Δευτέρα, 06 Ιούνιος 2022 15:22

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο παίκτης - αποκάλυψη στην Α1 ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ είναι έτοιμος να ανοίξει τα... φτερά του

Γράφτηκε από τον

Αν υπήρχε βραβείο στην Α1 κατηγορία μπάσκετ της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ για τον παίκτη - αποκάλυψη της χρονιάς, αυτό θα πήγαινε δικαιωματικά στον Βασίλη Μπαλόπουλο.

Ο 16χρονος μπασκετμπολίστας του Πρωτέα έβλεπε το καλάθι σαν... βαρέλι, πετυχαίνοντας 521 πόντους σε 21 αναμετρήσεις. Με άλλα λόγια, είχε μέσο όρο 24,8 πόντους και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος στην κανονική σεζόν.
Στην πρώτη του μάλιστα χρονιά στην Α1 και σε μια νεανική ομάδα, που δεν έκανε πρωταθλητισμό και κατέλαβε την 6η θέση
Η κλήση στην προεθνική εφήβων πριν λίγους μήνες, ήρθε λοιπόν απόλυτα φυσιολογικά, ενώ οι εμφανίσεις του έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον ομάδων εθνικών κατηγοριών.
Ο Βασίλης Μπαλόπουλος, γιος του Νίκου Μπαλόπουλου, που υπηρετεί για δεκαετίες το μπάσκετ ως παίκτης και προπονητής, δείχνει έτοιμος να... ανοίξει τα φτερά του. Δεν πετάει όμως στα... σύννεφα και παραμένει προσγειωμένος.
"Επιδιώκω να κάνω μικρά όνειρα. Να πηγαίνω σιγά, σιγά και με προσεκτικά βήματα. Δεν πρέπει να βιαστώ. Θέλω, ωστόσο, να παίξω στις εθνικές κατηγορίες και αν ποτέ τα καταφέρω, να φορέσω και τη φανέλα της εθνικής ομάδας, λέει στην "Ε¨" ο ταλαντούχος μπασκεμπολίστας για το μεγάλο του όνειρο.
Ο Βασίλης Μπαλόπουλος είναι μαθητής της Β' Λυκείου και θα πρέπει να συνδυάζει σχολείο και αθλητισμό. Οπως λέει: "Δεν είναι εύκολο να συνδυαστούν σχολείο και αθλητισμός που ξεφεύγει από το ερασιτεχνικό επίπεδο. Προσπαθώ και κουράζομαι για να τα συνδυάσω. Κάποιες φορές δεν τα καταφέρνω είναι η αλήθεια. Θέλω πάντως να σπουδάσω και θα παλέψω όσο χρειαστεί για να τα καταφέρω"
Για το ερέθισμα να ασχοληθεί με το μπάσκετ, η απάντηση είναι... εύκολη.

"Βασικό ερέθισμα ήταν η σχέση του πατέρα μου με το άθλημα. Όντας γυμναστής και προπονητής μπάσκετ με έκανε από νωρίς να αγαπήσω το παιχνίδι. Τον θυμάμαι να είναι συνέχεια στα γήπεδα, σε προπονήσεις σε αγώνες. Ταυτόχρονα μου άρεσε να παρακολουθώ αγώνες στην τηλεόραση, αγώνες της εθνικής ομάδας, NBA και Euroleague"
Ο Μπαλόπουλος... τζούνιορ ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στην ηλικία των 8 ετών από τις ακαδημίες του Α.Ο. Θουρίας, όπου πέρασε από όλα τα τμήματα (μίνι παίδων, εφήβων και μικρή συμμετοχή στο ανδρικό) και δεν ξεχνά τους προπονητές Σπυρόπουλο, Δημητρόπουλο με τους οποίους συνεργάστηκε.
Το καλοκαίρι του 2021 αποχώρησε για τον Πρωτέα, με τα χρώματα του οποίου αγωνίστηκε τόσο στο ανδρικό, όσο και στο εφηβικό πρωτάθλημα.
Ο Αρης Σκοπέτος και ο Σπύρος Ψυχογιός, είναι όπως λέει, δύο άνθρωποι που επίσης τον έχουν βοηθήσει να εξελιχθεί και φυσικά ο πατέρας του, που με την εμπειρία του, τον βοηθά στην ατομική βελτίωση. Και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Πρώτη χρονιά στην Α1 με τον Πρωτέα και πρώτος σκόρερ. Κάτι που όπως λέει: "Δεν το σκέφτηκα ποτέ. Για να είμαι ειλικρινής δεν το περίμενα. Με σκληρή δουλειά όμως και με την βοήθεια των συμπαικτών και του προπονητή, που με εμπιστεύτηκε, ήρθε αυτό το αποτέλεσμα. Βέβαια να πω ότι το σκοράρισμα δεν ήταν αυτοσκοπός. Προσπαθούσα να βοηθήσω αμυντικά, στα ριμπάουντ και δημιουργικά. Όπου χρειαζόταν η ομάδα μου. Αυτή η διάκριση μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά και να προπονούμαι. Είναι ένα κίνητρο ακόμη".
Ο Βασίλης Μπαλόπουλος αγωνίζεται στη θέση 1, αλλά και στη θέση 2. Τι είναι όμως αυτό που τον χαρακτηρίζει;
"Με χαρακτηρίζει το πάθος. Δίνω πάντα τον καλύτερο μου εαυτό. Προπονούμαι σκληρά. Προσπαθώ να παραμένω ψύχραιμος και συγκεντρωμένος. Έχω πολλά να βελτιώσω στο παιχνίδι μου. Την αθλητικότητα, τη δημιουργία, την άμυνα. Είναι πολλά τα στοιχεία που πρέπει να βελτιώσω". Οσο για το πρότυπό του; " Ο Λουκα Ντονσιτς με τον Ντερικ Ροουζ από αυτούς που αγωνίζονται σήμερα. Παλαιότερα ο Διαμαντίδης, ο Τζόρνταν και ο Κόμπε".

Για το επίπεδο του μεσσηνιακού μπάσκετ, ο νεαρός αθλητής αναφέρει ότι: "Δεν έχω πολλές εικόνες από το παρελθόν, το επίπεδο που υπήρχε παλιότερα και παίκτες της περιοχής και του νομού. Είδα ότι πολλοί καλοί αθλητές είναι μεγάλης ηλικίας. Αυτό δείχνει κάποια πράγματα. Από την άλλη πλευρά, διαπίστωσα ότι υπάρχουν νεαρά παιδιά που έχουν ταλέντο και μπορούν να φτάσουν ψηλά. Είναι όμως λίγο δύσκολα τα πράγματα κυρίως λόγω της έλλειψης γηπέδων και ανθρώπων που ασχολούνται με το μπάσκετ".
O Βασίλης Μπαλόπουλος σχολίασε και την πορεία του Πρωτέα που είχε, όπως λέει, θετικό πρόσημο. "Ηταν μια ομάδα που στηρίχθηκε κυρίως σε μικρά παιδιά και λίγους έμπειρους αθλητές. Τερμάτισε στην 6η θέση και θα μπορούσε να φτάσει ψηλότερα. Σημαντική είναι η συμβολή του Άρη του Σκοπέτου, του Τάκη Νικολόπουλου, του Αλέξη Αλοίμονου, του Αποστόλη Φλώρου, του Μωράκη και του Τσιφτσή. Ήταν τα έμπειρα παιδιά που βοήθησαν εμάς τους μικρότερους. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω στο σημείο αυτό, στον προπονητή μας Δημήτρη Σμυρλή που έπαιξε τον ρόλο του με την ηρεμία η οποία τον διακρίνει"
Τέλος, για τους τελικούς στην Α1 ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ που ξεκίνησαν χθες (σ.σ. η συνέντευξη έγινε πριν το τζάμπολ), ο Βασίλης Μπαλόπουλος εκτιμά ότι: "Λόγω έδρας η Καλαμάτα '80 θεωρητικά έχει προβάδισμα. Έχει ταλέντο, αθλητικότητα και πάθος. Από την άλλη πλευρά, ο Πολύβιος έχει ποιότητα και εμπειρία, στοιχεία που κρίνουν τελικούς. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί. Οι δύο ομάδες έχουν τις ίδιες πιθανότητες."