Πέμπτη, 04 Δεκέμβριος 2014 10:49

ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ: Ευκαιρία για… μίνι προετοιμασία!

Γράφτηκε από τον

Τα χαμόγελα είναι διάχυτα σε Μαρούσι και Πειραιά. Και δικαιολογημένα. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν πείσει, με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, αλλά και τις εμφανίσεις με τις οποίες τα έχουν συνοδεύσει, πως μπορούν φέτος να κάνουν κάτι καλό. Ξεμπέρδεψαν γρήγορα την υπόθεση της πρόκρισής τους, και πλέον μπορούν να βλέπουν το… ευρωπαϊκό τους μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Στις τρεις αγωνιστικές που μένουν, όμως, πώς θα πρέπει να αντιδράσουν, έχοντας ήδη προκριθεί, και με την τελική τους κατάταξη στην πρώτη φάση, να μην έχει ουσιαστικά σημασία, εν όψει της δεύτερης;

Στο Top-16 είναι αλλιώς

Ο Ολυμπιακός, με μία νίκη στα επόμενα τρία ματς «κλειδώνει» την πρώτη θέση. Κι έχει, μάλιστα, δύο συνεχόμενα εντός, με Νεπτούνας και Ερυθρό Αστέρα. Και θα ισοδυναμεί με «θαύμα» να χάσει και τα δύο αυτά παιχνίδια. Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη, παίζει τη δεύτερη θέση στην Πόλη με την Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ενώ θα έχει να ταξιδέψει και στο Μιλάνο, πριν υποδεχθεί στο φινάλε της πρώτης φάσης, την Μπαρτσελόνα. Και, όπως ήδη αναφέραμε, ό, τι θέση και να βγουν οι δύο «αιώνιοι», λίγη σημασία έχει. Στο Top-16, σε όποιον όμιλο και να βρεθούν, θα είναι δύσκολοι οι αντίπαλοι. Κι επειδή, ακριβώς, το Top-16, ειδικά στη μορφή που έχει σήμερα, δεν είναι μία τυπική διαδικασία, όπως η πρώτη φάση, υπάρχει μία ευκαιρία για μία… μικρή προετοιμασία για τα «ζόρια» που έρχονται. Και μάλιστα, είναι ένα «γεμάτος» μήνας, μιας και η δεύτερη φάση ξεκινά στις 30/12.

Φρέσκοι στο Top-16

Ιβάνοβιτς και Σφαιρόπουλος, λοιπόν, θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν πολύτιμες «ανάσες» στους βασικούς πρωταγωνιστές των ρόστερ τους, και ιδιαίτερα στους αρχηγούς τους. Ο Διαμαντίδης είναι 34 ετών και ο Σπανούλης 32 (προσθέστε κι έναν χρόνο παραπάνω, όταν εισέλθουμε στο 2015), και οι περιπτώσεις τους θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Η εικόνα των δύο «αιωνίων», όταν βρίσκεται ο ηγέτης τους στο γήπεδο, είναι πολύ διαφορετική από όταν είναι στον πάγκο. Με την κατάλληλη προφύλαξη, λοιπόν, των αρχηγών, αλλά και σημαντικών παικτών του rotation, οι τελευταίοι θα μπορούν να εμφανιστούν «φρέσκοι» σε μία φάση επίπονη. Παράλληλα, οι τεχνικού ίσως μπορέσουν να δοκιμάσουν στο κομμάτι της τακτικής μερικά πράγματα που ίσως θέλουν να προσθέσουν στη συνέχεια, προκειμένου να είναι προβλέψιμες οι ομάδες τους.

Δεν είναι οι ίδιοι

Και πάνω απ’ όλα, να βρουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους, ώστε η εξάρτηση της απόδοσης του συνόλου τους από τον αρχηγό να μειωθεί. Αυτό είναι κάτι που, για παράδειγμα, έχει ήδη καταφέρει ο Πασκουάλ στην Μπαρτσελόνα, η οποία μπορεί να κερδίσει μεγάλα παιχνίδια, ακόμη κι όταν ο Ναβάρο δεν πιάνει υψηλά στάνταρ απόδοσης, ενώ ήδη έχει προωθηθεί ο Αμπρίνες, ως ο επόμενος ηγέτης των «Μπλαουγκράνα». Καιρός δεν είναι να γίνει το ίδιο σε «πράσινους» και «ερυθρόλευκους»; Όπως και να το κάνουμε, «3D» και «Kill Bill» δεν είναι οι ίδιοι παίκτες με, επί παραδείγματι, πέντε χρόνια νωρίτερα. Στον Ιβάνοβιτς φαίνεται να αρέσουν ιδιαίτερα οι «Διόσκουροι» Παππάς και Γιάνκοβιτς, παίκτες στους οποίους έχει επενδύσει το μέλλον της ομάδας ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Ταυτόχρονα, ο Σφαιρόπουλος φαίνεται να δίνει την ευκαιρία στους νεότερους (Σλούκας, Μάντζαρης, Αγραβάνης) να βγουν μπροστά και να αρχίσουν να ηγούνται αυτοί του Ολυμπιακού.

Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες

Επομένως, οι δύο κόουτς ψάχνουν τις λύσεις σε αυτό το ζήτημα, κάτι που ασφαλώς, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Οι απαιτήσεις που έχουν δημιουργήσει Διαμαντίδης και Σπανούλης είναι πολύ μεγάλες. Πρέπει, όμως, να δοκιμαστεί επιτέλους και η ανταπόκριση των επόμενων γενεών σε αυτές.

Καταλυτικό το Top-16

Είναι, λοιπόν, μία καλή ευκαιρία να ψαχτούν οι δύο ομάδες, προκειμένου να εμφανιστούν ακόμη καλύτερες, και κυρίως να καταφέρουν να προσθέσουν περισσότερη και σταθερότητα και διάρκεια στο παιχνίδι τους στα τελευταία τρία ματς τους. Κι αυτό, γιατί στο Top-16 όλοι θα έχουν σκαμπανεβάσματα, επιβραβεύεται όμως, αυτός που έχει τη μεγαλύτερη σταθερότητα, που σημαίνει ουσιαστικά τη μικρότερη δυνατή απόκλιση ανάμεσα στην καλύτερη και την χειρότερη απόδοση. Αυτό απέδειξε η μέχρι τώρα εφαρμογή της δεύτερης αυτής φάσης, η οποία δείχνει καταλυτική για τη συνέχεια. Δεν είναι τυχαίο, ότι από τότε που ξεκίνησε να παίζεται έτσι το Top-16, στη μετέπειτα φάση των play-offs, έχουμε μόλις μία πρόκριση με μειονέκτημα έδρας, κι αυτό από την πρωταθλήτριας Ευρώπης Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία χρειάστηκε να «σπάσει» την έδρα της Αρμάνι Μιλάνο, προτού φτάσει στο Final-4 για να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο, κατά προσωπική άποψη, θρίαμβο της ιστορίας της Ευρωλίγκα.

Να ζεσταθούν για τα δύσκολα

Συνεπώς, τα τρία αυτά ματς που απομένουν δεν είναι αδιάφορα. Απεναντίας, είναι ακόμη πιο σημαντικά από τους αγώνες που χάρισαν την πρώτη πρόκριση. Κι αυτό, γιατί είναι μία μεγάλη ευκαιρία, και για τους δύο, να «ζεσταθούν» όπως πρέπει για τα δύσκολα.

Ραφαήλ Αλαγάς