Πέμπτη, 20 Σεπτέμβριος 2018 17:56

Επιστολή του Γιάννη Κουτραφούρη

Γράφτηκε από τον

"Με αφορμή το σχόλιο του Συντάκτη σας κ. Θανάση Λαγού “Ποιος πληρώνει τις αθλητικές εγκαταστάσεις” της Δευτέρας 17 Σεπτεμβρίου 2018 και πέρα από τα ρητορικά ερωτήματα ή τις αιτιάσεις της Δημοτικής αρχής, για τη χρηματοδότηση των αθλητικών χώρων, πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά, τι είναι και τι πρεσβεύει ο Αθλητισμός, ποιος έχει υποχρέωση να κατασκευάζει και να συντηρεί τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τι είναι και τι προσφέρει το αθλητικό σωματείο στην Πατρίδα μας και φυσικά ποιοι είναι και τι σκοπούς εξυπηρετούν οι διάφοροι τυχάρπαστοι αθλητικοί παράγοντες, που χρησιμοποιούν τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, με απώτερο προφανώς, σκοπό το κέρδος.

Ο Αθλητισμός πέρα από τις ετυμολογικές ερμηνείες, είναι κοινωνική υποχρέωση όλων μας, προς τη νέα γενιά, τα παιδιά μας, αφού όλοι ομολογούμε ότι ο Αθλητισμός είναι το τελευταίο ανάχωμα, στα εκφυλιστικά κοινωνικά φαινόμενα, που αντιμετωπίζουν τα νέα παιδιά.

Εδώ και αρκετά χρόνια, η Ελληνική Πολιτεία, παρέδωσε τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, μεταφέροντας όμως ελάχιστους οικονομικούς πόρους για τη στοιχειώδη λειτουργία τους.

Έχουμε λοιπόν το εξής παράδοξο, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η Πολιτεία δηλαδή, εκφράζει την αθλητική φιλοσοφία της χώρας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να συντηρεί και να κατασκευάζει αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίς πόρους.

Φυσικά υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας, Ελληνική Πολιτεία, που πολλές φορές ανακοινώνει βαρύγδουπα τον προγραμματισμό κάποιων αθλητικών εγκαταστάσεων με την προσφιλή μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα), ποιος ιδιώτης θα επενδύσει στην Ελληνική Περιφέρεια για κατασκευή Αθλητικών εγκαταστάσεων;

Αποτέλεσμα όλη η Ελλάδα και φυσικά η Μεσσηνία να ασφυκτιούν από την έλλειψη αθλητικών χώρων στους οποίους θα πρέπει με αξιοπρέπεια να υποδεχθούμε τα νέα παιδιά, που καθημερινά καλούμε κοντά μας για να μυηθούν στα μυστικά του Αθλήματος μας.

Εδώ πάντα παίζουν ρόλο η αθλητική ευαισθησία και οι προτεραιότητες της εκάστοτε Δημοτικής αρχής, για τον τρόπο συντήρησης και λειτουργίας των λογικά ξεπερασμένων και γηρασμένων αθλητικών χώρων.

Αθλητικό Σωματείο: το κύτταρο του Αθλητισμού στην πατρίδας μας. Η Ελληνική πολιτεία το αναγνωρίζει ως σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει υποχρέωση να κάνει μηδενική φορολογική δήλωση.

Εδώ όμως ο αθλητικός νόμος δίνει το δικαίωμα σε κάθε 21 άτομα να ιδρύουν αθλητικό σωματείο.

Πραγματικό αλαλούμ και μέσα στη κρίση μηδενίστηκαν , όπως όλοι γνωρίζετε, οι πάσης φύσεως επιχορηγήσεις από ΓΓΑ και Ομοσπονδίες, προς τα αθλητικά σωματεία.

Παρόλα αυτά όμως μοναδικός εκφραστής της αθλητικής ιδέας, αλλά και δημιουργός κάθε αθλητικής επιτυχίας, είναι μόνο το Αθλητικό σωματείο.

Για όλα αυτά όμως, χρειάζεται κάποιοι να τρέξουν, να δημιουργήσουν, να οργανώσουν και φυσικά να διοικήσουν.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι της καθημερινότητας, που έχουν υπηρετήσει τον Αθλητισμό, από τα νιάτα τους, έχουν προσφέρει ο καθένας από το δικό τους μετερίζι στο άθλημά του και με αγάπη, όραμα και ελπίδα, δημιουργούν το αύριο του Ελληνικού Αθλητισμού .

Είναι λοιπόν τουλάχιστον ιεροσυλία να τους κρίνουμε τόσο άστοχα, αποδίδοντάς τους ευθύνες για παραλείψεις άλλων ή να δυσανασχετούμε για τον τρόπο λειτουργίας τους ή για την κριτική που ασκούν, στους αιρετούς εκπροσώπους μας στο κοινοβούλιο ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αλήθεια πόσοι από εμάς που δηλώνουμε ότι αγαπάμε τον Αθλητισμό, προσφέρουμε το ελάχιστο ,μια συνδρομή σ’ ένα αθλητικό σωματείο?

Υ.Γ. Να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά το Δήμο Καλαμάτας και προσωπικά το Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Νίκα και τον Πρόεδρο του Αθλητικού Οργανισμού κ. Νικόλαο Μπασακίδη, που έκαναν πράξη το όραμα χρόνων, όλων μας, για την ανακατασκευή του Κ.Δ.Γ. ΤΕΝΤΑ.

Τέλος να εκφράσω την ευχή για την κατασκευή ενός αθλητικού έργου, μεγάλης αθλητικής πνοής, που τόσο έχει ανάγκη η αθλούμενη νεολαία της Καλαμάτας”.

Γιάννης Κουτραφούρης

μέλος δ.σ. Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, πρόεδρος Επιτροπής Ανάπτυξης ΕΟΚ