Σάββατο, 12 Οκτώβριος 2013 16:31

Το μέλλον ανήκει στον Γιώργο Πουλούπατη

Γράφτηκε από τον

Η Μεσσηνία, τα τελευταία χρόνια, συμμετέχει κι αυτή με τη σειρά της στη μαζική παραγωγή και ανάδειξη σπουδαίων ταλέντων και χαρακτήρων, εγγυώμενη επίσης το βέβαιο μέλλον του ελληνικού μπάσκετ! Ο Νίκος Χουχούμης και ο Γιώργος Πολιτόπουλος, παίκτες πλέον του Πανελευσινιακού και του Φιλαθλητικού αντίστοιχα, όπως λέει και ο καλεσμένος μας, έχουν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις και τις μεγαλύτερες υποσχέσεις για το μέλλον.

Όμως, και ο ίδιος διαθέτει ένα εξίσου αξιοπρόσεκτο ταλέντο, και δυνατότητες για αρκετά υψηλά. Ο Γιώργος Πουλουπάτης, που με μεγάλη ευχαρίστηση και σεβασμό δέχθηκε να μας παραχωρήσει την πρώτη του συνέντευξη σε Μέσο ενημέρωσης, δεν είναι πλέον κοντά μας, προκειμένου να συνεχίσουμε να τον απολαμβάνουμε, αλλά βρίσκεται στην Α.Ε. Σπάρτης, μία ομάδα-μεγάλη παραγωγό σπουδαίων αθλητών. Από εκεί προέρχεται και ο μελλοντικός σταρ του Παναθηναϊκού, Γιώργος Διαμαντάκος. Γιατί όχι και για τον συντοπίτη μας τέτοια, ή παρόμοια, τύχη;


Συνέντευξη στον ειδικό συνεργάτης μας Ραφαήλ Αλαγά


- Μίλησέ μας για τη μέχρι τώρα πορεία σου στο μπάσκετ.

"Ξεκίνησα την μπασκετική μου πορεία από τις ακαδημίες της Καλαμάτας ‘80, αγωνίστηκα όμως για πρώτη φορά με την φανέλα της Αναγέννησης Παραλίας στο επίπεδο των Μίνι και αργότερα των Παίδων. Τότε συμμετείχα στο «Κλιμάκιο» και στην ομάδα της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. Αργότερα επέστρεψα στην Καλαμάτα ‘80 όπου και αγωνίστηκα στην ομάδα των Εφήβων. Παράλληλα έπαιζα και στην ομάδα των Ανδρών. Πέρυσι φόρεσα την φανέλα του Άτλαντα και με την σχολική ομάδα του 3ου Λυκείου Παραλίας κατορθώσαμε να κατακτήσουμε την τρίτη θέση πανελλαδικά! Φέτος μετεγράφην στην ΑΕ Σπάρτης όπου θα συνεχίσω την καριέρα μου για τον επόμενο χρόνο".
 
- Έχεις φιλοδοξίες για υψηλότερα; Κι αν ναι, πόσο; Εγώ πιστεύω ότι μπορείς, με βάση όσα έχεις δείξει έως σήμερα.

"Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω στο μυαλό μου κάποιο επίπεδο ανώτερο του Α’ Τοπικού, στο οποίο και βρίσκομαι αυτήν τη στιγμή. Οι απαιτήσεις στο ελληνικό μπάσκετ είναι πολύ μεγάλες και, όσο καλός παίκτης και να είσαι, δε σου επιτρέπουν να κάνεις μεγάλα όνειρα. Αν, βέβαια, μου εμφανιστεί στο μέλλον η ευκαιρία να αγωνιστώ σε κάποιο σύλλογο Γ’ Εθνικής ή και ανώτερο, τότε ασφαλώς θα προσπαθήσω να την αξιοποιήσω".
 
- Σου έθεσα το προηγούμενο ερώτημα, καθώς γνωρίζω ότι βρίσκεσαι σε μία μεγάλη «μήτρα» ταλέντων, όπως η Α.Ε. Σπάρτης. Πρόσφατο παράδειγμα ο Διαμαντάκος, που βέβαια ήταν στο Σπαρτιατικό και του οποίου το ταλέντο είναι τεράστιο και το μέλλον προβλέπεται λαμπρό. Θα σε βοηθήσει αυτό, ασφαλώς, ακόμη περισσότερο, φαντάζομαι, μετά και την καθοδήγηση που έλαβες και στις προηγούμενες ομάδες σου.
 
"Ο Διαμαντάκος, κακά τα ψέματα, είναι ένας εξαιρετικός παίκτης. Είχα, μάλιστα, την τύχη να παίξω μαζί του, όταν βρεθήκαμε στην ομάδα της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. Όπως ανέφερες, διαθέτει πλούσιο ταλέντο, το οποίο είναι αξιοσημείωτο, ειδικά για το ύψος του (2.14 μ)! Ένας τέτοιος παίκτης ποτέ δεν περνά απαρατήρητος, και γι’ αυτούς τους λόγους αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό. Η Α.Ε. Σπάρτης, τώρα, είναι μία ομάδα που μόλις φέτος προβιβάστηκε στην Α’ Τοπική κατηγορία, έχοντας κάνει μία εκπληκτική χρονιά πέρσι. Όσον αφορά την φετινή σεζόν, έχει ήδη πραγματοποιήσει 3-4 πολύ καλές μεταγραφές και μπορεί να σταθεί με μεγάλη αξιοπρέπεια στην κατηγορία αυτήν. Τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν είναι πως βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε δικά της άτομα, της περιοχής δηλαδή, καθώς και το φοβερό της οικογενειακό κλίμα που κάνει τους καινούργιους παίκτες να ενσωματώνονται γρήγορα σε αυτήν και να επιτυγχάνεται η σωστή «χημεία». Για όλους αυτούς τους λόγους χαίρομαι που βρίσκομαι στην ομάδα αυτήν".
 
-Ποιος προπονητής ήταν, αλήθεια, ο καλύτερος καθοδηγητής σου μέχρι τώρα και ποιος ο μεγαλύτερος καταλύτης για να φτάσεις μέχρι εδώ και να θεωρείσαι ενδεχομένως ένας υποσχόμενος παίκτης.

"Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια πολλοί προπονητές έχουν περάσει από την Καλαμάτα, όπως ο Δημήτρης Αβδάλας, ο Αντώνης Παυλής, ο Αλέξης Κορογώνας, ο Σπύρος Ψυχογιός, ο Μπέτσος και τώρα. Και μπορώ να πω ότι έχω ευεργετηθεί από όλους. Καθένας μου δίδαξε κάτι, το οποίο με βοήθησε να προχωρήσω στην μπασκετική μου πορεία. Αυτός, όμως, που με έκανε να λατρέψω το άθλημα και μου έδωσε το κίνητρο να προσπαθήσω να φτάσω όσο το δυνατόν ψηλότερα είναι ο Δημήτρης Αβδάλας, χωρίς ασφαλώς να θέλω να αδικήσω τους άλλους. Όσον αφορά το «υποσχόμενος», απλώς θα ήθελα να πω πως δεν έχω κάνει κάτι ιδιαίτερα σπουδαίο έως τώρα. Βρίσκομαι σε μικρή ηλικία ακόμη και στο μέλλον θα φανεί πού μπορώ να καταλήξω".
 
- Γιώργο, τελευταία ένας άλλος Μεσσήνιος έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα, απολαμβάνοντας αφιερώματα πολλά και απασχολώντας μέχρι και το ΝΒΑ Greece! Και δεν είναι άλλος από τον Νίκο Χουχούμη. Τι έχεις να πεις γι’ αυτό το εξίσου σπουδαίο ταλέντο, που είχες την τύχη να αντιμετωπίσεις αρκετές φορές;

"Με τον Νίκο είχα επίσης την τιμή να είμαι συμπαίκτης στα «Κλιμάκια» και την ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, όχι μόνο αντίπαλος. Για το ταλέντο του φτάνει μόνο να σου πω ότι είχε παίξει αποτελεσματική άμυνα «ένας εναντίον ενός» πάνω στον Kobe Bryant, στο camp που είχε διοργανώσει ο μεγάλος αυτός παίκτης. Είναι ένας φοβερός πλέι-μέικερ, με εξαιρετικό χειρισμό της μπάλας, απίστευτη ντρίπλα και σουτ, ασταμάτητος στη διείσδυση. Απ’ όσο γνωρίζω έχει βελτιωθεί κιόλας ακόμη περισσότερο φέτος, ειδικά στην άμυνα όπου, παρότι έφτασε να νικήσει τον Bryant, έχει κάποια μειονεκτήματα. Κατά την άποψή μου θα φτάσει πολύ ψηλά! Οι προσδοκίες μου φτάνουν μέχρι και σε επίπεδο ευρωπαϊκών διοργανώσεων, κάτι που αξίζει ο Νίκος, καθώς ξέρει πολλά «κιλά» μπάσκετ! Ο χαρακτήρας του επίσης εξαιρετικός"!
 
- Ένας άλλος, συμμαθητής σου, ο Γιώργος Πολιτόπουλος, βρίσκεται σε μία άλλη μεγάλη «μήτρα» ταλέντων, τον Φιλαθλητικό. Ποια είναι η γνώμη σου γι’ αυτόν, όσο και για την ομάδα στην οποία μετεγράφη;

"Ο Γιώργος είναι πρώτα και πριν απ’ όλα ένας πολύ καλός φίλος! Έπειτα, είναι ένας παίκτης με εξίσου τεράστιο ταλέντο, καθώς μπορεί να παίξει με την ίδια άνεση στις θέσεις «4» και «5», ενώ μπορεί να ανταποκριθεί πολύ καλά και στη θέση «3». Όπως και ο Νίκος, είναι κι αυτός ένας εξαιρετικός χαρακτήρας, καθώς κι ένας μπασκετμπολίστας με τις ίδιες δυνατότητες. Είμαι περήφανος που τον είχα συμπαίκτη, καθώς και για το γεγονός ότι πήγε σε μία μεγάλη ομάδα, όπως ο Φιλαθλητικός".
 
- Μόλις αναφέραμε τον Φιλαθλητικό, ο οποίος εξήγαγε το πιο σπουδαίο ταλέντο, το οποίο θαυμάσαμε με την επιλογή του στο Νο.18 του ντραφτ του ΝΒΑ. Και αυτό δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Τι έχεις να πεις γι’ αυτόν τον παίκτη; Πρέπει να είναι παράδειγμα για όλους εσάς, που βρίσκεστε στην ίδια ή παρόμοια ηλικία με αυτόν, τόσο ως παίκτη, όσο και ως χαρακτήρα.
 
"Χωρίς να υπερβάλλω, ο παίκτης αυτός είναι ένα θαύμα της φύσης! Πανύψηλος, με αδιανόητα μεγάλο άνοιγμα χεριών, και με τέτοιο ταλέντο (σουτ, διείσδυση), ώστε να έχει την ικανότητα να παίζει σε όλες τις θέσεις! Βέβαια, στο ΝΒΑ θα πάρει έναν πιο συγκεκριμένο ρόλο, όντας όμως ένας παίκτης που μας έκανε υπερήφανους ως Έλληνες με την επιτυχία του αυτήν. Θα ήθελα να σου αναφέρω, εδώ, και τα άλλα δύο του αδέλφια, που διαθέτουν επίσης μεγάλο ταλέντο και που είχα την τιμή να αντιμετωπίσω με την Καλαμάτα ’80. Σαν τον Γιάννη, βέβαια, δεν είναι σε καμία περίπτωση"!

- Αγαπημένοι εν ενεργεία παίκτες από Ευρώπη και ΝΒΑ; Για ποιον λόγο;
 
"Νομίζω ότι όλοι μας υποκλινόμαστε στο ταλέντο, την ευφυΐα και τον φοβερό χαρακτήρα του Διαμαντίδη. Είναι, πραγματικά, ένα παράδειγμα προς μίμηση! Από το ΝΒΑ, λατρεύω τον ΛεΜπρόν Τζέιμς. Και γι’ αυτόν, νομίζω ότι τα λόγια είναι περιττά"!

- Τι θα ήθελες να πεις για την φετινή σεζόν στην Ευρώπη και το ελληνικό πρωτάθλημα; Απάντησέ μου σε παρακαλώ και γνωρίζοντας την άποψή μου, ειδικά περί των «αιωνίων».
 
"Αρχικά, θα ήθελα να πω ότι έχουμε τη μεγάλη τύχη να έχουμε τις δύο καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Είναι κάτι που ανεβάζει στην χώρα μας το επίπεδο κάθε χρόνο. Έπειτα, τα παιχνίδια μεταξύ τους είναι διαφορετικά από όλα τα άλλα, αν αναλογιστούμε το μέγεθος των ομάδων και την ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο κόσμος. Είναι τέλος, δύο σύλλογοι που εξάγουν συνεχώς μεγάλα ταλέντα και, έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα, φαίνεται πως είναι κάτι που δεν πρόκειται να σταματήσει. Μακάρι να συνεχίσουν να μας κάνουν χαρούμενους και το τρόπαιο να έρχεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα"!

-Έχεις την τύχη να είσαι ενεργό μέλος του ελληνικού μπάσκετ. Τι έχεις να πεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα; Μάλλον είναι εξαιρετική, αν σκεφτούμε τις λαμπρές πορείες των ομάδων μας, που μας κάνουν κάθε χρόνο υπερήφανους, την πολύ καλή του οργάνωση, την αξιοκρατία του σε σχέση με τους υπόλοιπους τομείς στην χώρα μας, αλλά και αν αναλογιστούμε τα σημερινά δεδομένα της;
 
"Είναι γεγονός πως η χώρα μας βιώνει αυτήν την εποχή μία τραγική κατάσταση σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, όπου κάθε μέρα μας περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Ευτυχώς, στην χώρα μας υπάρχει ο αθλητισμός, ο οποίος συνεχίζει να μας προσφέρει μεγάλες χαρές και συγκινήσεις, καθώς και την ευκαιρία να βρισκόμαστε ψηλά σε αρκετά αθλήματα παγκοσμίως, όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ, το πόλο και ο στίβος. Πρέπει να υπάρχει κάτι που, στην κατάσταση που βρισκόμαστε, μας κάνει να χαμογελάμε και αυτό είναι ο αθλητισμός, και ιδιαίτερα το μπάσκετ, που με τις πορείες των ελληνικών ομάδων μας κάνει υπερήφανους και μας δίνει ένα «αντίδοτο» στην κρίση που βιώνουμε".