Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2023 10:31

Γ.Σ. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ: Στις 22 Οκτωβρίου το τζάμπολ στη National League 2

Γράφτηκε από τον
Γ.Σ. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ: Στις 22 Οκτωβρίου το τζάμπολ στη National League 2

Με 60 ομάδες χωρισμένες σε πέντε ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια, θα διεξαχθεί τη νέα σεζόν η National League 2, όπως θα ονομάζεται πλέον η Γ’ εθνική μπάσκετ.

Η Μεσσηνία και η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ θα εκπροσωπηθεί από τον Γ.Σ. Γαργαλιάνων, που θα αγωνιστεί για παρθενική φορά στις εθνικές κατηγορίες.

Η ομάδα των Γαργαλιάνων κέρδισε φέτος αήττητη τον τίτλο στην Α1 κατηγορία μπάσκετ και ετοιμάζεται για το πρώτο της ταξίδι εκτός νομού. Το τζάμπολ θα γίνει στις 22 Οκτωβρίου, όπως αναφέρει η ΕΟΚ στην ειδική προκήρυξη που δόθηκε στη δημοσιότητα, ενώ η προθεσμία των ομάδων για να δηλώσουν συμμετοχή ολοκληρώθηκε χθες. Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα θα γίνει και η κατανομή των ομίλων και ο Γ.Σ. Γαργαλιάνων θα μάθει τους αντιπάλους του στο πρωτάθλημα.
Να σημειωθεί ότι και φέτος οι ομάδες μπορεί να έχουν στις τάξεις τους έναν ξένο αθλητή, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο της προκήρυξης.
“Κάθε σωματείο δικαιούται να δηλώνει στο φύλλο αγώνα μέχρι δώδεκα (12) αθλητές. Δικαίωμα συμμετοχής έχει ένας (1) ενήλικος αλλοδαπός αθλητής, προερχόμενος από την Ευρωπαϊκή ζώνη της ΕΙΒΑ ή από ειδικό καθεστώς (μετανάστες, εμπόλεμες ζώνες κλπ). Δικαίωμα αντικατάστασης του αλλοδαπού αθλητή έχει το κάθε σωματείο μόνο μία φορά. Αντικατάσταση λογίζεται η αλλαγή του εν λόγω αθλητή μετά την έναρξη του πρωταθλήματος και δύναται να πραγματοποιηθεί μέχρι πριν την πραγματοποίηση της 6ης αγωνιστικής του δευτέρου γύρου της κανονικής διάρκειας”, σημειώνεται μεταξύ άλλων.
Στα αξιοσημείωτα είναι ακόμα ότι οι ομάδες πρέπει να έχουν και μικρούς σε ηλικία αθλητές. Συγκεκριμένα: “Είναι υποχρεωτική η δήλωση δύο ή ενός (2 ή 1) αθλητές κάτω των είκοσι (21) ετών δηλαδή γεννηθέντες το έτος 2003 και νεότεροι, εφόσον δηλώνεται 12άδα στο φύλλο αγώνα ή 11άδα αντίστοιχα. Σε αντίθετη περίπτωση, το σωματείο θα δηλώνει 10άδα, Χωρίς να είναι υποχρεωτική η δήλωση στο φύλλο αγώνα αθλητών κάτω από 21 ετών. Σε περίπτωση που καταστρατηγηθεί αυτή η διάταξη το παράπτωμα χαρακτηρίζεται σαν «αντικανονική συμμετοχή αθλητή» με όλες τις εντεύθεν συνέπειες που προβλέπονται στις ειδικές διατάξεις του Γενικού κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Διοργανώσεων καθώς και στον Ειδικό Πειθαρχικό Κανονισμό της Ε.Ο.Κ”.

Υποχρεωτική συμμετοχή στα
αναπτυξιακά πρωταθλήματα

Ο Γ.Σ. Γαργαλιάνων και όλες οι ομάδες στη National League 2 θα πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν σε ένα από τα πρωταθλήματα μπάσκετ παίδων ή εφήβων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο (2) βαθμών από το πρωτάθλημα. Ακόμα σε περίπτωση που σωματείο δεν προσέλθει ή αποχωρήσει σε έναν αγώνα του πρωταθλήματος, εκτός από τον μηδενισμό θα υφίσταται μείωση ενός (1) βαθμού από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 2023-2024 και ενός (1) βαθμού από τον βαθμολογικό πίνακα του αντίστοιχου πρωταθλήματος που θα συμμετέχει την αγωνιστική περίοδο 2024-2025.

Υποβιβάζονται τέσσερις ομάδες


Η άνοδος και η παραμονή θα κριθεί και φέτος στα πλέι οφ και στα πλέι άουτ όπου θα μεταφέρονται τα αποτελέσματα της κανονικής σεζόν. Τα πλέι οφ θα διεξαχθούν σε τέσσερις φάσεις και τα πλέι άουτ σε δύο. Στη National League 1 (πρώην Β’ εθνική) θα ανέβουν συνολικά πέντε ομάδες και συγκεκριμένα οι πέντε νικητές της δ’ φάσης των πλέι οφ. Στον αντίποδα υποβιβάζονται από όλους τους ομίλους τέσσερις ομάδες, οι δύο τελευταίες κάθε ομίλου της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και οι δύο ηττημένες των πλέι άουτ. Συνολικά δηλαδή θα αποχαιρετήσουν την κατηγορία 20 ομάδες.