Κυριακή, 28 Φεβρουάριος 2016 23:05

H AEK 1-0 τον Παναθηναϊκό στο... φρούριο ΟΑΚΑ

Γράφτηκε από τον

Με την ίδια συνταγή... Είχε προειδοποιήσει δις με τα ντέρμπι που είχε δώσει στο ΟΑΚΑ, αλλά τελικά την πάτησε και ο Παναθηναϊκός, καθώς το βράδυ της Κυριακής (28/2) η ΑΕΚ προσέθεσε και το... δικό του σκαλπ νικώντας τον με 1-0.

 

 

Έχοντας τη σφραγίδα του Γκουστάβο Πογιέτ και πάλι στο παιχνίδι της η Ένωση κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε και να είναι αποτελεσματική. Πρωταγωνιστής και μόνιμος σκόρερ της σε αυτά τα μεγάλα ματς ο Βάργκας.

 

Δεν χρίζει ιδιαίτερης ανάλυσης το ματς, το οποίο ήταν κακό στη μεγαλύτερη διάρκειά του. Οι γηπεδούχοι συγκριτικά με τα υπόλοιπα ντέρμπι που έχουν δώσει επί Πογιέτ ήταν σαφέστατα κατώτεροι. Δεν έβγαζαν την ίδια ενέργεια, δεν είχαν την ίδια ταχύτητα και δεν έκαναν φάσεις.

 

Απέναντί τους, όμως, είχαν μία ομάδα που δεν έχει κερδίσει κανέναν από την πρώτη πεντάδα. Οι «πράσινοι» έδειξαν πως αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς και πάλι έβγαλαν αρκετά προβλήματα μεσοεπιθετικά. Δεν έχουν παίκτες που με μια τους έμπνευση θα διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα.

 

Ο Καλτσάς ήταν καλός, αλλά ο Στραματσιόνι τον έκανε και πάλι αλλαγή, ο Μπεργκ δεν φάνηκε, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους περισσότερους συμπαίκτες του. Αρνητικός ο Βλαχοδήμος με τον οποίο έπαιξε πολύ το «τριφύλλι». Ήταν κακές σχεδόν όλες οι σέντρες που έκανε, ενώ από τη δική του ανόητη ενέργεια προήλθε το φάουλ με το οποίο σκόραρε ο Βάργκας.

 

Όσο για την ΑΕΚ, εφιαλτικό ήταν το πρώτο 45λεπτο για τον Άρθο που έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο. Δεν πήγαν τόσο καλά Σιμόες και Γιόχανσον, άφαντοι οι Πλατέλλας και Μπαρμπόσα, ενώ ασταθής έδειξε ο Μπαρόχα με κάποιες επιλογές του σε στημένα.

 

Όπως και να έχει στην επιστροφή της στη Σούπερ Λίγκα οι «κιτρινόμαυροι» επιβεβαίωσαν και με αυτή τη νίκη πως είναι η καλύτερη ομάδα πίσω από τον Ολυμπιακό. Κλείδωσαν τη δεύτερη θέση, αν και τα πάντα θα κριθούν στα πλέι οφ για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

 

 

Πολύ καλύτερα μπήκε στα πρώτα λεπτά η ΑΕΚ. Ήταν εμφανές πως οι ποδοσφαιριστές της πατούν καλύτερα στον χώρο του κέντρου. Κέρδιζαν τις μονομαχίες, κοντρόλαραν τον ρυθμό κι έκαναν δύσκολη τη ζωήν των «πρασίνων» στο να αναπτυχθούν πιέζοντας.

 

Επί της ουσίας αυτό το χρονικό διάστημα κράτησε μέχρι το 20' και απέφερε μία καλή φάση στην ΑΕΚ, την κεφαλιά του Πέκχαρτ. Ο Παναθηναϊκός είχε δύο τελικές, αλλά και αρκετά προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο προσπαθούσε να αναπτυχθεί.

 

Ωστόσο, στη συνέχεια βρήκε το κλειδί. Περίμενε και έβγαινε στις αντεπιθέσεις από τα παιδικά λάθη που έκαναν οι γηπεδούχοι. Κάπως έτσι άγγιξε και το γκολ στο 25' με τον Καλτσά. Η Ένωση πουλούσε πολύ εύκολα την μπάλα πίσω από τον χώρο του κέντρου και ο Παναθηναϊκός επιχειρούσε να επιτεθεί γρήγορα και κυρίως από τα πλάγια με τους Βλαχοδήμο και Καλτσά.

 

Στο 34' «τριφύλλι» είχε άλλη μία καλή στιγμή με τον Μπακάκη να απομακρύνει κεφαλιά του Εσιέν. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να είναι καλύτερος έως το φινάλε του ημιχρόνου. Ωστόσο, δυσκολευόταν πολύ όταν η άμυνα της ΑΕΚ έκλεινε και έφτιαχνε φάσεις ή προϋποθέσεις μόνο όταν έκλεβε μπάλες. Σε κανονική ροή παιχνιδιού του ήταν αδύνατο να κάνει ακόμα και τελική.

 

Πολύ πιο κλειστό ήταν το δεύτερο ημίχρονο και αυτό καθώς η ΑΕΚ σοβαρεύτηκε. Οι παίκτες της σταμάτησαν να κάνουν εύκολα λάθη και έτσι ο Παναθηναϊκός δεν έβρισκε τρόπο να απειλήσει. Ακόμη κι αν είχε την μπάλα, δεν ήξερε τι να την κάνει.

 

Ο μοναδικός τρόπος για να απειλήσουν οι «πράσινοι» ήταν από κάποια κόρνερ που κέρδισαν. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο Μολέδο έκανε αισθητή την παρουσία του με δύο κεφαλιές σε ισάριθμες κακές εκτιμήσεις της φάσης από τον Μπαρόχα.

 

Η ΑΕΚ ήταν εντελώς ακίνδυνη και γι' αυτό ο Πογιέτ έβαλε Τζιμπούρ και Αραβίδη. Τρία λεπτά μετά την είσοδό τους χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία του Βάργκας, η οποία έμοιαζε με προειδοποίηση... Τελικά το 1-0 έγινε από τον Βενεζουελάνο στο 78' σε μία φάση που εκτέλεσε δύο φάουλ στη σειρά με τον Βλαχοδήμο να κάνει ανόητα το δεύτερο.

 

Κάπου εκεί τελείωσαν όλα. Η Ένωση έχει αποδείξει ότι δέχεται πολύ δύσκολα γκολ όταν προηγείται και θα ήταν απίθανο να σπάσει αυτό από τον Παναθηναϊκό έτσι όπως έπαιζε. Ούτε μία ευκαιρία δεν έκαναν μέχρι το φινάλε οι «πράσινοι», οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν φύγει με τον βαθμό της ισοπαλίας βάσει της εικόνας του αγώνα. Μόνο αξιοσημείωτο μέχρι το φινάλε ήταν η αποβολή του Μέστο, ο οποίος κατάφερε να πάρει μέσα στις καθυστερήσεις δύο κίτρινες.

 

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Κουκουλάκης (Ηρακλείου), βοηθοί του Μπαλτάς (Αχαΐας) και Κουρομπύλια (Δυτικής Αττικής), ενώ τέταρτος ο Λαμπρόπουλος (Ηλείας).

 

Κίτρινες: 68' Ζέκα, 77' Βλαχοδήμος, 88' Κουτρουμπής, 90'+2 Μέστο - 84' Σιμόες, 89' Τζανετόπουλος

 

Κόκκινη: 90'+4 Μέστο

 

ΑΕΚ (Γκουστάβο Πογιέτ): Μπαρόχα, Μπακάκης, Άρθρο, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον (75' Τζανετόπουλος), Βάργκας, Μπαρμπόσα, Πέχαρτ (64' Τζιμπούρ), Πλατέλλας (64' Αραβίδης).

 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αντρέα Στραματσιόνι): Στιλ, Μέστο, Μολέδο, Τελάντερ, Πράνιτς, Ζέκα, Εσιέν (75' Κουτρουμπής), Αμπέντ (80' Μαμούτε), Καλτσάς (67' Βιγιαφάνιες), Π. Βλαχοδήμος, Μπέργκ.

 

ΠΗΓΗ: A-SPORTS.GR