Πέμπτη, 09 Οκτώβριος 2014 08:55

Ανέτοιμες οι ομάδες

Γράφτηκε από τον

Η αγωνιστική σεζόν στο μπάσκετ έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες με τις πρώτες φάσεις του Κυπέλλου Ελλάδος. Το παιχνίδι που περίμεναν όλοι, ωστόσο, είναι το σημερινό. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός υποχρεώνονται να δώσουν, όντας ανέτοιμοι μιας και δεν έχει… καν ξεκινήσει η χρονιά γι’ αυτούς, την πρώτη τους «μάχη» στο Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

Ένας αγώνας που κρίνει μάλιστα, κατά πάσα πιθανότητα, από τόσο νωρίς έναν τίτλο.
Κατοχή μπάλας
Δεν είναι, λοιπόν, ποτέ η δεδομένη χρονική στιγμή κατάλληλη για ένα ντέρμπι. Το είδαμε και πέρυσι στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, όταν οι «αιώνιοι» μας προσέφεραν στο ΣΕΦ ένα από τα πιο ανιαρά παιχνίδια που έχουμε παρακολουθήσει, με το τελικό σκορ να θυμίζει… κατοχή μπάλας στο ποδόσφαιρο (55-45). Το πιθανότερο είναι να δούμε κάτι ανάλογο και απόψε (21:30, ΑΝΤ1).
Τον πρώτο λόγο
Ξέρουμε, όμως, ποιος θεωρείται το φαβορί και ποιος έχει την πίεση σε αυτό το ματς. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα αγωνιστεί ο Ολυμπιακός στο άντρο του μεγάλου ανταγωνιστή του είναι οι ιδανικές για να κάνει μία νίκη που εκτός απροόπτου θα του χαρίσει το πρώτο τρόπαιο της σεζόν. Ο αντίπαλός του είναι… μισός (θα λείψουν οι Νέλσον, Μαυροκεφαλίδης, Χαραλαμπόπουλος, ενώ ο άρτι ενσωματωθείς στο υπόλοιπο σύνολο Μπλους σίγουρα δε βρίσκεται στο πνεύμα της ομάδας ακόμη), το γήπεδο θα είναι άδειο, ενώ αυτός έχει κάνει μία καλή προετοιμασία, έχοντας απουσίες μόλις στο «3». Κι εκεί, όμως, μπορεί να βρει λύσεις ο Μπαρτζώκας, χάρη στο βάθος που έδωσαν στο ρόστερ του οι μεταγραφές των Λαφαγιέτ, Χάντερ (ο Ντάρντεν δεν υπολογίζεται εδώ γιατί είναι τραυματίας). Για παράδειγμα, να παίξει για λίγο με τρία γκαρντ ή να φέρει τον Πέτγουεϊ στη θέση αυτήν, μιας και θα χρειαστεί ανάσες ο Λοτζέσκι. Επομένως, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν τον πρώτο λόγο.


Να «ξορκίσει» τα φαντάσματα

Το τελευταίο, όμως, το έχουμε ήδη πει πολλές φορές. Και πέρυσι είχε την ευκαιρία ο Ολυμπιακός να πάρει τον τίτλο, έχοντας «σπάσει» την έδρα του Παναθηναϊκού, και πρόπερσι που διέθετε το πλεονέκτημα, ενώ μόλις προερχόταν από το θρίαμβο του Λονδίνου και το δεύτερο συνεχές ευρωπαϊκό. Σαν να «κολλάει», όμως, τη στιγμή που πρέπει να «τελειώσει» τον αντίπαλό του, «αυτοκτονώντας» και αναζητώντας μετά ευθύνες που ουδεμία σχέση έχουν με το αγωνιστικό κομμάτι. Ίσως να έχει και δίκιο σε μερικές περιπτώσεις, όμως τώρα δεν έχει καμία δικαιολογία, βάσει δεδομένων, ακόμη κι αν τον αδικήσουν οι διαιτητές. Αν δεν «ξορκίσει» τώρα τα φαντάσματα, και δη αυτό του ΟΑΚΑ, τότε πότε θα το κάνει;
Πάντα είναι Παναθηναϊκός
Αυτό είναι που θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί ο Παναθηναϊκός. Κι ας μην έχει κόσμο στο γήπεδο, το «σύνδρομο» του Ολυμπιακού κάνει το ΟΑΚΑ να είναι… έδρα! Έτσι, μπορεί και να κερδίσει, κι ας είναι «μισός», κι ας μην έχει υπολογίσιμο παίκτη στο «5» πλην του Μπατίστα, κι ας μην έχει παίκτη αξιόπιστο στο να κατεβάσει μπάλα (ο Διαμαντίδης βαδίζει στα 35 και ο Μποχωρίδης πρέπει να… μεταλλαχθεί σε αυτό το κομμάτι), κι ας παίζει με βασικό τριάρι τον Γιάνκοβιτς, ο Παναθηναϊκός είναι πάντα ένας μεγάλος σύλλογος που πάντα έδινε απαντήσεις σε όποιον τον «ξέγραφε». Ο Γιάνκοβιτς, βέβαια, είναι ένα στοίχημα του Ιβάνοβιτς, ο οποίος έχει αναδείξει πολλά μεγάλα ταλέντα σαν τον διεθνή γκαρντ, και το ρίσκο αυτό θα φανεί στη συνέχεια αν θα τον δικαιώσει ή όχι.
Μεταβατικός με τίτλο
Αν, πάντως, ο Παναθηναϊκός που βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, κατά την οποία θα κοιτάξει να αναδείξει τους νεαρούς του Έλληνες μπασκετμπολίστες, με αποτέλεσμα αυτοί να πρωταγωνιστήσουν σε ορίζοντα δύο χρόνων, ξεκινήσει με τίτλο την νέα του εποχή, τότε αυτό είναι που θα δώσει «φτερά στα πόδια» των «πιτσιρικάδων» του. Άλλωστε, οι νίκες σε τέτοια ματς είναι που κάνουν τους μικρούς… άντρες, οι οποίοι θα έχουν ασφαλώς την καθοδήγηση του «πατέρα» Δημήτρη Διαμαντίδη! Επομένως, το κίνητρο είναι μεγάλο και για τους παίκτες του Παναθηναϊκού, οι οποίοι θα πάρουν μεγάλη δύναμη εν όψει των εγχώριων διοργανώσεων και της Ευρωλίγκα, αν κερδίσουν.

Το πάνω χέρι

Η λογική του αγωνιστικού κομματιού, λοιπόν, «δείχνει» Ολυμπιακό. Είναι μία πραγματικά μεγάλη ευκαιρία, όπως αναφέραμε, το ματς αυτό. Εκεί που σταματά η λογική, όμως, αρχίζει το «σύνδρομο ΟΑΚΑ». Αν δεν καταφέρουν οι παίκτες του Μπαρτζώκα να πάρουν ούτε αυτό το ματς στο Μαρούσι, τότε ο προβληματισμός θα είναι μεγάλος. Αντιθέτως, ο αντίπαλός του θα αρχίσει να αισθάνεται πως το ρισκαδόρικο πλάνο ελληνοποίησής του, που χρειάζεται πολλή υπομονή, δικαιώνεται σιγά-σιγά, και θα νιώθει πως πάλι έχει το πάνω χέρι.

Ραφαήλ Αλαγάς