Σάββατο, 14 Σεπτέμβριος 2019 15:01

ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ: Με 16 ομάδες και δύο ομίλους η Α2 κατηγορία μπάσκετ

Γράφτηκε από τον
ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ: Με 16 ομάδες και δύο ομίλους η Α2 κατηγορία μπάσκετ

 

Με 16 ομάδες που θα χωριστούν σε δύο ομίλους θα διεξαχθεί φέτος η Α2 κατηγορία μπάσκετ της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προκήρυξη και οι θέσεις ανόδου και υποβιβασμού διαμορφώθηκαν έτσι ώστε από την αγωνιστική περίοδο 2021-2022 η Α2 κατηγορία να διεξάγεται σε ένα όμιλο των 12 ομάδων.

Στο πρωτάθλημα έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι εξής 16 ομάδες (κάθε δήλωση συμμετοχής θα συνοδεύεται με παράβολο ποσού 150 ευρώ): Α.Ο. Θουρίας, ΑΟ Μεσσήνης 2017, ΑΠΟΕΛ, Πήγασος, Αναγέννηση, Εράνη, Αμιλλα Αγ. Ιωάννη, Αρης Σκάλας, Αστέρας Βλαχιώτη, Πάμισος, Γύθειο, ΝΟ Πύλου, Ατλας, Αρκαδικός, Σπάρτη, Ευκλής.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να υποβληθούν στην Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. (Μαιζώνος 57, Καλαμάτα) το αργότερο μέχρι τη Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου και να περιλαμβάνουν τα στοιχεία που προβλέπονται από τον Κανονισμό Πρωταθλημάτων (άρθρο 28).

Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει το Σάββατο 9 Νοεμβρίου.

Η κλήρωση των αγώνων, θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 27/9 και ώρα 19:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεσσήνης (Δημάρχου Πτωχού Παύλου και Μεταμόρφωσης Σωτήρος - Μεσσήνη), παρουσία των αντιπροσώπων των σωματείων.

Ο τρόπος διεξαγωγής

Το Πρωτάθλημα της Α2’ κατηγορίας ανδρών θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις.

Α) Α’ φάση: Τα σωματεία που μετέχουν θα χωριστούν σε 2 ομίλους, αφού υποβληθούν οι δηλώσεις συμμετοχής των δικαιούμενων σωματείων.

Α’ ΟΜΙΛΟΣ: Πήγασος, Εράνη, ΝΟ Πύλου και 5 από τις παρακάτω ομάδες που θα αναδειχθούν μετά από κλήρωση Α.Ο. Θουρίας, ΑΟ Μεσσήνης 2017, Αναγέννηση, Πάμισος, Ατλας, Ευκλής.

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ: ΑΠΟΕΛ, Αμιλλα Αγ. Ιωάννη, Αρης Σκάλας, Αστέρας Βλαχιώτη, Γύθειο, Αρκαδικός, Σπάρτη και μια από τις παρακάτω ομάδες που θα αναδειχθεί μετά από κλήρωση Α.Ο. Θουρίας, ΑΟ Μεσσήνης 2017, Αναγέννηση, Πάμισος, Ατλας, Ευκλής.

B) Β’ φάση :

Οι δύο πρώτες ομάδες του Α΄ & Β΄ Ομίλου, θα συναντηθούν μεταξύ τους σε αγώνες πλέι οφ.

1) Ημιτελικοί.

1ος Αγώνας: 1ος Α’ ομίλου – 2ος Β’ ομίλου

2ος Αγώνας: 1ος Β’ ομίλου – 2ος Α’ ομίλου.

Νικήτριες των ημιτελικών πλέι οφ, θα θεωρούνται οι ομάδες που θα πετύχουν δύο έναντι μηδενός νίκες (2-0) ή δύο νίκες σε τρεις αγώνες (2-1).

2) Τελικοί.

Οι νικήτριες ομάδες των ημιτελικών θα αγωνιστούν στον τελικό του Πρωταθλήματος (2 νίκες έναντι μηδενός ή 2 νίκες σε 3 αγώνες. Οι αγώνες θα διεξάγονται εναλλάξ στην έδρα κάθε ομάδας. Η έδρα του 1ου αγώνα θα οριστεί με κλήρωση.

3) Οι ηττημένες ομάδες των ημιτελικών θ΄ αγωνιστούν για τις θέσεις 3-4 σε μονό αγώνα, με κλήρωση της έδρας.

4) Πρωταθλήτρια ομάδα ανακηρύσσεται αυτή που κατέλαβε την 1η θέση, στην τελική κατάταξη του Πρωταθλήματος.

5) Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η και 2η θέση της τελικής κατάταξης της Α2 Κατηγορίας, ανέρχονται στην Α1 κατηγορία Ανδρών.

Κάρτα υγείας, αθλητές

Η πιστοποίηση υγείας των αθλητών, καταγράφεται σε κάρτα υγείας, είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες.

Τα σωματεία που θα πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα έχουν δικαίωμα να δηλώνουν μέχρι οχτώ αθλητές στο φύλλο αγώνα, (γεννηθέντες το 1988 και μεγαλύτεροι).

Ανεξάρτητα από τον αριθμό των αθλητών που θα δηλώνουν στο φύλλο αγώνα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν 2 αθλητές κάτω των 22 ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1997 και νεότεροι και δύο αθλητές κάτω των είκοσι 20 ετών, δηλαδή γεννηθέντες το έτος 1999 και νεότεροι ή μέχρι 4 αθλητές κάτω των είκοσι 20 ετών, εκ των οποίων ο ένας αθλητής θα αγωνίζεται υποχρεωτικά και στα τέσσερα δεκάλεπτα του αγώνα.

Η παρουσία των αθλητών μέχρι 20 και 22 ετών είναι υποχρεωτική πριν την έναρξη των αγώνων, η μη παρουσία τους συνιστά παράβαση.

Ανοδος και υποβιβασμός

Ανοδος στην Α1 κατηγορία: Στην Α1΄ Κατηγορία την αγωνιστική περίοδο 2020-2021, θα ανέλθουν δύο ομάδες. Οι πρώτες της τελικής κατάταξης του Πρωταθλήματος της Α2΄ Κατηγορίας Ανδρών.

Εάν υποβιβασθεί μία ομάδα της Ένωσής από την Γ΄ Εθνική, λόγω αποχώρησης ή λόγω ποινής συνέπεια μηδενισμού, θα πάρει μέρος στην επόμενη Α2΄ Κατηγορία Ανδρών και την θέση της στην Α1΄ Κατηγορία Ανδρών, για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021, θα πάρει η νικήτρια του αγώνα πλέι οφ για την 3η – 4η θέση της τελικής κατάταξης του Πρωταθλήματος της Α2΄ Κατηγορίας Ανδρών.

Υποβιβασμός από την Α2 κατηγορία: Την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, θα υποβιβασθούν τέσσερις ομάδες στην Β΄ Κατηγορία (οι ομάδες που θα καταλάβουν τις δύο τελευταίες θέσεις της τελικής βαθμολογίας του Α’ και Β΄ ομίλου).

Την αγωνιστική περίοδο 2020-2021, θα υποβιβασθούν τέσσερις 4 ομάδες στην Β΄ Κατηγορία (οι ομάδες που θα καταλάβουν τις δύο τελευταίες θέσεις της τελικής βαθμολογίας του Α’ και Β΄ Ομίλου).

Τις αγωνιστικές περιόδους 2019-2020 και 2020-2021, εάν δεν υποβιβασθεί καμία ομάδα της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π. από τη Γ΄ Εθνική, θα υποβιβασθούν 3 ομάδες από την Α2 στη Β΄ Κατηγορία.

Στη Β΄ Κατηγορία υποβιβάζονται οι ομάδες που θα καταλάβουν την 8η θέση της τελικής βαθμολογίας του Α΄ και Β΄ Ομίλου, καθώς και η ηττημένη του αγώνα κατάταξης μεταξύ των ομάδων που θα καταλάβουν την 7η θέση του Α΄ & Β΄ Ομίλου (η έδρα θα ορισθεί μετά από κλήρωση).

Από την αγωνιστική περίοδο 2021-2022 η Α2 κατηγορία θα διεξάγεται σε ένα όμιλο των 12 ομάδων.

Ανοδος στην Α2 κατηγορίας: Στη Α2΄ Κατηγορία Ανδρών, ανέρχονται οι δυο πρώτες ομάδες της τελικής κατάταξης της Β΄ Κατηγορίας Αδρών.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο θεσμοθετημένος (σταθερός) αριθμός των ομάδων κάθε κατηγορίας, μειώνεται λόγω αποχωρήσεως ή λόγω επιβολής ποινής υποβιβασμό, συνέπεια μηδενισμού ως και συγχώνευσης ομάδων της ιδίας ή ανώτερης κατηγορίας, συμπληρώνεται από ομάδες της αμέσως κατά περίπτωση κατώτερης κατηγορίας, αφού προηγουμένως συντελεσθεί η άνοδος και ο υποβιβασμός του αριθμού των ομάδων που προβλέπεται από τις οικίες προκηρύξεις.

* Τα σωματεία που μετέχουν στο Πρωτάθλημα της Α2΄ Κατηγορίας Ανδρών, αναλαμβάνουν τη δαπάνη μετακίνησης των εκτός έδρας αγώνων τους.

* Οι ομάδες υποχρεώνονται να καταβάλουν, πριν την έναρξη των εντός έδρας αγώνων τους, σε κάθε Διαιτητή και Κριτή, την αποζημίωση, ημεραργία και έξοδα μετακίνησης, όπως έχουν καθοριστεί από την Ε.Ο.Κ.

* Η τιμή εισιτηρίου για τους αγώνες ορίζεται έως 4 ευρώ.

* Στους αγώνες του Πρωταθλήματος Α2 Κατηγορίας Ανδρών, είναι υποχρεωτική για τα γηπεδούχα σωματεία η παρουσία ιατρού ή πιστοποιημένων παρόχων πρώτων βοηθειών, επαγγελματιών υγείας ή μη, με δική τους μέριμνα. Εφόσον δεν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο αγώνας ματαιώνεται με υπαιτιότητα του γηπεδούχου Σωματείου και κατακυρώνεται υπέρ του φιλοξενούμενου σωματείου.