Τετάρτη, 08 Ιούνιος 2016 18:21

Euro με απεργίες, πλημμύρες και... τρόμο

Γράφτηκε από τον
Euro με απεργίες, πλημμύρες και... τρόμο

Λίγο πριν την έναρξη του Euro η Γαλλία μετρά τις πληγές από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις, εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων. Πρώτιστο μέλημα όμως είναι τα θέματα ασφάλειας και η αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Γαλλία ετοιμάζεται να υποδεχθεί εκατομμύρια φιλάθλους  για τους αγώνες του Ευρωπαικού πρωταθλήματος το οποίο ξεκινά την Παρασκευή. Ως  “οικοδέσποινα” η Γαλλία αντιμετωπίζει την ομάδα της Ρουμανίας και το εναρκτήριο λάκτισμα δίνει το σήμα για μια σειρά από 51 αγώνες με την συμμετοχή 24 εθνικών ομάδων. 

Όμως λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Euro 2016 η Γαλλική κυβέρνηση καλείται να χειριστεί μια σειρά καυτά θέματα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες μετρούν καθημερινά την στάθμη του Σηκουάνα που διασχίζει την Γαλλική πρωτεύουσα και διατρέχει εμβληματικά σημεία της πόλης.

Την στάθμη των υδάτων παρακολουθούν και οι υπεύθυνοι των μουσείων στο Λούβρο και το Ορσέ καθώς υποχρεώθηκαν πριν από λίγες ημέρες να λάβουν προληπτικά μέτρα και να μεταφέρουν πολύτιμα έργα τέχνης προκειμένου να τα προφυλάξουν. Τα παγκοσμίως διάσημα μουσεία στο Παρίσι αποτελούν προφανώς ένα πόλο έλξης για τους επισκέπτες – φιλάθλους. 

Στην σκιά της αγωνιστικής δράσης η κυβέρνηση κήρυξε σήμερα σε κατάσταση φυσικής καταστροφής σχεδόν 800 κοινότητες μετά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που προκάλεσαν μεγάλες πλημμύρες και σύμφωνα με την Γαλλική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών οι ζημιές εκτιμώνται από 900 εκατομμύρια έως 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ. Την ίδια στιγμή 18 διαμερίσματα της βορειοανατολικής Γαλλία έτέθησαν σήμερα σε πορτοκαλί επιφυλακή ενόψει νέων σφοδρών καταιγίδων. 

Το δεύτερο “καυτό” μέτωπο είναι απόρροια των μεγάλων διαδηλώσεων που συντάραξαν την χώρα επί δύο μήνες με επεισόδια, απεργιακές κινητοποιήσεις και την συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία.  Λίγο πριν από την σέντρα του Euro, στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις τα  σκουπίδια στοιβάζονται στους δρόμους καθώς συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στον τομέα αποκομιδής των  απορριμμάτων.

Η αστυνομία απομάκρυνε σωρούς σκουπιδιών από μεγάλους σταθμούς αποτέφρωσης και συγκομιδής απορριμμάτων της πρωτεύουσας όμως δεν υπήρξε αισθητό αποτέλεσμα. Όσον αφορά τους σιδηροδρόμους αν και η συμμετοχή στην απεργία βαίνει μειούμενη υπάρχουν δρομολόγια τόσο στα τρένα  υψηλής ταχύτητας TGV όσο και στα Ιντερσίτι τα οποία δεν λειτουργούν κανονικά. 

Το μείζον όμως ζήτημα για την Γαλλική κυβέρνηση είναι τα θέματα ασφάλειας καθώς είναι πολύ νωπές οι μνήμες από την τρομοκρατική επίθεση του Νοεμβρίου και την εκατόμβη των θυμάτων στο κέντρο του Παρισίου. Ο ίδιος ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκείνη την ημέρα ήταν στο “Σταντ ντε Φράνς” και σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι οι απεργίες αλλά η τρομοκρατία. 

Το τελευταίο διάστημα δημοσιοποιήθηκαν πολλές αναφορές ότι το Euro μπορεί να αποτελέσει εν δυνάμει στόχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ανάλογοι φόβοι εκφράστηκαν από την Γερμανία ενώ η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι απέτρεψε τα σχέδια επιθέσεων τρομοκρατών. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε προειδοποίηση προς τους φιλάθλους οι οποίοι προτίθενται να ταξιδέψουν στην Γαλλία και εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία καθώς οι χώροι των ποδοσφαιρικών συναντήσεων αποτελούν εν δυνάμει στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων. 

Ενημέρωση μέσω Smartphones 

Σήμερα η Γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει την εφαρμογή “Alerte attentat”  (Προσοχή Επίθεση) Είναι  μία νέα εφαρμογή για τα smartphones που προειδοποιεί το κοινό για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης. Η εφαρμογή θα είναι δωρεάν διαθέσιμη στα γαλλικά και τα αγγλικά, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών και επιτρέπει στον χρήστη του να λάβει προειδοποίηση «σε περίπτωση υποψίας τρομοκρατικής επίθεσης ή ενός γεγονότος εξαιρετικού χαρακτήρα» στον τόπο όπου συμβαίνει και όπου βρίσκεται ο κάτοχος του κινητού.

Η εφαρμογή περιλαμβάνει πρόβλεψη για οκτώ γεωγραφικές ζώνες, για την περίπτωση  που ο κάτοχος του κινητού ανησυχεί για άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του. «Το σήμα μας επιτρέπει να ειδοποιήσουμε γρήγορα τον πληθυσμό και να του δώσουμε  τις πληροφορίες που έχουμε», διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ κατά την παρουσίαση της εφαρμογής. 

Τα μέτρα ασφαλείας όμως αναμένονται ιδιαίτερα αυστηρά και εκτός των γηπέδων σε ανοικτές εκτάσεις όπου θα συγκεντρωθούν πολλές χιλιάδες ανθρώπων. Σε πολλά σημεία των γαλλικών πόλεων θα τοποθετηθούν τεράστιες οθόνες απ όπου θα μεταδίδονται αγώνες ενώ παράλληλα θα διοργανωθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες κλπ.  

Όσο για την αμιγώς αθλητική πλευρά. Η πανηγυρική έναρξη του Euro θα γίνει την Παρασκευή 10 Ιουνίου με τον αγώνα μεταξύ Γαλλίας και Ρουμανίας.  Το πρόγραμμα των δύο πρώτη ημερών περιλαμβάνει το Σάββατο τις αναμετρήσεις Αλβανία- Ελβετία, Ουαλία- Σλοβακία και Αγγλία -Ρωσία. Αντίστοιχα την Κυριακή θα γίνουν οι αγώνες Τουρκία- Κροατία, Πολωνία- Β.Ιρλανδία και Γερμανία- Ουκρανία.

Πηγή: sentragoal.gr