Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023 09:57

Τζάμπολ την Κυριακή στην Α1 ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ

Γράφτηκε από τον

Η αναμονή για τους 12 μονομάχους στην Α1 κατηγορία μπάσκετ ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, φθάνει στο τέλος της.

Το πρωτάθλημα αρχίζει αυτή την Κυριακή και αναμένεται συναρπαστικό τόσο για την άνοδο, όσο και για την παραμονή. Τα πρώτα τζάμπολ θα γίνουν σε Αρεόπολη, Μολάους, Τρίπολη, Πύλο, και Σπάρτη. Στο πρόγραμμα της πρεμιέρας, ξεχωρίζει η αναμέτρηση του φιλόδοξου Σπαρτιατικού με την Καλαμάτα ‘80, που υποβιβάστηκε από τη Γ’ εθνική.
Η Καλαμάτα B.C.,που επίσης υποβιβάστηκε από τη Γ’ εθνική, παίζει στην Πύλο με το Ν.Ο. Πύλου και ο Δίων Κυπαρισσίας (προέρχεται επίσης από τις εθνικές κατηγορίες) θα φιλοξενηθεί στην Αρεόπολη από το Γύθειο.
Το πρόγραμμα συμπληρώνουν τα ματς ΑΠΟΕΛ Μολάων – Α.Σ. Τριφυλίας, Αρκαδικός – Πελασγός και Πάνας Τρίπολης – Πολύβιος.
Ολοι οι αγώνες της πρώτης αγωνιστικής θα γίνουν την Κυριακή με τη δράση να ξεκινάει στις 4.30 το απόγευμα.

Τι ισχύει για άνοδο και παραμονή

Θυμίζουμε ότι η άνοδος και η παραμονή, θα κριθούν στα πλέι οφ και πλέι άουτ, αντίστοιχα, όπου μεταφέρονται τα αποτελέσματα της κανονικής σεζόν. Τον τίτλο και κατ’ επέκταση την άνοδο θα διεκδικήσουν οι τέσσερις πρώτες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα. Στα πλέι οφ θα παίξουν στα ημιτελικά ο πρώτος με τον τέταρτο και ο δεύτερος με τον τρίτο (η πρόκριση κρίνεται στις τρεις νίκες, όπως και στους τελικούς).
Οι ηττημένες ομάδες των ημιτελικών καταλαμβάνουν την 3η και 4η θέση της τελικής κατάταξης. Πλέι οφ δεν θα διεξαχθούν μόνο, αν η πρώτη ομάδα της τελικής βαθμολογίας της Α ́ φάσης, έχει διαφορά πέντε βαθμών και μεγαλύτερη, από τη δεύτερη του βαθμολογικού πίνακα. Σε αυτή την περίπτωση ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια από την κανονική σεζόν και ανεβαίνει στη National League 2 (πρώην Γ’ εθνική μπάσκετ).
Στα πλέι άουτ για την παραμονή θα λάβουν μέρος οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 9η έως την 12η θέση (θα παίξουν ο 9ος με τον 12ο και ο 10ος με τον 11ο) με την σειρά να κρίνεται επίσης στις τρεις νίκες. Οι νικήτριες ομάδες των ημιτελικών, παραμένουν στην Α1 Κατηγορία και θα παίξουν στη συνέχεια αγώνα κατάταξης, όπως και οι ηττημένες των ημιτελικών. Διότι εάν δεν υποβιβαστεί ο Γ.Σ. Γαργαλιάνων, τότε από την Α1 θα υποβιβαστεί μία ομάδα, η 12η της κατάταξης. Σε αντίθετη περίπτωση θα υποβιβαστούν δύο ομάδες.

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

Κυριακή

Γύθειο – Δίων Κυπαρισσίας
ΚΔΓ Αρεόπολης, 4.30 μ.μ.
ΑΠΟΕΛ Μολάων – Α.Σ. Τριφυλίας
ΚΔΓ Μολάων, 6.30 μ.μ.
Αρκαδικός – Πελασγός
ΑΚΔ Τρίπολης, 6.30 μ.μ.
Ν.Ο. Πύλου – Καλαμάτα B.C.
ΚΔΓ Πύλου, 7 μ.μ.
Σπαρτιατικός – Καλαμάτα ‘80
ΚΔΓ Σπάρτης, 8 μ.μ.
Πάνας Τρίπολης – Πολύβιος
ΑΚΔ Τρίπολης, 8.30 μ.μ.