Σάββατο, 07 Ιούνιος 2014 07:57

ΤΟΜΙ ΣΧΙΝΑΣ: Από αρχηγός της εξέδρας διεθνής διαιτητής μπάσκετ και επιφανής νομικός

Γράφτηκε από τον

Το όνομα του κορυφαίου Μεσσήνιου διαιτητή μπάσκετ τα τελευταία χρόνια Τόμι (Χρυσόστομου) Σχινά βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, μετά από όσα συνέβησαν στον τρίτο τελικό των πλέι οφ του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, με τους «πράσινους» να τον κατηγορούν ότι ευνόησε τους «ερυθρόλευκους» για τους οποίους μέχρι εκείνο το παιχνίδι αποτελούσε... κόκκινο πανί! Η... παράνοια του ελληνικού αθλητισμού σε όλο της το μεγαλείο.


Αυτήν ακριβώς τη λέξη χρησιμοποίησε και ο ίδιος όταν πληροφορήθηκε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους πέντε υποψήφιους διαιτητές για να σφυρίξουν τον 5ο και τελευταίο τελικό που έκρινε το φετινό τίτλο.
«Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, σας εύχομαι καλή επιτυχία στον αυριανό τελικό. Να θυμάστε ότι πάνω απ' όλα είναι η αξιοπρέπεια στον άνθρωπο. Στηρίξτε ο ένας τον άλλο και μη δίνετε σημασία στην παράνοια που υπάρχει γύρω μας. Οι Ελληνες διαιτητές είναι και θα είναι οι καλύτεροι στην Ευρώπη αποδεδειγμένα. Δεν υπάρχει κανένα άγχος για τίποτα πλέον. "Κι αν φτωχική τη βρεις, η Ιθάκη δε σε γέλασε, η Ιθάκη σου έδωσε το ωραίο ταξίδι, χωρίς αυτή δε θα έβγαινες στο δρόμο". Καλό καλοκαίρι» έγραφε το status που ανέβασε την ίδια μέρα στο facebook.
Η πραγματικότητα είναι πως όσα έχει ζήσει σαν ένας εκ των κορυφαίων διαιτητών μπάσκετ απέχουν αρκετά από τη σφαίρα της λογικής. Πριν δύο χρόνια ένα από τα έντυπα που απευθύνονται σε οπαδούς του Ολυμπιακού τον είχε πρωτοσέλιδο με... φόρμα του Παναθηναϊκού! «Θα πρέπει να είμαι πολύ ηλίθιος για να πάω να τρέξω στο ΟΑΚΑ και μάλιστα φορώντας φόρμα του Παναθηναϊκού. Ολο αυτό στήθηκε για συγκεκριμένο λόγο. μάλιστα, εκείνο το διάστημα υπήρξε μια οργανωμένη επίθεση στο πρόσωπό μου από 4-5 σάιτ και 2-3 εφημερίδες οπαδικού περιεχομένου, με προφανή στόχο, όπως αποδείχτηκε, να χρησιμοποιηθεί από παράγοντα της ομάδας, που είπε στην ΚΕΔ: “Τον Σχινά εξαιρέστε τον. Δεν είδατε τι γράφτηκε;”. Όταν, βέβαια, προκάλεσα κάποιον να βγάλει έστω μια φωτογραφία μου με φόρμα του Παναθηναϊκού, όλοι έκαναν το παγώνι. Μα θα ήμουν και απίστευτος βλάκας να δώσω τέτοιο δικαίωμα; Άσε που έπειτα από τόσες αποστολές με τις Εθνικές Ομάδες, έχω πάνω από 50 φόρμες με το εθνόσημο, τις οποίες και φοράω κάθε φορά που γυμνάζομαι» αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του σε μπασκετικό περιοδικό λίγους μήνες αργότερα.
Ενώ, λοιπόν, ο Ολυμπιακός τον είχε χαρακτηρίσει... «πράσινο», στον τρίτο φετινό τελικό δέχθηκε επίθεση από ανθρώπους του Παναθηναϊκού κατά την αποχώρησή του από το παρκέ! Είναι δυνατό να μη μιλάει για παράνοια;
Η περίπτωση του 44χρονου διεθνούς ρέφερι είναι ξεχωριστή γιατί η διαδρομή του στον αθλητισμό απέχει αρκετά από τα συνηθισμένα. Επαιξε μπάσκετ στον Ποσειδώνα Καλαμάτας και στο Ναυτικό Ομιλο και το 1987 ήταν χρονιά ορόσημο για τον ίδιο. Τα κατορθώματα της Εθνικής στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ εκείνης της χρονιάς ήταν το ερέθισμα για να ασχοληθεί με τη διαιτησία, σπουδάζοντας ταυτόχρονα στη Νομική Αθήνας.
Στην Καλαμάτα, πάντως, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής πολύ νωρίτερα, καθώς όλοι τον γνώριζαν σαν έναν από τους πιο φανατικούς οπαδούς της «Μαύρης Θύελλας». Το έχει παραδεχθεί, άλλωστε και ο ίδιος δημόσια, λέγοντας: «Ως πιτσιρικάς έχω κάνει απίστευτα πράγματα. Έχω καβαλήσει στην εξέδρα κι έχω πλακώσει κόσμο. Γενικά ήμουν πολύ άγριο παιδί μικρός. Και είχα μπει από πολύ νωρίς στη διαδικασία να είμαι παιδί της εξέδρας, είχα δικό μου σύνδεσμο φιλάθλων κ.λπ. Γι’ αυτό και πολλές φορές αντιδρώ όπως αντιδρώ, άλλοτε πετυχαίνει και άλλοτε όχι. Νιώθω πως έχω την ψυχολογία της εξέδρας».
Τα πρώτα χρόνια στην Αθήνα και παράλληλα με τις σπουδές του ξημεροβραδιάζεται στο παρκέ, καθώς σφυρίζει τον ένα αγώνα μετά τον άλλο για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ. Ανεβαίνει τις κατηγορίες μία προς μία μέχρι την κορυφή. Στο ελληνικό μπάσκετ έχει φέρει εις πέρας ακόμα και τις πιο δύσκολες αποστολές, έχοντας σφυρίξει τις πιο απαιτητικές αναμετρήσεις και πολύ μεγάλα παιχνίδια. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνει τις σπουδές του και γίνεται μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, ενώ με τη νομική του ιδιότητα είναι εδώ και έξι μήνες αναπληρωτής συντονιστής της νομοπαρασκευαστικής και νομοτεχνικής επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Στο παρελθόν εργάστηκε και για τη FIBA, με την οποία είναι πολύ πιθανό να συνεργαστεί ξανά στο μέλλον.
Ο Τόμι Σχινάς προετοιμάζει ήδη την επόμενη μέρα που δεν θα σφυρίζει στα γήπεδα του μπάσκετ. Πληροφορίες τον θέλουν, μάλιστα, να έχει έρθει σε επαφή με Καλαματιανούς επιχειρηματίες ώστε να στηρίξουν οικονομικά ένα πλάνο που θα έχει σαν στόχο την άνοδο της Καλαμάτας ’80 στην Α1. Οσο για τη διαιτησία και όλο αυτό το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομά του τις τελευταίες μέρες, θα δανειστούμε ξανά κάποια λόγια που έχει πει στο παρελθόν: «Είμαστε άνθρωποι και δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνουμε λάθη. Όμως, όχι με δόλο και σκοπιμότητα. Τα λεφτά που υπάρχουν πια στο μπάσκετ είναι τόσο λίγα, που κανείς δε θα βάλει το κεφάλι του στον ντορβά για να στήσει ένα ματς. Έχετέ μας εμπιστοσύνη και αγαπήστε το μπάσκετ σαν άθλημα, όχι μόνο την ομάδα σας. Κάνετε κριτική, αλλά όχι με προκατάληψη. Η κριτική βοηθάει να γίνεις καλύτερος, η κακοπιστία δε βοηθάει πουθενά».