Τρίτη, 10 Μάιος 2016 12:13

"ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ": Αποχαιρέτησε τη Γ' εθνική μετά από πέντε χρόνια

Γράφτηκε από τον

 

Το καλοκαίρι του 2010 η Καλαμάτα υποβιβάστηκε από την Β' εθνική και κατρακύλησε άμεσα στην Δ' εθνική λόγω χρεών.

Ο Γιώργος Ράλλης ανέλαβε πρόεδρος και την πρώτη χρονιά η ομάδα πήρε εύκολα τον τίτλο την άνοδο για την Γ' εθνική. Στην τρίτη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου όμως δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες. Έτσι έφυγε από αυτή, όχι όμως με προορισμό την Β' εθνική όπως όλοι έλπιζαν στο ξεκίνημα, αλλά με υποβιβασμό στο τοπικό. 

Στην 5ετία της Γ' εθνικής η Καλαμάτα είχε δύο ικανοποιητικές χρονιές όχι όμως ικανές για άνοδο, το 2011-2012 και το 2013-2014, μια αρνητική παρουσία πέρυσι (2014-2015) και δύο καταστροφικές χρονιές. Το 2012-2013 όταν τερμάτισε τελευταία και σώθηκε επειδή δεν υποβιβαζόταν κανένας και φέτος που ήρθε ο υποβιβασμός στο τοπικό πρωτάθλημα.

Μέτριες και κακές χρονιές…

Ας θυμηθούμε συνοπτικά την πορεία της Καλαμάτας στην 5ετή παρουσία της στην Γ" εθνική. 

To 2011-2012 η Καλαμάτα πήρε την 5η θέση σε όμιλο των 11 ομάδων και έμεινε ένα βαθμό πίσω από την τρίτη θέση που οδηγούσε στα μπαράζ ανόδου. Η θέση στα μπαράζ χάθηκε στα εντός έδρας παιχνίδια με Αστέρα Μαγούλας και Πανηλειακό στο φινάλε του πρωταθλήματος, όπου η Καλαμάτα έφερε ισάριθμες ισοπαλίες χάνοντας την ευκαιρία να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση, που πήρε τελικά η Ζάκυνθος. 

Το 2012-2013 η Μεσσηνιακή ομάδα πραγματοποίησε μια από τις χειρότερες σεζόν της ιστορίας της και... κατάφερε να πάρει την τελευταία θέση, την 12η μεταξύ 12 ομάδων στον νότιο όμιλο της Γ' εθνικής. 

Ετσι χάθηκε μια πραγματικά ιστορική ευκαιρία για άνοδο στην Β' εθνική, καθώς μετά τις αναδιαρθρώσεις που είχαν γίνει ανέβαιναν οι 6 από τις 12 ομάδες του ομίλου! Δεν υποβιβάστηκε πάντως παρά την τελευταία θέση, αφού εκείνη την χρονιά δεν προβλεπόταν υποβιβασμός για καμιά ομάδα, λόγω των αναδιαρθρώσεων και την κατάργηση της Δ' εθνικής. 

Το 2013-2014 ήταν η καλύτερη χρονιά της Καλαμάτας σε αυτή την 5ετία της Γ' εθνικής. 

Η λήξη του πρωταθλήματος της Γ' εθνικής βρήκε την Καλαμάτα στην 3η θέση της βαθμολογίας του 4ου ομίλου, 10 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Ερμιονίδα και ένα βαθμό πίσω από τον δεύτερο Παναργειακό. Τον Φεβρουάριο οι Μεσσήνιοι είχαν φτάσει στον -3 από την κορυφή και είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν την Ερμιονίδα στην Καλαμάτα και να ανέβουν για πρώτη φορά στην πρώτη θέση. Το τελικό 2-3 στο κατάμεστο Δημοτικό Στάδιο ξαναπήγε την διαφορά από την κορυφή στο -6 και κυρίως στοίχησε ψυχολογικά στους Μεσσήνιους που από τότε δεν επανήλθαν ποτέ στις καλές εμφανίσεις και μοιραία έχασαν τον τίτλο αλλά ακόμη και την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Το ματς με την Ερμιονίδα αποδείχθηκε πως ήταν αυτό που τελικά έκρινε την πορεία της ομάδας. 

Πέρυσι, το 2014-2015, η ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Γ' εθνικής βρήκε την Καλαμάτα να τερματίζει στην 7η θέση του 3ου ομίλου και να μένει για μια ακόμη χρονιά μακριά από τον στόχο της ανόδου. 

Οι Μεσσήνιοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον πρώτο γύρο όμως στην συνέχεια κατέρρευσαν με αποτέλεσμα να μείνουν πολύ μακριά από τους πρωτοπόρους. 

Φέτος ήρθε η πιο καταστροφική χρονιά, με την Καλαμάτα να παίρνει την 10η θέση στον όμιλο των 14 ομάδων που συμμετείχε και να υποβιβάζεται στο τοπικό πρωτάθλημα μετά από 35 χρόνια. 

Αξιοσημείωτα στοιχεία…

Στα πέντε αυτά χρόνια κανένας προπονητής δεν κατάφερε να αρχίσει και να τελειώσει την χρονιά (ο Ελβιο Μάνα το είχε κάνει το 2010-2001 αλλά στην Δ' εθνική). Όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές οι αλλαγές ήταν υπερβολικά πολλές, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να μην έχει ταυτότητα και συνοχή η ομάδα. Φυσικά δεν υπάρχει κανένας ποδοσφαιριστής που να ήταν στην ομάδα και τα πέντε χρόνια της Γ' εθνικής. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Καλαμάτα πλήρωσε την αδυναμία να κερδίσει στο γήπεδο της, όπου έχασε (ή δεν κέρδισε) σχεδόν όλα τα μεγάλα ματς που έδωσε.