Τρίτη, 13 Αυγούστου 2024 20:22

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΡΑΦΟΥΡΗΣ ΣΤΗΝ “Ε”: “Το μπάσκετ πρώτα από όλα θέλει μεράκι”

Γράφτηκε από τον
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΡΑΦΟΥΡΗΣ ΣΤΗΝ “Ε”: “Το μπάσκετ πρώτα  από όλα θέλει μεράκι”

Το όνομα Γιάννης Κουτραφούρης είναι συνώνυμο του μπάσκετ. Μια ζωή στα γήπεδα, αρχικά ως αθλητής και μετέπειτα ως παράγοντας, συνέδεσε το όνομά του με το το εθνικό μας σπορ, το οποίο υπηρέτησε με πάθος και μεράκι για πάνω από μισό αιώνα.


Πρωτεργάτης της δημιουργίας της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ το 1990, ο Γιάννης Κουτραφούρης ήταν ο πρώτος και μοναδικός πρόεδρός της μέχρι το 2018, όταν αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.
Η γνωριμία του με το μπάσκετ έγινε τη δεκαετία του ‘60 στην Αθήνα. Αγωνίστηκε στην μάδα του Ζωγράφου και όταν επέστρεψε στην Καλαμάτα έπαιξε στον Ναυτικό Ομιλο Καλαμάτας.
Η δράση του ως παράγοντας ξεκίνησε την δεκαετία του ‘80, όταν υπεύθυνη για το μπάσκετ στην περιοχή ήταν από το 1983 η Τοπική Επιτροπή Μπάσκετ, με έδρα την Τρίπολη.
Ο Γιάννης Κουτραφούρης εκτιμούσε ότι η λειτουργία της Επιτροπής δεν ήταν όσο αποτελεσματική έπρεπε και ουσιαστικά ήταν ο πρωτεργάτης για την ίδρυση της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ το 1990, η οποία με έδρα την Καλαμάτα φιλοδοξούσε να δώσει νέα ώθηση στο μπάσκετ της περιοχής.
Πέρα από την θέση του προέδρου της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, ο Γιάννης Κουτραφούρης ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης από το 1995 έως το 2018.
Οπως λέει ο ίδιος, ο αείμνηστος Πέτρος Καπαγέρωφ ήταν ουσιαστικά ο άνθρωπος που του άνοιξε το δρόμο για την Ομοσπονδία, όπου ήταν για πολλά χρόνια συνεργάτης του προέδρου της Γιώργου Βασιλακόπουλου.

Επιμονή και πάθος για
το αναπτυξιακό μπάσκετ

Ο Γιάννης Κουτραφούρης ήταν υπεύθυνος του αναπτυξιακού μπάσκετ της ΕΟΚ μαζί με τον Ορέστη Αγγελίδη. “Βγήκαν πολλοί μεγάλοι αθλητές από την διαδικασία του αναπτυξιακού μπάσκετ. Και σε τοπικό επίπεδο, όπου είδαμε αθλητές όπως οι Νίκος Χατζής, Νίκος Παπανικολόπουλος και Δημήτρης Αβδάλας, αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο όπου από την διαδικασία του αναπτυξιακού μπάσκετ αναδείχτηκαν παίκτες όπως οι Κώστας Σλούκας, Βασίλης Σπανούλης Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, Κώστας Παπανικολάου και πολλοί άλλοι. Δίναμε πάντα μεγάλο βάρος και επιμονή στο αναπτυξιακό μπάσκετ. Η οικονομική κρίση φυσικά δημιούργησε κάποια προβλήματα στις ομάδες. Η ροή χρημάτων περιορίστηκε και δημιουργήθηκαν αρκετά δύσκολες συνθήκες για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό αλλά και ειδικότερα για το αναπτυξιακό μπάσκετ. Τα αποτελέσματα ωστόσο δείχνουν ότι έγινε καλή δουλειά και είμαστε ικανοποιημένοι για όσα πετύχαμε. Και τώρα γίνεται σπουδαία δουλειά στο αναπτυξιακό με υπεύθυνο τον Κώστα Τσαρτσαρή”.

Η επιτυχία του Αρκαδικού και
η έλλειψη ανθρώπων με μεράκι

Ο Αρκαδικός έφτασε πριν λίγα χρόνια μέχρι την Basket League και αποτέλεσε τον πρώτο εκπρόσωπο της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ στην μεγάλη κατηγορία του Ελληνικού μπάσκετ.
“Ηταν μια ομάδα που ξεκίνησε να χτίζεται από τη Γ’ εθνική και έφτασε μέχρι την συμμετοχή στην πρώτη κατηγορία. Διέθετε ανθρώπους με όρεξη και οικονομική συμμετοχή, στοιχεία απαραίτητα για την επιτυχία ενός συλλόγου”.
Στην ερώτηση αν θα δούμε ξανά μια ομάδα της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ στην πρώτη κατηγορία, ο Γιάννης Κουτραφούρης απαντά πως είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο. “Οπως είπα, χρειάζονται άνθρωποι να συμβάλλουν οικονομικά αλλά και να αφιερώσουν πολύ χρόνο της ζωής τους στο μπάσκετ. Να αφήνουν την οικογένειά τους και να τρέχουν εδώ και εκεί με την ομάδα, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο. Το μπάσκετ πρώτα από όλα είναι μεράκι και δεν βλέπω να υπάρχουν πλέον πολλοί παράγοντες στις ομάδες που να το διαθέτουν. Οσον αφορά την ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, έχει και σήμερα ανθρώπους να δώσουν την ώθηση, όπως οι Σταύρος Κουκάκης, Μιχάλης Βακαλόπουλος και Θανάσης Μακαρούνης, αλλά όπως προείπα χρειάζονται περισσότεροι παράγοντες με μεράκι”.

Λείπει ένα Κλειστό
από την Καλαμάτα

Εκτός από τους ανθρώπους και τα χρήματα, καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι υποδομές. Ειδικά για τη Μεσσηνία ο Γιάννης Κουτραφούρης πιστεύει ότι ένα νέο Κλειστό θα δώσει μεγάλη ώθηση. “Το προσπαθήσαμε πολλά χρόνια για την κατασκευή του Παλαί ντε Σπορ. Είχαμε και έτοιμα σχέδια, θα γινόταν ένα Κλειστό αντίστοιχο με αυτό στο Παλαιό Φάληρο. Μακάρι να δούμε την κατασκευή του τα επόμενα χρόνια. Από πλευράς υποδομών, υπήρξε ωστόσο η σημαντική βελτίωση στην Τέντα, με την αλλαγή του πανιού και την τοποθέτηση κλιματισμού. Σε αυτό ήταν καθοριστική η συμβολή του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου”.

Η συνύπαρξη με
τον Βασιλακόπουλο

Η παρουσία του Γιώργου Βασιλακόπουλου ήταν καθοριστική και σπουδαία γιατί έδωσε την ώθηση που χρειαζόταν το μπάσκετ. Ηταν πρώτα από όλα φίλος και μετά συνεργάτης. Ηθελε να έχει τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις αλλά άκουγε με προσοχή και τις απόψεις των συνεργατών του. Σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε κοντραριστεί για διάφορα πράγματα αλλά και αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα και δεν αλλοιώνει την καλή μας συνεργασία. Γνωρίζω πως εκτιμούσε την προσφορά μου όπως και ο αείμνηστος Ορέστης Αγγελίδης με το οποίο είχαμε επίσης εξαιρετική συνεργασία”.

“Δεν σπάει εύκολα το δίπολο
Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός”

Την δεκαετία του ‘90 στην Basket League υπήρχε πολύ έντονος ανταγωνισμός και για πολλούς το Ελληνικό πρωτάθλημα ήταν το καλύτερο στην Ευρώπη. Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός βρίσκονται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από τις υπόλοιπες και είναι οι ομάδες που μονοπωλούν τους τίτλους.
Ο Γιάννης Κουτραφούρης δεν πιστεύει ότι αυτό θα αλλάξει γρήγορα. “Είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί αντίπαλος στα μέτρα των δύο ομάδων. Ο λόγος είναι φυσικά οικονομικός καθώς από τη μια ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και από την άλλη οι αδερφοί Αγγελόπουλοι κάνουν μεγάλες επενδύσεις, χρηματοδοτούν σωστά τις ομάδες και από ότι φαίνεται θα το κάνουν για πολλά χρόνια ακόμα. Οπότε χρειάζεται μια μεγάλη επένδυση σε μια άλλη ομάδα για να τους πλησιάσει”.

Η Εθνική ομάδα, ο Σπανούλης
και ο Αντετοκούνμπο

Την εποχή των επιτυχιών με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο θυμίζει η σημερινή Εθνική ομάδα στον Γιάννη Κουτραφούρης που βλέπει να έρχονται καλύτερες μέρες:
“Πιστεύω πολύ στον Βασίλη Σπανούλη. Είναι σοβαρός και εργατικός. Γίνεται μια μάζωξη στην Εθνική ομάδα με στόχο να επιστρέψει στις επιτυχίες και πιστεύω ότι με τον Σπανούλη στον πάγκο και πρωταγωνιστή στο παρκέ τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα δούμε σύντομα σπουδαία αποτελέσματα. Γίνεται μια καλή προσπάθεια στην Εθνική που μου θυμίζει την εποχή του Παναγιώτη Γιαννάκη που ήταν κορυφαίος προπονητής”.

Η μεγάλη επιτυχία
της Εθνικής γυναικών

Ο Γιάννης Κουτραφούρης διετέλεσε έφορος της Εθνικής ομάδας μπάσκετ. “Η 4η θέση στο Πανευρωπαϊκό της Πράγας ήταν σίγουρα μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Το επίπεδο του γυναικείου μπάσκετ βελτιώθηκε σημαντικά και είχαμε παίκτριες όπως η Λυγουρά και η Μάλτση αλλά και την Μεσσήνια Κατερίνα Σωτηρίου”, λέει ο Γιάννης Κουτραφούρης για το γυναικείο μπάσκετ που αποτέλεσε ένα ξεχωριστό κομμάτι στην παραγοντική του πορεία.

Το μυστικό τις επιτυχίας
για τους νέους αθλητές

Εχοντας ζήσει τόσες δεκαετίες στα γήπεδα, ο μεσσήνιος παράγοντας συμβουλεύει τα νέα παιδιά πως θα φτάσουν στην επιτυχία: “Προπόνηση, προπόνηση, προπόνηση. Αυτό έλεγα πάντα στους αθλητές. Να αγαπούν το μπάσκετ και να δουλεύουν. Να έχουν μεράκι και στόχο γιατί χωρίς αυτά δεν γίνεται. Διαμαντίδης, Σπανούλης και όλοι οι μεγάλοι παίκτες είχαν μεν ταλέντο αλλά αν δεν δούλευαν τόσο πολύ δεν θα πετύχαιναν όλα αυτά που πέτυχαν. Βλέπουμε επίσης τώρα ένα δικό μας παιδί, τον Νεοκλή Αβδάλα που με πολύ δουλειά ανεβαίνει και πιστεύω ότι θα έχει μια πολύ καλή πορεία στο μπάσκετ”.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΜΠΑΣΚΕΤ: Έφυγε από τη ζωή ο Λάζαρος Λέσιτς