Πέμπτη, 27 Δεκέμβριος 2018 15:48

Στην Πόλη με την ουραγό ο Ολυμπιακός, με ΤΣΣΚΑ στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός

Γράφτηκε από τον

Ολοκληρώνεται το 2018 μαζί με τον πρώτο γύρο της φάσης των ομίλων της Euroleague.

Oι παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού θα κάνουν... γιορτές στο γήπεδο, για να είναι πανέτοιμοι στις αναμετρήσεις των ομάδων τους, στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής. Με νικηφόρο σερί 4-0 στη διοργάνωση θέλει να αποχαιρετήσει τον χρόνο η ομάδα του Πειραιά, που αγωνίζεται στην έδρα της ουραγού Νταρουσάφακα, στην Κωνσταντινούπολη, την Πέμπτη (27/12, 19:15). Σαφώς δυσκολότερη αποστολή έχει ο Παναθηναϊκός, στην μετά-Πασκουάλ εποχή, υποδεχόμενος την 3η στο βαθμολογικό πίνακα ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη, την Παρασκευή (28/12, 21:00), στο ΟΑΚΑ.

Μια ομάδα που, αν και μετρά μόνο μία νίκη σε 14 αγώνες, δυσκόλεψε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ αντιμετωπίζει στο... κατώφλι του 2019 ο Ολυμπιακός στην Τουρκία. Η ομάδα του Ερνάκ Σελτσούκ είναι ο «αδύναμος κρίκος» της Euroleague αυτή τη σεζόν. Όμως, ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ, επιστρέφει σε... γνώριμα λημέρια. Διατέλεσε δύο σεζόν τεχνικός της Νταρουσάφακα, οδηγώντας τη στα πλέι οφ της Euroleague για πρώτη φορά στην ιστορία της το 2017 και στην κατάκτηση του τίτλου του EuroCup το 2018! Από το ρόστερ της Νταρουσάφακα, οι 7 παίκτες υπήρξαν και παίκτες του Μπλατ: Οι Σταντον Κιντ, Καρτάλ Οζμιζράκ, Μοχάμεντ Μπαϊγκούλ, Εμιρτσάν Κοσούτ, Ντόγκους Οζντεμίρογλου, Μάικλ Ερικ και Ογκούζ Σαβάς. Εκτός από το γεγονός πως ο Μπλατ έχει ιδία άποψη για επτά παίκτες της αντιπάλου, ο Ολυμπιακός διάγει περίοδο φόρμας, έχοντας νικήσει κατά σειρά, μετά το... στραβοπάτημα στο Κάουνας, τις Αναντολού Εφές, Μπαρτσελόνα και Γκραν Κανάρια. Στόχος των «ερυθρόλευκων», λοιπόν, είναι να μην υποτιμήσουν την Νταρουσάφακα, να μείνουν συγκεντρωμένοι για 40 λεπτά και να διευρύνουν σε 4-0 το νικηφόρο σερί τους. Ήδη, βρίσκονται στην πρώτη τετράδα του βαθμολογικού πίνακα, ισόβαθμοι με την Αναντολού Εφές, την οποία νίκησαν με +7 στο ΣΕΦ. Ιδανικά, ο Ολυμπιακός θα ελπίζει σε ήττα της Εφές στη Βαρκελόνη, για να κάνει Πρωτοχρονιά μόνος στην 4η θέση. Δύο φορές έχουν ξανασυναντηθεί οι δύο ομάδες, Ολυμπιακός και Νταρουσάφακα, στην κανονική περίοδο της σεζόν 2016-17, με τους Πειραιώτες να νικούν εντός και εκτός έδρας.

Το... μεγαθήριο της Euroleague, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, υποδέχεται ο Παναθηναϊκός, προερχόμενος από δύο σερί ήττες (Ρεάλ Μαδρίτης και Αρμάνι Μιλάνο), αλλά και από την απομάκρυνση του Τσάβι Πασκουάλ από την τεχνική ηγεσία. Μια δεύτερη διαδοχική ήττα στο ΟΑΚΑ θα... πληγώσει ακόμη περισσότερο τον εγωισμό των «πρασίνων», αλλά όλοι γνωρίζουν πως η ΤΣΣΚΑ δεν ενδείκνυται για υπέρμετρη αισιοδοξία. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να... ξέσπασε στην ΑΕΚ την Κυριακή (23/12) για το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά όταν αντίπαλοί σου είναι οι Σέρχιο Ροντρίγκεθ και Νάντο ντε Κολό... αλλάζουν τα δεδομένα. Η ΤΣΣΚΑ επικράτησε της Αναντολού Εφές στη 14η αγωνιστική, ενώ στη 13η κοίταξε... κατάματα τη Φενερμπαχτσέ μέσα στην Πόλη, για να ηττηθεί στις λεπτομέρειες με 79-75. Τρεις «μάχες» έχουν δώσει Παναθηναϊκός και ΤΣΣΚΑ από το 2005 έως το 2009 σε φάιναλ φορ. Τη μία στον «μικρό» τελικό που κρίθηκε σε 2 παρατάσεις το 2005 στη Μόσχα, και τις άλλες δύο στον τελικό (Αθήνα 2007, Βερολίνο 2009). Και τις 3 φορές νικητής ήταν ο Παναθηναϊκός. Από το 2011, όμως, η ρωσική «αρκούδα» μετρά 14 νίκες - 4 ήττες έναντι των «πρασίνων». Οι παίκτες του Παναθηναϊκού θέλουν να αντιδράσουν και στη Euroleague, το κίνητρο κόντρα σε μία ομάδα που βρίσκεται στο φάιναλ φορ κάθε χρόνο είναι μεγάλο και απομένει να το δείξουν και στο παρκέ, στην επιστροφή όχι μόνο του Ιτούδη, αλλά και του βοηθού του, Ντάριλ Μίντλετον, στο ΟΑΚΑ. Στην 11η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 6 νίκες - 8 ήττες, ο Παναθηναϊκός χρειάζεται μεγάλες νίκες για να ελπίζει σε παρουσία στα πλέι οφ.

Το πρόγραμμα της 15ης και τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου της Euroleague έχει ως εξής:

EUROLEAGUE

15η αγωνιστική (27-28/12/2018)

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου

Νταρουσάφακα (Τουρκία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 19:15

Κίμκι (Ρωσία)-Μπασκόνια (Ισπανία)

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)

Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία)

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) 21:00

Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Μπουντούτσνοστ (Μαυροβούνιο)

Γκραν Κανάρια (Ισπανία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Φενερμπαχτσέ 13-1

Ρεάλ Μαδρίτης 12-2

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 11-3

Αναντολού Εφές 9-5

Ολυμπιακός 9-5

Μπαρτσελόνα 7-7

Μπάγερν Μονάχου 7-7

Ζαλγκίρις Κάουνας 7-7

Αρμάνι Μιλάνο 7-7

Παναθηναϊκός 6-8

Μπασκόνια 6-8

Γκραν Κανάρια 5-9

Κίμκι 5-9

Μακάμπι Τελ Αβίβ 4-10

Μπούντουτσνοστ 3-11

Νταρουσαφάκα 1-13