Τρίτη, 05 Απρίλιος 2016 17:48

Πανόπουλος: «Εγώ στη θέση του Γκιρτζίκη θα αποχωρούσα»

Γράφτηκε από τον

Ο Χρήστος Πανόπουλος με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, παρουσιάστηκε σίγουρος πως η πρότασή του για επαγγελματική διαιτησία θα βοηθήσει στη μείωση της αναξιοπιστίας και της βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Παράλληλα, ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ξάνθης, αποκάλυψε πως μια αντίστοιχη πρόταση είχε γίνει το 2006, αλλά δεν είχε προχωρήσει.

Αναλυτικά, τα όσα είπε στον «ΣΠΟΡφμ»:

-την πρόταση που κατέθεσε: «Αυτή η πρωτοβουλία πάρθηκε από τις έντεκα μικρομεσαίες-σε εισαγωγικά-ΠΑΕ, συμφωνήσαμε όλοι σε αυτά που δημοσιοποιήθηκαν κι ανέλαβα να εκπροσωπήσω τις ΠΑΕ στις συναντήσεις με τους τέσσερις-σε εισαγωγικά-μεγάλους κι εν συνεχεία με τη Nova, που είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Super League. Δεν δεσμεύω ούτε τις 11 μικρομεσαίες ΠΑΕ, ούτε τις 15 ΠΑΕ πέρα από τα θέματα που έχουμε συμφωνήσει για τη διαιτησία και την ανακατανομή των εσόδων. Όπως είχα πει μετά τη συνάντηση των 11 ΠΑΕ εκφράζοντας και τις 15 πλέον, στο επόμενο ΔΣ, στις 12 Απριλίου, θα υλοποιηθούν όλα αυτά που έχουμε αποφασίσει».

-το αν οι ομόλογοί του δεσμεύονται με κάποιον τρόπο: «Δεν αρκεί ο λόγος τιμής μου; Ελληνικά μιλάω, ελληνικά μιλούσαν και οι άνθρωποι. Έχω την αίσθηση πως όλοι οι συνομιλητές μου θα είναι τίμιοι απέναντί μου, όπως κι εγώ απέναντί τους. Θα ήταν έκπληξη αν έλεγε κάποιος πως διαφωνεί, αλλά στη ζωή δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα».

-το θέμα της διαιτησίας: «Εκ των πραγμάτων, το μεγάλο θέμα είναι η ΕΠΟ. Αν βγάλετε την ετικέτα και βάλετε επαγγελματική διαιτησία όπως αυτή προτείνεται, πιστεύετε πως υπάρχει κανένας που θα τον νοιάζει τι σημαίνει ΕΠΟ; Δεν νοιάζει κανέναν ούτε τα της Εθνικής, ούτε τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, ούτε τίποτα. Δεν ασχολείται κανένας με αυτό που λέγεται ΕΠΟ. Και για ποιον λόγο να ασχολείται;».

-το πώς θα επιλεγούν οι διαιτητές: «Όλα αυτά προέρχονται από κάπου. Δεν θα έρθουμε εμείς να πούμε αυτός που παίζει 5x5 να παίξει Super League; Θα επιλέγουμε, αλλά θα έχουμε την ευθύνη της επιλογής και θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να καταλαβαίνει ο καθένας ότι ένα σφύριγμα ήταν λάθος και δεν τα έχει πάρει ο διαιτητής».

-το πώς θα βοηθήσει η επαγγελματική διαιτησία για τη μείωση της βίας: «Να είστε σίγουροι πως αν γίνει επαγγελματική η διαιτησία, το 60% της βίας θα εξαλειφθεί. Πρέπει να μπεις στο πετσί 7-8 εκατομμυρίων Ελλήνων. Αυτό που προτείνουμε για την ελληνική διαιτησία είναι η απόλυτη λογική και εκφράζει το κοινό αίσθημα».

-το γιατί η πρόταση έγινε τώρα και αν είχε συζητηθεί παλαιότερα: «Αυτό το σχέδιο υπήρχε από το 2006, απλώς έγιναν κάποιες πολύ μικρές αλλαγές. Το είχε καταθέσει η Skoda Ξάνθη, τότε που ιδρύθηκε η Super League. Τα πρώτα 3-4 χρόνια ένα μέρος του σχεδίου είχε γίνει αποδεκτό. Όταν άρχισαν να αλλάζουν οι ιδιοκτησίες στους μεγάλους άρχισε η φαγωμάρα και το όλο σκηνικό. Τώρα πρέπει να το κάνουμε κι έτσι οι αντιπαλότητες δεν θα πηγαίνουν καν σε προσωπικό επίπεδο, που είναι ό,τι χειρότερο έχουμε δει στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια».

-το αν έχει έρθει σε επαφή με την ΕΠΟ, που εφόσον περάσει το σχέδιό του θα χάσει τη διαιτησία: «Δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ή ανεπίσημη επαφή με την ΕΠΟ. Θα έχει την υψηλή εποπτεία της διαιτησίας. Αν η ΕΠΟ συμφωνήσει ότι αυτή είναι η λογική λύση, αυτά που ακούγονται είναι για λαϊκή κατανάλωση. Αν εγώ που είμαι ΕΠΟ πως στη FIFA ότι αυτό ταιριάζει στην πατρίδα μου για να έχω ένα τίμιο πρωτάθλημα, δεν πρόκειται ΠΟΤΕ η FIFA να το αρνηθεί. Αν πάω και το πω στη FIFA διαμαρτυρόμενος, δεν πρόκειται να περάσει ποτέ».

-το αν προτίθεται να συναντηθεί για το πλάνο του με τον Σταύρο Κοντονή: «Νομίζω ότι από λόγους αρχής δεν μου επιτρέπεται να πάρω οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Αν θέλει ο κύριος υπουργός να ακούσει κάποιες ιδέες, είναι στο χέρι του».

-τον κίνδυνο του Grexit: «Το Κύπελλο είναι το κλειδί. Γίνεται και είμαστε στην Ευρώπη, δεν γίνεται και μας πετάνε έξω. Σε αυτή τη φάση, όλοι είμαστε Έλληνες. Ο ένας πρέπει να βοηθήσει τον άλλο έστω κι αν είναι σε αντίπαλο ποδόσφαιρο. Η πατρίδα μας κινδυνεύει να βρεθεί έξω από την Ευρώπη. Διαχρονικά όταν οι Έλληνες κινδύνευαν ήταν μια γροθιά και στο τέλος πάντα νικούσαν. Θα πρέπει η ΕΠΟ και η πολιτεία να κάνουν συμβιβασμούς για να λυθεί το θέμα. Βήμα-βήμα το πρόβλημα μπορεί να λυθεί».

-τις πιέσεις στον Γιώργο Γκιρτζίκη να παραιτηθεί από την ΕΠΟ: «Εγώ προκειμένου να διευκολύνω και να αποφορτίσω τα πράγματα, θα έκανα την κίνηση να φύγω. Δεν θα έλεγα να φύγει η διοίκησή μου. Θα έμπαινε κάποιος που δεν έχει θέματα με τη δικαιοσύνη. Έτσι θα έδινα το δικαίωμα στον υπουργό να κάνει κάποιες κινήσεις, να συνεχίσει το Κύπελλο και τον Οκτώβριο μετά τις εκλογές της ΕΠΟ θα προχωρούσαν κάπως τα πράγματα. Ελπίζω όλοι να κάνουμε το καλύτερο για την πατρίδα μας γιατί είμαστε Έλληνες. Στην ιστορία μένεις και με την αποχώρηση».

Πηγή: sentragoal.gr