Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023 15:48

Μπασκετική γιορτή 3Χ3 για όλους στη Μεγαλόπολη

Γράφτηκε από τον
Μπασκετική γιορτή 3Χ3 για όλους στη Μεγαλόπολη

Η ΔΕΗ και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, ενώνουν δυνάμεις και καλούν τους φίλους του αθλητισμού στη Μεγαλόπολη και τις γύρω περιοχές να γνωρίσουν από κοντά το 3Χ3 και να παίξουν στο τουρνουά 3x3 ΔΕΗ Street Basketball, μια διοργάνωση για όλους, που θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 18 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία Μεγαλόπολης, όπου θα στηθούν δύο μονά γήπεδα μπάσκετ.

Το 3Χ3 είναι ένα μοντέρνο, γρήγορο και δυναμικό άθλημα. Στο 3x3 ΔΕΗ Street Basketball μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, όπως επίσης και ανοικτές κατηγορίες μη-αγωνιστικού χαρακτήρα π.χ οικογένειες. Ήδη, 23 ομάδες έχουν δηλώσει συμμετοχή στο τουρνουά. Η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους και οι εγγραφές είναι ήδη ανοικτές. Οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται απλά να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα στην ιστοσελίδα της FIBA: https://play.fiba3x3.com/events/1d59592c-753d-4096-8fea-f923c6ff397b
Μετά τη Σάμο και την Πτολεμαΐδα, η Μεγαλόπολη είναι ο τρίτος σταθμός της σειράς των τουρνουά 3Χ3 ΔΕΗ Street Basketball. Το τουρνουά θα ολοκληρωθεί με τις διοργανώσεις σε Ρόδο και Άρτα. Η ομάδα με τη μεγαλύτερη συγκομιδή πόντων από τα πέντε τουρνουά θα προκριθεί στο FIBA 3x3 Challenger που θα διεξαχθεί 11-12 Αυγούστου στο Βελιγράδι.

Μπάσκετ 3Χ3: από τους δρόμους στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το 3Χ3 αποτελεί το πιο διαδεδομένο ομαδικό «άθλημα του δρόμου» στον κόσμο και παίζεται με δύο αντίπαλες ομάδες των τριών παικτών, σε μία μπασκέτα, στο μισό γήπεδο. Νικήτρια είναι η ομάδα που προηγείται όταν συμπληρωθεί ένα δεκάλεπτο παιχνιδιού ή όποια φτάσει πρώτη στους 21 πόντους.
Παγκοσμίως, το 3Χ3 παιζόταν σε γήπεδα και γυμναστήρια όλου του κόσμου. Από τη δεκαετία του 1990 έχουν ξεκινήσει, κυρίως από τις ΗΠΑ,  τουρνουά μπάσκετ 3Χ3 και η τυποποίηση των κανόνων του. Το 2010 εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε διεθνείς αγώνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στη Σιγκαπούρη. Σήμερα η FIBA διοργανώνει ένα ετήσιο 3Χ3 World Tour, Παγκόσμια και Ηπειρωτικά Κύπελλα. Ολυμπιακό άθλημα έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκυο 2020, όπου το χρυσό μετάλλιο στους άνδρες κατέκτησε η Λετονία ενώ στις γυναίκες οι ΗΠΑ.
Η Ελλάδα έχει εθνικές ομάδες 3Χ3 ανδρών, γυναικών, U23 και U17. Το 3Χ3 ανεβαίνει συνεχώς όπως φαίνεται από την ανταπόκριση των αθλητών, των σωματείων, του ευρύτερου αθλητικού κοινού, όσο και από την άνοδο της χώρας και των εθνικών μας ομάδων στην κατάταξη της FIBΑ. Αυτό πιστοποιείται και από την πρόσφατη πρόκριση της Εθνική Ομάδας Γυναικών U23 στο Παγκόσμιο Κύπελλο 3Χ3.