Τρίτη, 15 Δεκέμβριος 2015 18:57

20 χρόνια από την απόφαση Μποσμάν που άλλαξε για πάντα το ποδόσφαιρο

Γράφτηκε από τον

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την μεγαλύτερη επανάσταση στους κανόνες του ποδοσφαίρου. Ηταν 15 Δεκεμβρίου του 1995, όταν μετά από πέντε χρόνια δικαστικών αγώνων, ο Βέλγος Ζαν Μαρκ Μποσμάν, τώρα 51 ετών, κέρδισε μια νίκη στο ευρωπαικό δικαστήριο του Λουξεμβούργου που άλλαξε για πάντα το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.



Ο Μποσμάν είχε συμβόλαιο με την ομάδα της Λιέγης που αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία του βελγικού πρωταθλήματος. Όμως ενώ το συμβόλαιό του έληξε, ο Μποσμάν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν τότε, δεν είχε το νομικό δικαίωμα να μετεγγραφεί σε άλλη ομάδα, αν πριν δεν αποζημιωνόταν η ομάδα του. Η γαλλική Δουκνέρκη που ήθελε να τον εντάξει στο δυναμικό της αρνιόταν να πληρώσει το ποσό που απαιτούσαν οι Βέλγοι, με συνέπεια να μην γίνει η μετεγγραφή. Ετσι ο Μποσμάν αποφάσισε να κάνει προσφυγή και να ξεκινήσει ένα δικαστικό αγώνα που τελικά κέρδισε.

Η υπόθεση σχετική με την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την άμεση εφαρμογή του άρθρου 48 της Συνθήκης της Ρώμης του 1957. Από την ημερομηνία εκείνη και μετά δεν είναι τίποτα ίδιο. Θεωρείται ο πιο διάσημος αγωνιστής της ελευθερίας του αθλητισμού, προκαλώντας μία απόφαση που άλλαξε για πάντα το παιχνίδι.

Με την απόφαση αυτή που έμεινε γνωστή ως «απόφαση Μποσμάν» επιτράπηκε στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να μεταγράφονται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν λήγει το συμβόλαιό τους με κάποιο σύλλογο, χωρίς η ομάδα που αγωνίζονταν να παίρνει χρήματα. Επίσης, ακυρώθηκαν όσοι κανονισμοί εθνικών ομοσπονδιών χωρών-μελών της Ε.Ε. , που επέβαλαν περιορισμούς σε τέτοιου είδους μεταγραφές και ένα ανώτατο όριο ξένων ποδοσφαιριστών, όριο που επίσης καταργήθηκε. Η απόφαση αρχικά αφορούσε μόνο σε ποδοσφαιριστές υπηκόους των χωρών-μελών της Ε.Ε., τους λεγόμενους κοινοτικούς, για τους οποίους επιτρεπόταν πλέον μεταγραφή ανεξαρτήτως αριθμού, σε αντίθεση με τους μη κοινοτικούς, για τους οποίους η κάθε ομοσπονδία διατήρησε τους κανονισμούς της.

Ετσι οι εργασιακοί νόμοι που είχαν ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθαν και στο ποδόσφαιρο, αποτελώντας μία πραγματικότητα, ίδια με εκείνη που αντιμετωπίζουν οι άλλοι εργαζόμενοι. Ο Ζαν Μαρκ Μποσμάν, έχει δηλώσει υπερήφανος, αλλά σήμερα πικραμένος για την αντιμετώπιση που γνώρισε, ενώ σημείωσε πως δεν πήγαν καλά όλα.

«Είναι πολύ καλό τα παιδιά μου να ακολουθήσουν τις σπουδές τους και θα ήθελα πολύ να τα δω να ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Αυτό είναι το καλύτερο, μόνο ερασιτεχνικός αθηλτισμός,» είπε χαρακτηριστικά χθες σε συνέντευξή του στην The Telegraph.