Δευτέρα, 28 Δεκέμβριος 2020 16:23

Ο Καλαματιανός γυμναστής του Παναθηναϊκού Γιώργος Κουδούνης στην "Ε": "Εμπνευστές όλων μας Διαμαντίδης και Αλβέρτης"

Γράφτηκε από τον

Το όνομα Γιώργος Κουδούνης, συνοδευόμενο από την ιδιότητα του γυμναστή, το συναντούσαμε για πολλά χρόνια σε ποδοσφαιρικές ομάδες, σε τοπικό επίπεδο στα πρώτα βήματα και μέχρι την Σούπερ Λίγκα στην συνέχεια. Αυτή τη φορά όμως βρίσκουμε τον Καλαματιανό γυμναστή στο τεχνικό τιμ ομάδας μπάσκετ.

Και τι ομάδας μάλιστα! Του “εξάστερου” Παναθηναϊκού, για πολλούς του κορυφαίου τμήματος στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Η εμπλοκή του στο τμήμα έγινε το 2017 όταν ανέλαβε πόστο γυμναστή στην ακαδημία του συλλόγου, όμως από το καλοκαίρι βρίσκεται πλέον και στην ανδρική ομάδα, ως προπονητής φυσικής κατάστασης, παράλληλα με την θέση του στην ακαδημία. Ο Γιώργος Κουδούνης μίλησε στην "Ε" για την φετινή ιδιαίτερη χρονιά που για τον Παναθηναϊκό έχει διπλή δυσκολία μιας και πέρα από την πανδημία βιώνει και την πρώτη χρονιά της μετά Γιαννακόπουλου εποχής. Ο έμπειρος γυμναστής θεωρεί ωστόσο ότι οι πράσινοι λειτουργούν σε στέρεες βάσεις και αισιοδοξεί για επιτυχία του νέου πρότζεκτ της ομάδας τα επόμενα χρόνια. Μιλά για την ζωή αθλητών και προπονητών εν μέσω πανδημίας, το αναπτυξιακό μπάσκετ που είναι σε υψηλό επίπεδο στη χώρα, την "Μαύρη Θύελλα" της Α' εθνικής που παρακολουθούσε ως φίλαθλος στα εφηβικά του χρόνια αλλά και τον Μεσσηνιακό αθλητισμό που θεωρεί πως είναι θέμα χρόνου να επιστρέψει σε επιτυχίες.

Παρουσία σε πολλές ομάδες

Αν και Μεσσήνιος ο Γιώργος Κουδούνης δεν έχει εργαστεί στο νομό μας μιας και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών έμεινε στην πρωτεύουσα ξεκινώντας την καριέρα του ως γυμναστής και προπονητής. Ξεκίνησε από ομάδες τοπικών κατηγοριών, εργάστηκε στην ακαδημία ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού και από το 2008 είχε παρουσία σε ανδρικές ομάδες ως γυμναστής. Πέρασε από ομάδες όπως οι Αθηναϊκός, Κόρινθος, Ρόδος, Δόξα Δράμας, Βύζας Μεγάρων, Λάρισα, Παναιγιάλειος, Νίκη Βόλου, Απόλλων Σμύρνης αλλά και από την ακαδημία της ΑΕΚ στην οποία εργάζεται ακόμη και σήμερα.

Πρόκληση ο Παναθηναϊκός

Ο μπασκετικός Παναθηναϊκός αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση για τον Γιώργο Κουδούνη: "Η πρόταση έγινε αρχικά το 2017 από τον Τάκη Τριαντόπουλο. Είναι μεγάλη πρόκληση ο Παναθηναϊκός, δύσκολο να αρνηθεί κανείς. Πήγα τότε στην ακαδημία και από φέτος είμαι και στην ανδρική ομάδα. Είναι ένα τεράστιο σωματείο που μπορεί να σου προσφέρει πολλά. Είναι τα πάντα οργανωμένα και η πρόταση αποτέλεσε μια μεγάλη ευκαιρία για εμένα".

Οι δυσκολίες της πανδημίας

Η... προαγωγή του Γιώργου Κουδούνη στην ανδρική ομάδα ήρθε εν μέσω της πανδημίας η οποία έχει δημιουργήσει ιδιαίτερες συνθήκες και πολλές δυσκολίες σε όλες τις ομάδες: "Είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση που βιώνουμε. Στους γυμναστές αλλάζει τον όλο σχεδιασμό, στους προπονητές τον τακτικό σχεδιασμό ενώ και οι παίκτες επηρεάζονται πάρα πολύ. Κάνουμε τεστ κάθε τρεις μέρες και τηρούμε κατά γράμμα το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει αυστηρούς κανόνες. Στα παιχνίδια της Euroleague για παράδειγμα υπάρχουν άνθρωποι της διοργανώτριας αρχής στο γήπεδο και αν δουν κάποιος να κατεβάσει τη μάσκα γίνεται αρχικά παρατήρηση και τη δεύτερη φορά ποινή. Τα ταξίδια επίσης είναι ιδιαίτερα δύσκολα. Ο Παναθηναϊκός για παράδειγμα έφυγε Κυριακή για να παίξει την Τρίτη στη Βαρκελώνη με την Μπαρτσελόνα και στην συνέχεια ταξίδεψε με πούλμαν για το ματς με την Μπασκόνια αφού οι πτήσεις είναι πιο λίγες. Μπορεί να λείπει πολλές μέρες η ομάδα για ένα ή δύο παιχνίδια στο εξωτερικό. Η κόπωση είναι μεγάλη για όλες τις ομάδες και χρειάζεται ιδιαίτερη διαχείριση. Για αυτό και βλέπουμε ότι οι ομάδες έχουν μεταπτώσεις στην απόδοση τους και υπάρχουν αρκετές εκπλήξεις. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις οι ομάδες αναγκάζονται να παίξουν χωρίς παίκτες που έχουν νοσήσει και αυτό δημιουργεί πρόβλημα, Είδαμε για παράδειγμα πόσο επηρεάστηκε στην αρχή από τα κρούσματα που είχε η Ζενίτ και το βελτιωμένο πρόσωπο που έδειξε στην συνέχεια".

Η μετά Γιαννακόπουλου εποχή

Η φετινή χρονιά έχει μια επιπλέον ιδιαιτερότητα για τον Παναθηναϊκό καθώς πέρα από την πανδημία βιώνει και την πρώτη σεζόν της μετά Γιαννακόπουλου εποχής. "Σίγουρα έχει επηρεάσει την ομάδα", λέει ο Γιώργος Κουδούνης και εξηγεί όμως τους λόγους της αισιοδοξίας του για το μέλλον: "Ο κύριος Γιαννακόπουλος δημιούργησε ένα οργανισμό που στηριζόταν σε στέρεες βάσεις Συνολικά η οικογένεια Γιαννακόπουλου έχει αφήσει το στίγμα της στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ, δημιούργησε ένα οργανισμό με αξίες και υγεία και όλα αυτά δεν σβήνουν έτσι εύκολα. Υπάρχουν άνθρωποι που ήταν δίπλα στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο τα προηγούμενα χρόνια και είναι άξιοι να συνεχίσουν το έργο της οικογένειας. Αυτό που τονίζουν όλοι στην ομάδα είναι ότι πρέπει να υπάρχουν οι βάσεις ώστε ο οργανισμός να συνεχίζει να υπάρχει όποιος και αν αποχωρεί. Με δεδομένες τις δυσκολίες θεωρώ ότι η κατάσταση στην ομάδα είναι αρκετά καλή. Το φετινό πρότζεκτ χρόνο με το χρόνο θα αναδειχθεί. Εχει σχεδιαστεί ένα οργανόγραμμα για τα επόμενα χρόνια, το οποίο αξίζει της προσοχής της αθλητικής κοινότητας. Ποιοι είναι όμως οι βασικοί άξονες του πράσινου πλάνου; "Στο κομμάτι που με αφορά γίνεται προσπάθεια εκσυγχρονισμού της προπονητικής διαδικασίας, της φυσικής κατάστασης, της εργομετρικής αξιολόγησης και της αποκατάστασης. Μεγάλο βάρος δίνεται επίσης στο κομμάτι του σκάουτινγκ. Η μεταγραφή του Ματζούκα δείχνει ότι κοιτάζουμε και την εγχώρια αγορά. Γίνεται προσπάθεια ενδυνάμωσης της ομάδας τόσο με Ελληνες όσο και με ξένους παίκτες, με βάση τις αρχές και την φιλοσοφία της ομάδας.. Επίσης βελτιώνονται και οι υλικοτεχνικές υποδομές.

Τι σημαίνει η παρουσία Αλβέρτη και Διαμαντίδη

Η διοικητική πλέον παρουσία δύο θρύλων του ελληνικού μπάσκετ όπως οι Δημήτρης Διαμαντίδης και Φραγκίσκος Αλβέρτης σημαίνει πολλά για τα μέλη του πράσινου οργανισμού αλλά και τον φίλαθλο κόσμο του συλλόγου. Ο Γιώργος Κουδούνης κάνει λόγο για εμπνευστές: "Και οι δύο έχουν δώσει τα διαπιστευτήρια τους ως χαρακτήρες και αθλητές. Είναι οι εμπνευστές για όλους εμάς αλλά και τον κόσμο. Σκέφτεται εύκολα ο καθένας ότι για να είναι μπροστά αυτοί οι δύο, δεν μπορεί παρά η προσπάθεια να είναι πολύ σοβαρή. Σε συνδυασμό πάντα με την παρουσία του Τάκη Τριαντόπουλου που έχει αποδείξει πόσο πολύ ικανός είναι. Είναι η κατάλληλοι άνθρωποι, στο κατάλληλο πόστο, την κατάλληλη ώρα. Σε συνέχεια της εποχής Γιαννακόπουλου, τους ενδιαφέρει πολύ ο άνθρωπος. Υπάρχουν μέλη του τεχνικού τιμ όπως ο Σάββας Αρώνης που είναι πολλά χρόνια στην ομάδα και προστίθενται νέα πρόσωπα όπως εγώ".

Το αναπτυξιακό μπάσκετ και οι προσωπικοί στόχοι

Η βελτίωση των υποδομών είναι αυτή που θα δώσει την ώθηση για ακόμη καλύτερη δουλειά στο αναπτυξιακό μπάσκετ που ήδη είναι σε υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με τον Γιώργο Κουδούνη. "Το ελληνικό μπάσκετ έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία και υψηλό επίπεδο. Αν βελτιωθούν οι υποδομές θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα Στο σημείο αυτό χρειάζεται περισσότερη στήριξη από τους φορείς". τονίζει χαρακτηριστικά. Οσο αφορά το δικό του μέλλον και τις φιλοδοξίες στους πράσινους, ο Γιώργος Κουδούνης σημειώνει : "Η καθιέρωση είναι ο πρώτος στόχος σε ένα τόσο μεγάλο σύλλογο. Είναι σημαντική για εμένα η βοήθεια του Αρώνη που είναι 25 χρόνια στην ομάδα αλλά και του Καλαϊτζή. Με ιντριγκάρει το όλο πρόγραμμα και οι άνθρωποι στον Παναθηναϊκό και αυτό που θέλω είναι να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται".

Η "Μαύρη Θύελλα και ο Μεσσηνιακός αθλητισμός

Η Μεσσηνία απέχει από μεγάλες αθλητικές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια ωστόσο ο Γιώργος Κουδούνης αισιοδοξεί για το μέλλον: "Τα τελευταία χρόνια η Μεσσηνία είναι σε "δεύτερο ρόλο" από πλευράς επιτυχιών ωστόσο υπάρχουν αθλητές που έχουν σημαντικές διακρίσεις. Στην επαρχία πάντα οι δυσκολίες είναι περισσότερες αλλά αυτό δεν πρέπει να πτοεί κανέναν. Υπάρχουν ομάδες που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο όπως για παράδειγμα το βόλεϊ της Καλαμάτας '80. Η Μεσσηνία πάντα έβγαζε σπουδαίους αθλητές. Είναι θέμα χρόνου να επανέλθουν και οι επιτυχίες σε ομαδικό επίπεδο αρκεί να συνεχιστεί η προσπάθεια. Θυμάμαι την "Μαύρη Θύελλα" της Α' εθνικής του Σταύρου Παπαδόπουλου που παρακολουθούσα ως φίλαθλος στα εφηβικά μου χρόνια. Θα ήθελα πολύ να δω ξανά την Καλαμάτα ή μια Μεσσηνιακή ομάδα στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο Τριαντόπουλος από την Κορώνη και ο γιος του Δημήτρη Αβδάλα

Ο Γιώργος Κουδούνης δεν είναι ο μοναδικός Μεσσήνιος στον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Τάκης Τριαντόπουλος κατάγεται από την Κορώνη και η συμβολή του στην φετινή προσπάθεια είναι τεράστια, όπως τονίζει και ο Γιώργος Κουδούνης. Επιπλέον, στην ακαδημία υπάρχει ο 14χρονος Νεοκλής Αβδάλας, γιος του παλαίμαχου Μεσσήνιου αθλητή Δημήτρη Αβδάλα. Οπως σημειώνει ο Γιώργος Κουδούνης, ο νεαρός Νεοκλής έχει ήδη συμμετάσχει σε προπονήσεις της ανδρικής ομάδας. "Προσπαθούμε να τον εξελίξουμε, να αντιληφθεί κατ' αρχήν τη νοοτροπία και την φιλοσοφία της ομάδας ώστε να ενταχθεί σε αυτή", λέει ο Μεσσήνιος γυμναστής για το νεαρό παίκτη.