Κυριακή, 13 Οκτώβριος 2013 00:15

Tο μεσσηνιακό μπάσκετ αναπτύσσει δυναμική, λέει ο Γιάννης Κουτραφούρης

Γράφτηκε από τον

Ο Γιάννης Κουτραφούρης αποτελεί διαχρονικά τον κορυφαίο παράγοντα του μεσσηνιακού μπάσκετ, καθώς φέτος συμπληρώνει 50 ολόκληρα χρόνια μέσα αλλά και γύρω από το παρκέ.
Το... κουβάρι της αθλητικής ιστορίας του ισόβιου προέδρου της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ άρχισε να ξετυλίγεται στην Αθήνα το 1963, όταν συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον παλιό μπασκετμπολίστα του Παναθηναϊκού Αλέκο Καράλη και στη συνέχεια όλα πήραν το δρόμο τους.

Σε ηλικία μόλις 13 ετών έβγαλε το πρώτο του δελτίο στου Ζωγράφου και μέχρι να τελειώσει το Γυμνάσιο είχε μάθει αρκετά από τα μυστικά του... αθλήματος των ψηλών.
Οταν τη δεκαετία του ’70 επέστρεψε με μετάθεση στην Καλαμάτα διέθετε ήδη αρκετή εμπειρία ώστε να ιδρύσει με τους Μεσσήνιους φαν του μπάσκετ τον πρώτο καλαθοσφαιρικό σύλλογο στο Ναυτικό Ομιλο.
Η διαρκής άνοδος του αθλήματος που κέρδιζε διαρκώς νέους φίλους στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με αποτέλεσμα τα ερασιτεχνικά σωματεία να ξεφυτρώνουν σαν... μανιτάρια, οδήγησε το 1983 στη δημιουργία της Τοπικής Επιτροπής Μπάσκετ, που αποτέλεσε τον προθάλαμο της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. Τελικά το 1990 ιδρύεται η Ενωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου που αντιπροσωπεύει τους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας με έδρα την Καλαμάτα και τον ίδιο πρόεδρο.
Ταυτόχρονα ο Γιάννης Κουτραφούρης εξελίσσεται σε μία από τις ηγετικές μορφές της Ελληνικής Καλαθοσφαιρικής Ομοσπονδίας, στο Δ.Σ. της οποίας εκλέγεται ανελλιπώς και παρ’ ότι το όνομά του δεν ακούγεται τόσο έντονα όσο αυτά των Βασιλακόπουλου και Καπαγέροφ, βοηθά τα μέγιστα στην πρόοδο του μπάσκετ σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ο κορυφαίος παράγοντας του μεσσηνιακού μπάσκετ μιλώντας σήμερα στο «Notosport» δηλώνει για πρώτη φορά ότι προετοιμάζει την επόμενη μέρα στην ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ χωρίς αυτόν στο τιμόνι, εκφράζει την ικανοποίησή του για τη δυναμική που φαίνεται να αποκτά το άθλημα στη Μεσσηνία σε συλλογικό επίπεδο και τονίζει πως τη σημερινή δύσκολη εποχή της κρίσης μόνο οι γονείς των νεαρών αθλητών μπορούν να το κρατήσουν ζωντανό.


- Η νέα σεζόν ξεκινά επίσημα σήμερα στην Τεγέα. Ποια είναι τα μηνύματα που παίρνετε από τα σωματεία;

"Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης θα ήθελα να ευχηθώ καλή μπασκετική σεζόν σε όλα τα σωματεία που με μεγάλες θυσίες τα τελευταία χρόνια συνεχίζουν την πορεία τους. Μακάρι να καταφέρουν όλοι να δώσουν το παρών στην Τεγέα, όπου θα πραγματοποιηθεί μία πραγματική γιορτή του μπάσκετ και θα βραβευτούν οι καλύτεροι της προηγούμενης χρονιάς όπως κάθε Φθινόπωρο, ενώ ιδιαίτερα σημαντικός θα είναι και ο χαιρετισμός του προέδρου της ομοσπονδίας, του κ. Βασιλακόπουλου σχετικά με το μπάσκετ τη σημερινή δύσκολη εποχή της κρίσης.
Τα μηνύματα που παίρνουμε στην ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ από τα σωματεία είναι ότι παρά τις οικονομικές αντιξοότητες υπάρχει η διάθεση να το παλέψουν, ώστε να συνεχίσουν να τροφοδοτούν το ελληνικό μπάσκετ με τους αυριανούς μεγάλους άσους του αθλήματος".

- Πόσο χειροπιαστή είναι για τους ερασιτεχνικούς συλλόγους του μπάσκετ η οικονομική κρίση;

"Δυστυχώς δεν τους έχει αφήσει ανεπηρέαστους. Εδώ και δύο χρόνια τα έξοδα των διαιτητών βαραίνουν πλέον τα σωματεία, καθώς η κάνουλα της χρηματοδότησης από την πολιτεία έχει κλείσει. Το πρόβλημα είναι πλέον τεράστιο, ακόμα και στο επίπεδο της Ομοσπονδίας, τα έσοδα της οποίας μειώνονται με ταχύτατους ρυθμούς και όλο αυτό επηρεάζει την εξέλιξη του αθλήματος πανελλαδικά.
Τη δεκαετία του ’80 και ειδικά του ’90 το ελληνικό μπάσκετ λειτουργούσε ιδανικά, καθώς είχε δημιουργηθεί μέσα από τα κλιμάκια ένας εξαιρετικός μηχανισμός παραγωγής ταλέντων που μας έδινε τη δυνατότητα να ξεχωρίζουμε σε όλη την ελληνική επικράτεια τους νεαρούς αθλητές που είχαν τις προοπτικές να φτάσουν ψηλά και ακριβώς αυτή η μέθοδος εξηγεί γιατί η Ελλάδα από τη δεκαετία του ’80 και μετά είχε πάντα πολύ δυνατή Εθνική ομάδα. Φοβάμαι, όμως, ότι στο μέλλον και με όλες αυτές τις περικοπές η ανακάλυψη των ταλέντων θα είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση".

- Η έλλειψη οικονομικών πόρων πόσο έχει αποθαρρύνει τους νεαρούς αθλητές που ξεκινούν τώρα το άθλημα;

"Σε σημαντικό βαθμό, καθώς πλέον οι σύλλογοι που μπορούν να εξασφαλίσουν το μέλλον ενός μπασκετμπολίστα στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι. Οι αμοιβές έχουν συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό που απαιτείται παράλληλα μία δεύτερη δουλειά ώστε να βγαίνει το μεροκάματο. Δυστυχώς ο αθλητισμός είναι ένας από τους τομείς που δέχθηκε τεράστιο πλήγμα την τελευταία τριετία στην Ελλάδα".

- Εντός της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ πόσο δύσκολη έχει γίνει η κατάσταση;

"Δυστυχώς αυτή τη στιγμή οι χορηγοί που τα προηγούμενα χρόνια στήριζαν τα σωματεία, αποτελούν είδος προς εξαφάνιση και οι μοναδικοί που έχουν απομείνει για να στηρίζουν οικονομικά τους συλλόγους είναι οι γονείς των νεαρών αθλητών των τμημάτων υποδομής. Οσο όμως η κρίση βαθαίνει η δυσκολία και γι’ αυτούς μεγαλώνει. Χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των σωματείων που παίρνουν μέρος στα μικρά πρωταθλήματα μειώνεται δραματικά".

- Παρ’ όλα αυτά σε συλλογικό επίπεδο το μεσσηνιακό μπάσκετ μοιάζει να βρίσκεται σε εποχή άνθησης, ειδικά μετά και την άνοδο του Γ.Σ. Μεσσήνης στη Γ’ Εθνική...

"Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι τόσο η Καλαμάτα ’80, όσο και ο Γ.Σ. Μεσσήνης αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα μια δυναμική γιατί οι επιτυχίες είναι αυτές που φέρνουν τον κόσμο κοντά στον αθλητισμό. Εύχομαι στους δύο εκπροσώπους του μεσσηνιακού μπάσκετ στη Γ’ Εθνική να έχουν την καλύτερη δυνατή πορεία και να εκπληρώσουν τους στόχους που έχουν θέσει.
Η παρουσία του Δημήτρη Αβδάλα και του Μιχάλη Μπακογιάννη στους δύο συλλόγους αλλά και η εμπειρία που κουβαλούν, όπως και η τεχνογνωσία που έχουν είναι απαραίτητη. Αλλωστε σήμερα στο μπάσκετ το πιο σημαντικό για έναν αθλητή προκειμένου να ξεχωρίσει είναι να βελτιώσει τα ατομικά του χαρακτηριστικά και οι προπονητές των δύο μεσσηνιακών συλλόγων της Γ’ Εθνικής μπορούν να εγγυηθούν κάτι τέτοιο".

- Όλα αυτά τα χρόνια που είστε πρόεδρος στην ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ έχετε γίνει δέκτης παραπόνων από παράγοντες ή σωματεία άλλων νομών;

"Τα πρώτα χρόνια όντως υπήρξαν αρκετές διαφορές με τους αρκαδικούς συλλόγους που δεν έβλεπαν με καλό μάτι ότι η έδρα της Ενωσης βρίσκεται στην Καλαμάτα, όμως με το πέρασμα του χρόνου έχει πειστεί ακόμα και πιο δύσπιστος ότι λειτουργούμε με γνώμονα το συνολικό συμφέρον της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ και όχι αποκλειστικά των σωματείων της Μεσσηνίας. Αυτό ήταν από την αρχή και το πιο δύσκολο κομμάτι…¨.

- Αισθάνεστε κουρασμένος μετά από τόσα χρόνια;

"Ναι και κάπου είναι λογικό γιατί πέρα από την ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ υπήρξα πρόεδρος σε σημαντικές επιτροπές της ομοσπονδίας και μάλιστα στο νευραλγικό κομμάτι του αναπτυξιακού. Εχοντας πλέον και επαγγελματικά περάσει σε άλλο στάδιο μετά και τη συνταξιοδότησή μου από τα ΕΛΤΑ, μπορώ να πω ότι ετοιμάζουμε ήδη με τους συνεργάτες μου την επόμενη μέρα για την Ενωση χωρίς εμένα στην προεδρία και πιστεύω ότι το αργότερο σε μία διετία θα αφήσω τη θέση μου σε κάποιον νεότερο".

- Είστε από τους πιο αθόρυβους παράγοντες της ομοσπονδίας, παρ’ ότι από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου...

"Εγώ δεν μπήκα στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας για να διαφημιστώ, αλλά επειδή πίστευα ότι μπορούσα πραγματικά να προσφέρω στο άθλημα που με βοήθησε από πολύ μικρή ηλικία να αποκτήσω μία σωστή αθλητική παιδεία.
Παράλληλα, η ενασχόλησή μου αυτή ήταν προϊόν ορισμένων πολύ ισχυρών δεσμών με παλιούς συμπαίκτες και αντιπάλους την εποχή των μαθητικών μου χρόνων και ήταν αδύνατο να αρνηθώ στην πρόκλησή τους. Φυσικά σήμερα καμαρώνουμε όλοι μαζί για το επίπεδο του ελληνικού μπάσκετ".

- Ο κ. Βασιλακόπουλος έχει επικριθεί ουκ ολίγες φορές από τους κορυφαίους ελληνικούς συλλόγους. Πιστεύετε αδίκως;

"Γνωρίζοντάς τον εδώ και πολλά χρόνια θεωρώ πως εκείνο που τον ενδιαφέρει πρώτα απ’ όλα είναι η υστεροφημία του γι’ αυτό και δεν θα έμπαινε ποτέ στον κόπο να ευνοήσει ή να αδικήσει κάποια από τις μεγάλες ομάδες".

- Κλείνοντας τι θα θέλατε να πείτε στα νέα παιδιά που ξεκινούν σήμερα το μπάσκετ;

"Κρίνοντας από τον εαυτό μου θα τους έλεγα ότι η ενασχόληση με τον αθλητισμό δεν θα τους ωφελήσει μόνο σωματικά. Θα τους μάθει να είναι πειθαρχημένοι σε όλη τη ζωή τους, να λειτουργούν υπέρ του συνόλου μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και να μην το βάζουν κάτω στα δύσκολα γιατί πάντα θα υπάρχει η επόμενη ευκαιρία για να βγουν νικητές με ότι κι αν καταπιαστούν".