Τετάρτη, 24 Ιούλιος 2019 14:11

ΜΠΑΣΚΕΤ: Με 7 ομάδες το πρωτάθλημα νεανίδων της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ

Γράφτηκε από τον

Με εφτά ομάδες θα διεξαχθεί φέτος το πρωτάθλημα νεανίδων της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ το οποίος θα ξεκινήσει το Σάββατο 31 Αυγούστου.

Οι ομάδες που θα συμμετέχουν είναι οι ΑΠΣ Αρις, Βατικιώτης, Αστέρας Βλαχώτη, Αμιλλα 2000, ΓΣ Γαργαλιάνων, Πελασγός και Αρκαδικός. Η κλήρωση των αγώνων θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 24 Ιουλίου στις 12 π.μ., στα γραφεία της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Ν.Ο.Π. (Μαιζώνος 57 & Ευριπίδου) στην Καλαμάτα, παρουσία των αντιπροσώπων των Σωματείων. Τα σωματεία που συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα Νεανίδων, θα συναντηθούν μεταξύ τους δύο φορές (ένας με όλους σε δύο γύρους), σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτισθεί, για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας ομάδας. Η πρώτη ομάδα της τελικής κατάταξης του πρωταθλήματος Νεανίδων της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. , θα συμμετάσχει στην προκριματική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Νεανίδων της Ε.Ο.Κ. Οι αγώνες του Πρωταθλήματος θα διεξάγονται κατά βάση κάθε Σάββατο ή Κυριακή ή και άλλη μέρα εφ’ όσον παραστεί ανάγκη, για την έγκαιρη περάτωση του Πρωταθλήματος. Το Σωματείο που μετακινείται, υποχρεούται να είναι έγκαιρα στην καθορισμένη ώρα έναρξης στο γήπεδο τέλεσης του αγώνα, με δική του ευθύνη, ανεξάρτητα από το μέσο μετακίνησης. Τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στα Πρωταθλήματα Εθνικών Κατηγοριών Γυναικών, καθώς και στο Πρωτάθλημα Κατηγορίας Γυναικών της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.,ΝΟ.Π., πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν σ΄ ένα από τα Πρωταθλήματα Κορασίδων ή Νεανίδων. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο βαθμών από το αντίστοιχο Πρωτάθλημα Γυναικών που συμμετέχουν.

Κάρτα υγείας αθλητριών

1) Η πιστοποίηση υγείας των αθλητριών, καταγράφεται σε κάρτα υγείας, είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες. 2) Η κάρτα αυτή συνιστά αυτοτελές έγγραφο και δεν συνδέεται με το δελτίο αθλητικής ιδιότητας. Αποτελεί προσωπικό έγγραφο της αθλήτριας, βρίσκεται στην κατοχή της και ισχύει για ένα (1) έτος από την θεώρησή της. 3) Προσκομίζεται υποχρεωτικά στη Γραμματεία, ή στον αρμόδιο Διαιτητή και είναι βασική προϋπόθεση συμμετοχής στον αγώνα. 4) Η κάρτα υγείας της αθλήτριας, θεωρείται μόνο από Ιατρούς Καρδιολόγους μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Νομαρχιακών, Περιφερειακών Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, υγειονομικών στρατιωτικών μονάδων, ή από Ιατρούς Καρδιολόγους έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και Ιατρούς του ιδιωτικού τομέα κατέχοντες την καρδιολογική ειδικότητα. Ταυτόχρονα μπορεί να θεωρηθεί και από Ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων, αφού λάβουν την σχετική πιστοποίηση από το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών ερευνών (ΕΚΑΕ). 5) Η αυτοκόλλητη ετικέτα ανανέωσης των δελτίων που εκδίδει η Ε.Ο.Κ., παραμένει σε ισχύ, ως απαραίτητο στοιχείο πιστοποίησης των αθλητριών, που έχουν δικαίωμα συμμετοχής, για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, χωρίς να χρήζει πλέον ιατρικής θεώρησης. Η κάρτα Υγείας θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ε.Ο.Κ. (www.basket.gr) και της Ε.ΚΑ.ΣΚΕ.ΝΟ.Π. (www.ekaskenop.gr ) και αφορά τα Πρωταθλήματα Εθνικών και Τοπικών κατηγοριών. Η μη προσκόμισή της στη Γραμματεία, θα συνιστά απαγόρευση της συμμετοχής της αθλήτριας στον αγώνα.

Αθλήτριες, γήπεδα και προπονητές

Στο πρωτάθλημα νεανίδων δικαιούνται να λάβουν μέρος αθλήτριες που πληρούν τους όρους των κανονισμών της Ε.Ο.Κ. και του ισχύοντος Αθλητικού Νόμου. Οτιδήποτε αφορά στα δελτία ταυτότητας αθλητριών αναφέρεται στο άρθρο 41 των κανονισμών της Ε.Ο.Κ. πλην του χρόνου ισχύος των Δελτίων Υγείας τους, που εφαρμογή έχει το άρθρο 33 παρ. 9 του Ν. 2725/1999 (ισχύς ενός έτους). Κάθε σωματείο έχει το δικαίωμα να παρατάσσει σε κάθε αγώνα μέχρι και 12 αθλήτριες. Στο Πρωτάθλημα νεανίδων δικαιούνται να πάρουν μέρος αθλήτριες που γεννήθηκαν τα έτη 2002, 2003 και πέντε (5) αθλήτριες που γεννήθηκαν το 2004 και νεότερες. Οι Κορασίδες αθλήτριες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα Νεανίδων, δεν μπορούν να συμμετέχουν την ίδια ημέρα των αγώνων, στο αντίστοιχο πρωτάθλημα Κορασίδων. Η Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. υπενθυμίζει στα Σωματεία τις διατάξεις του Κανονισμού Προπονητών Καλαθοσφαίρισης. Επίσης είναι ασυμβίβαστη η ιδιότητα της προπονήτριας, με την ιδιότητα της αθλήτριας, σύμφωνα με το αρθρ. 31, παρ. 11 του Ν. 2725/1999 και τα αρθρ. 75 & 4 του Ν. 3057/2002. Οι Προπονητές (Coach) και οι Βοηθοί Προπονητές (Assistant Coach), θα πρέπει να είναι ευπρεπώς ενδεδυμένοι κατά την διάρκεια των αγώνων. Η μη τήρηση των παραπάνω, θα επιφέρει τις σύμφωνα με το Νόμο κυρώσεις. Οι αγώνες θα διεξάγονται στα Κλειστά Γυμναστήρια, έδρες των ομάδων, σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής τους. To σωματείο υποχρεούται να υποβάλει στην Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π., έγγραφο με το οποίο του παραχωρήθηκε το Κλειστό Γυμναστήριο, που προτείνει σαν έδρα του.

Εξοδα μετακίνησης, διαιτητών και κριτών

Τα σωματεία αναλαμβάνουν τη δαπάνη μετακίνησης των εκτός έδρας αγώνων τους. Οι ομάδες υποχρεώνονται να καταβάλουν, πριν την έναρξη των εντός έδρας αγώνων τους, σε κάθε Διαιτητή και Κριτή, την αποζημίωση, ημεραργία και έξοδα μετακίνησης, όπως έχουν καθοριστεί από την Ε.Ο.Κ. Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν, από το γηπεδούχο σωματείο, τα έξοδα Διαιτητών και Κριτών, το γηπεδούχο σωματείο μηδενίζεται στον συγκεκριμένο αγώνα. Οι Διαιτητές - Κριτές και Κομισάριοι των αγώνων, ορίζονται από την Κ.Ε.Δ. – Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. Το γηπεδούχο σωματείο είναι υποχρεωμένο να καλύπτει τη Γραμματεία των αγώνων, θέτοντας αυτούς στη διάθεση της Κ.Ε.Δ. – Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. Σε περίπτωση που το γηπεδούχο σωματείο, ΔΕΝ θα παρουσιάζει Κριτές, ο αγώνας δεν θα διεξάγεται με ευθύνη των Διαιτητών και θα κατακυρώνεται στην φιλοξενούμενη ομάδα.

Υποχρεωτικά γιατροί

Στους αγώνες του Πρωταθλήματος Νεανίδων, την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, θα είναι υποχρεωτική για τα γηπεδούχα Σωματεία η παρουσία Ιατρού ή πιστοποιημένων παρόχων πρώτων βοηθειών, επαγγελματιών Υγείας ή μη, με δική τους μέριμνα. Εφόσον δεν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο αγώνας ματαιώνεται με υπαιτιότητα του γηπεδούχου Σωματείου και κατακυρώνεται υπέρ του φιλοξενούμενου Σωματείου. Ο Α΄ Διαιτητής του αγώνος θα πιστοποιεί την παρουσία Ιατρού, αναγράφοντας στο φύλλο αγώνος το ονοματεπώνυμό του και τον αριθμό μητρώου της ταυτότητας μέλους του Ιατρικού Συλλόγου ή θα αναγράφει τα στοιχεία των παρόχων πρώτων βοηθειών.