Δευτέρα, 23 Μάρτιος 2020 16:21

Προολυμπιακό: Στον αέρα όλα λόγω Καναδά, προβληματισμός στη FIBA

Γράφτηκε από τον
Προολυμπιακό: Στον αέρα όλα λόγω Καναδά, προβληματισμός στη FIBA

Με τον Καναδά να αρνείται να στείλει αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες βρέθηκε στον αέρα το Προολυμπιακό μπάσκετ, αφού ήταν διοργανωτής. Πώς επηρεάζει αυτό την Εθνική Ανδρών.

Ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα που ζήτησε επίσημα την μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για το 2021, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα στείλει αθλητές στην Ιαπωνία λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού. Παράλληλα όμως άνοιξε μία ακόμα μεγάλη συζήτηση.

Είναι δεδομένο ότι τα πράγματα είναι ρευστά. Τα νερά είναι αχαρτογράφητα λόγω της πανδημίας, με την αναβολή των Ολυμπιακών αγώνων να είναι εξαιρετικά πιθανή, ενώ υπάρχουν ήδη τρία σενάρια για νέα ημερομηνία. Ενώ όμως όλα είναι ανοιχτά, ένα είναι σίγουρο: Η απόφαση του Καναδά αύξησε ακόμα περισσότερο την πίεση στο διεθνές μπασκετικό στερέωμα.

Ο λόγος είναι ότι στον Καναδά είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί ένα από τα προολυμπιακά τουρνουά (23-28/6), με την Εθνική Ανδρών να έχει κληρωθεί μάλιστα στον ίδιο όμιλο με τους διοργανωτές και την Κίνα στην πρώτη φάση, ενώ στον έτερο όμιλο του τουρνουά βρίσκονται η Τσεχία, η Τουρκία και η Ουρουγουάη.

Όπως και να έχει, στην FIBA είναι λογικό να υπάρχει προβληματισμός, αφού ακόμα και αν τελικά διεξαχθούν φέτος οι Ολυμπιακού Αγώνες (σενάριο που μοιάζει όλο και πιο απίθανο κάθε μέρα που περνάει) είναι εξαιρετικά δύσκολο να διεξαχθούν προολυμπιακά τουρνουά λόγω πιεσμένου προγράμματος με τα εθνικά πρωταθλήματα.

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ FIBA ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ

Αρχικά να υπενθυμίσουμε ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν ήδη προκριθεί 8 ομάδες και μένουν να καλυφθούν ακόμα τέσσερις θέσεις.

Οι χώρες που έχουν προκριθεί είναι οι εξής:

1. Ιαπωνία (διοργανώτρια)

2. Ισπανία (Παγκόσμια Πρωταθλήτρια - καλύτερη ομάδα της Ευρώπης)

3. Αργεντινή (Δεύτερη στον κόσμο - καλύτερη ομάδα της Αμερικής)

4. Γαλλία (2η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης)

5. ΗΠΑ (2η καλύτερη ομάδα της Αμερικής)

6. Νιγηρία (καλύτερη ομάδα της Αφρικής)

7. Ιράν (καλύτερη ομάδα της Ασίας)

8. Αυστραλία (καλύτερη ομάδα της Ωκεανίας)

Στην FIBA ενδέχεται να βρεθούν σε μία εξαιρετικά δύσκολη θέση αν τελικά διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί αγώνες και δεν βρεθούν ημερομηνίες για να γίνουν προολυμπιακά τουρνουά. Ο λόγος είναι ότι θα πρέπει να αποφασιστεί με ποια κριτήρια θα προκριθούν οι ομάδες στους Ολυμπιακούς αγώνες, κάτι που θα επηρεάσει και την Εθνική Ανδρών.

Την δεδομένη στιγμή υπάρχουν δύο σενάρια

1. Οι ομάδες που θα συμπληρώσουν την 12αδα του τουρνουά να προκύψουν από την κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIBA που διεξήχθη τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Κίνα.

2. Οι ομάδες να προκύψουν από την παγκόσμια κατάταξη της FIBA, που ανανεώνεται συνεχώς με βάση τα τελευταία αποτελέσματά τους στα επίσημα παιχνίδια.

Πώς όμως επηρεάζει όλο αυτό την Εθνική Ανδρών; Την επηρεάζει στον απόλυτο βαθμό, αφού ανάλογα με την απόφαση της FIBA θα κριθεί αν θα βρεθεί στην Ιαπωνία.

Αν η FIBA αποφασίσει να συμπληρωθούν οι θέσεις με βάση την κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Ελλάδα θα μείνει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, αφού κατετάγη 11η. Σε αυτή την περίπτωση, οι 12 ομάδες του τουρνουά θα είναι οι εξής: Ιαπωνία, Ισπανία, Αργεντινή, Γαλλία, Αυστραλία, Σερβία, Τσεχία, ΗΠΑ, Πολωνία, Λιθουανία, Νιγηρία, Ιράν.

Αν όμως το κριτήριο αποφασιστεί να είναι η Παγκόσμια κατάταξη, τότε η Εθνική Ανδρών θα προκριθεί, αφού βρίσκεται στην 7η θέση. Σε αυτή την περίπτωση, οι 12 ομάδες του τουρνουά θα είναι οι εξής: Ιαπωνία, Ισπανία, Αργεντινή, Γαλλία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Νιγηρία, Ιράν, Σερβία, Ελλάδα, Λιθουανία, Τσεχία.

Όπως γίνεται σαφές, οι ισορροπίες είναι λεπτές. Σε περίπτωση λοιπόν που τελικά διεξαχθούν Ολυμπιακοί Αγώνες φέτος χωρίς προολυμπιακά τουρνουά, η απόφαση της FIBA θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

Πηγή: sport24.gr