμα που θέλω να δημιουργήσω είναι να πάρω παιδιά των τοπικών περιοχών και να τα εντάξω σε ένα διεθνές περιβάλλον με παιδιά που προέρχονται από την Ισπανία, την Αυστραλία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν την ευκαιρία να βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον με τα παιδιά από άλλα μέρη του κόσμου και να δημιουργήσουν φιλίες, να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες και να θέσουν ερωτήσεις στους συνομήλικους τους για το πώς είναι να ζει κάνεις στη δική τους χώρα, κάτι το οποίο νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό. Γι' αυτό και στην περίπτωση της Costa Navarino, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατασκήνωσή μας κοστίζει στους ντόπιους μόλις 700 ευρώ με την έκπτωση, και αυτό επειδή θέλω να συμμετάσχουν σε όλα τα προγράμματά μας όσα περισσότερα παιδιά της περιοχής. Διαθέτουμε επαγγελματίες του χώρου σε όλες τις δραστηριότητες, έχουμε μια πολύ όμορφη τοποθεσία και νομίζω ότι μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά ό,τι καλύτερο όσον αφορά τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση".

- Ποια είναι η εντύπωσή σου καθώς συνεργάζεστε με τους ανθρώπους της Μεσσηνίας και της Καλαμάτας;

"Προσπαθούμε ακόμα να προσεγγίσουμε τις τοπικές οργανώσεις για να βοηθήσουν στην προώθηση και να συμμετάσχουν στις προσπάθειές μας με το πρόγραμμα, γιατί, όπως προείπα στόχος είναι να προωθήσουμε την Ελλάδα, την Καλαμάτα, την Πύλο, την Costa Navarino. Θέλουμε να αναδείξουμε αυτές τις περιοχές στη διεθνή κοινότητα. Εργάζομαι σε από κοινού προσπάθεια με ένα μέλος των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να επιστήσω την προσοχή και την ευαισθητοποίηση του κόσμου στο πόσο όμορφη χώρα είναι η Ελλάδα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια".

- Από τη μακρόχρονη εμπειρία σου, μιας και έπαιζες μπάσκετ υψηλού επίπεδου τόσο στο ΝΒΑ όσο και στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, πώς αξιολογείς το επίπεδο διαφοράς μεταξύ τους; Πιστεύεις ότι οι διαφορές λιγοστεύουν καθώς περνούν τα χρόνια;

"Ναι! Η σύντομη απάντηση είναι ναι απολύτως! Θυμάμαι ακόμα και ως παίκτης, να μιλάω με ορισμένους αξιωματούχους των Ολυμπιακών Αγώνων των ΗΠΑ για το πόσο έχουν βελτιωθεί οι παίκτες. Επίσης, θυμάμαι σε μια συνομιλία που είχα κάνει ένα χρόνο πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο οποίο οι ΗΠΑ έχασαν για πρώτη φορά και έχοντας από την πλευρά μου ζήσει στην Ευρώπη, να αναφέρω πόσο ταλέντο έχουν παίκτες όπως ο Μανού Τζινόμπιλι, ο Μεχμέτ Οκούρ, ο Χέντο Τούρκογλου, ο Τόνι Πάρκερ και όλοι αυτοί οι νέοι παίκτες. Επομένως η σύντομη απάντηση στο ερώτημα είναι απολύτως ναι, το χάσμα έχει γίνει πολύ πολύ μικρότερο, κάτι που νομίζω είναι πολύ σημαντικό και για το οποίο είμαι χαρούμενος μιας και κάνει το παιχνίδι πιο ανταγωνιστικό και νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι καλό για τους οπαδούς".

- Πέρασαν 19 χρόνια από τότε που κέρδισες το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό, όντας ο πρωταγωνιστής και ο νικητής του βραβείου MVP σε εκείνο το Final Four. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου για εκείνες τις ημέρες και στιγμές;

"Ξέρεις θυμάμαι εκείνες τις στιγμές, σαν να συνέβησαν χθες! Επειδή ήταν πολύ πολύ ιδιαίτερο, μου άφησε μια μεγάλη εντύπωση στην καρδιά και το μυαλό μου. Θυμάμαι εκείνη τη χρονιά να υπάρχουν ερωτηματικά και αμφιβολίες για το αν θα αποτελούσα το σωστό παίκτη για τον Ολυμπιακό. Θυμάμαι όταν έφτασα για πρώτη φορά, σχεδόν αμέσως αφού κατέβηκα από το αεροπλάνο, στην πρώτη μου συνέντευξη, όπου δήλωσα στα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους επακριβώς αυτό που θα προσέφερα στον Ολυμπιακό και στους οπαδούς του και έτσι έγινε! Οι στιγμές ήταν απλά υπέροχες και δεν θα τις ξεχάσω ποτέ".

- Παρακολουθείς ακόμα το ελληνικό μπάσκετ; Αν ναι, τι γνώμη έχεις για τους τελικούς μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού;

"Ναι έμαθα για το τελευταίο σκληρό ματς, με τον Ολυμπιακό να το παίρνει μετά από δυο παρατάσεις με συνεισφορές από μερικούς από τους νεότερους παίκτες του, επιτυγχάνοντας μεγάλα σουτ στο τέλος. Όταν ήμουν στην Ελλάδα, το Νοέμβριο του 2015, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με την ομάδα. Πάντα ένιωθα ότι η ομάδα είχε πολλές δυνατότητες για να πετύχει στην Ευρωλίγκα, αλλά κατάλαβα τη δύσκολη πρόκληση να έχει 7-8 νέους παίκτες, και το τι σημαίνει αυτό. Το ότι κέρδισαν το πρωτάθλημα Ελλάδας ήταν νομίζω ένα μεγάλο επίτευγμα, για μια ομάδα που ξεκίνησε τη χρονιά με τόσους πολλούς νέους παίκτες. Είναι μια επιτυχία για τον προπονητή και τους παίκτες να έχουν μια δυνατή απόδειξη της φετινής επιτυχημένης πορείας με την κατάκτηση πρωταθλήματος".

Το μήνυμα του Ντέιβιντ Ρίβερς

"Θα ήθελα άπλα να ενθαρρύνω όσους ενδιαφέρονται να έρθουν στο πρόγραμμά μου, να τους παροτρύνω να το πράξουν και να το βιώσουν, χωρίς να ανησυχούν τόσο πολύ για το κόστος, γιατί προφανώς θέλω να προσφέρω σε όλα τα παιδιά μια όμορφη εμπειρία και προς αυτόν τον σκοπό θα συνεργαστώ με οποιονδήποτε θέλει να έρθει στο πρόγραμμα, αλλά έχει κάποια προβλήματα κάλυψης του κόστους. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω της ιστοσελίδας μου (www.davidriverscamps.com) και θα συνεργαστώ προσωπικά με κάθε οικογένεια και κάθε αθλητή/μαθητή ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν και να απολαύσουν την εμπειρία".