Σάββατο, 02 Ιούλιος 2016 12:23

Η ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ: Τα παιδιά του... Ντάντασον!

Γράφτηκε από τον
Η ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ: Τα παιδιά του... Ντάντασον!

 

Η Εθνική Ισλανδίας είναι και... επίσημα πλέον η σταχτοπούτα του φετινού EURO 2016 που συνεχίζεται στα γήπεδα της Γαλλίας, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ το ταβάνι της που έφτανε μέχρι τη φάση των ομίλων.

Οι ταπεινοί ποδοσφαιρικά Ισλανδοί δεν αναδείχθηκαν ευχάριστη έκπληξη μόνο και μόνο επειδή κατάφεραν να αποκλείσουν τους Εγγλέζους, καθώς υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που το αποδεικνύουν, αλλά έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Οπως για παράδειγμα το γεγονός ότι έχουν φτάσει μέχρι εδώ αήττητοι σε τέσσερα ιδιαίτερα απαιτητικά παιχνίδια (με Πορτογαλία, Ουγγαρία, Αυστρία στο γκρουπ και Αγγλία στους «16»), ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά, καθώς σε κανένα δεν ήταν το φαβορί για τη νίκη!

Παράλληλα έχουν καταφέρει να σκοράρουν σε όλα τα ματς που έχουν δώσει σε γαλλικό έδαφος και σε μία διοργάνωση που δεν φημίζεται για τα πολλά γκολ και το πλούσιο θέαμα. Ποιοι τα έχουν πετύχει όλα αυτά; Τα ποδοσφαιρικά... παιδιά του πρώην άσου της «Μαύρης Θύελλας» Ρίκι Ντάντασον!

Ο Ισλανδός bomber που φόρεσε για ένα εξάμηνο πριν από 20 χρόνια την ασπρόμαυρη φανέλα της Καλαμάτας ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε μόνος του το δρόμο στους συμπατριώτες του ώστε να αναζητήσουν ένα καλό συμβόλαιο εκτός των ισλανδικών συνόρων, εντός των οποίων το εγχώριο ποδόσφαιρο λειτουργεί ακόμα και σήμερα υπό ημιεπαγγελματικό καθεστώς.

Στη χώρα των φιόρδ του το όνομά Ντάντασον αποτελεί συνώνυμο του γκολ, καθώς σε 301 συμμετοχές σε τέσσερα διαφορετικά πρωταθλήματα (Ισλανδία, Ελλάδα, Νορβηγία και Β’ Αγγλίας) κατάφερε να πετύχει συνολικά 127 τέρματα!

Ο 44χρονος σήμερα παλαίμαχος φορ έσπασε με τη μεταγραφή του στη «Μαύρη Θύελλα» το Δεκέμβριο του 1996 ένα... αόρατο τείχος που υψωνόταν στα ισλανδικά σύνορα, εμποδίζοντας την εξαγωγή ποδοσφαιριστών.

Παρά τις εξαιρετικές συστάσεις που τον συνόδευαν (ήταν ο εν δυνάμει κορυφαίος επιθετικός της Εθνικής ομάδας της χώρας του έχοντας σκοράρει 44 γκολ σε 119 ματς με τη Φραμ Ρέικιαβικ), στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα δεν έμεινε πολύ και κυρίως, δεν δικαίωσε τις προσδοκίες της απόκτησής του. Οι πρώην συμπαίκτες του κάνουν λόγο για έναν... σοφιστικέ τύπο που κοιμόταν (ελάχιστα) και ξυπνούσε αγκαλιά με ένα βιβλίο.

Εχοντας μάθει να παίζει μπάλα ερασιτεχνικά, ο Ντάντασον δεν μπήκε ποτέ στο διάστημα που έμεινε εδώ σε επαγγελματική λογική. Παρ’ ότι η «Μαύρη Θύελλα» είχε ήδη αναδειχθεί σε σοβαρό σκαλοπάτι για μεταγραφή σε μεγάλο ποδοσφαιρικό κλαμπ της Ευρώπης, το (πολύωρο) διάβασμα αποτελούσε πρώτη του προτεραιότητα και δεν επεδίωξε να κάνει το βήμα παραπάνω μέσα στα γήπεδα. Ετσι εξηγείται και το γιατί πέτυχε μόλις ένα γκολ (κόντρα στην ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια), σε 10 συμμετοχές.

Ηταν πολύ δυνατός στον... αέρα και στο ψηλό παιχνίδι, είχε... φαρμακερό αριστερό πόδι, έπαιρνε καλές τοποθετήσεις στην αντίπαλη περιοχή και διέθετε εξαιρετική αίσθηση της αντίπαλης εστίας, αλλά φαινόταν λίγο δύσκαμπτος, παρ’ ότι τεχνικά βρισκόταν πάνω από το μέσο όρο.

Αποχωρώντας μερικούς μήνες αργότερα μαζί με τον προπονητή Μπο Πέτερσον και την τριάδα των Σουηδών παικτών (Κάρλσον, Λάρσον, Μποντίν) επέστρεψε στην πατρίδα του και την KR Ρέικιαβικ, πριν φύγει για τη Νορβηγία όπου κυριολεκτικά... μάτωσε τα δίχτυα! Σε τρία χρόνια με τη Βίκινγκ σημείωσε 47 γκολ σε 69 αγώνες κι έγινε ο πιο περιζήτητος φορ στη Σκανδιναβία.

Στο σκληροτράχηλο πρωτάθλημα της αγγλικής Λιγκ 2 δεν τα πήγε εξίσου καλά. Πέτυχε 10 γκολ σε δύο σεζόν με τη Στόουκ Σίτι, βοηθώντας πάντως τους «αγγειοπλάστες» να ανέβουν κατηγορία. Μετά το σοβαρό τραυματισμό του στην Αγγλία ο Ρίκι Ντάντασον δεν ήταν ποτέ ξανά ο απόλυτος killer του σκανδιναβικού ποδοσφαίρου. Γυρίζοντας στη Νορβηγία πέρασε από τη Λίλεστρομ και την Φρέντρικσταντ και επέστρεψε στη Φραμ, ολοκληρώνοντας την καριέρα του. 

Στο μεταξύ το ισλανδικό ποδόσφαιρο είχε καταφέρει να αναδείξει έναν καινούργιο σούπερ σταρ, τον Εϊντουρ Γκούντιονσεν που άφησε εποχή στα αγγλικά γήπεδα με την Τσέλσι του Ρανιέρι και του Μουρίνιο, ενώ πριν μερικά χρόνια φόρεσε και τη φανέλα της ΑΕΚ. Αυτοί οι δύο Ισλανδοί παιχταράδες ήταν οι πρόδρομοι της τωρινής εκπληκτικής φουρνιάς που εντυπωσιάζει στο φετινό EURO.

Οταν ο Ντάντασον... πυροβολούσε ακατάπαυστα τα αντίπαλα δίχτυα οι σημερινοί διεθνείς Ισλανδοί άσοι βρίσκονταν προφανώς σε νηπιακή, ή το πολύ σε σχολική ηλικία. Θα μπορούσαν, δηλαδή, να είναι πραγματικά παιδιά του Ρίκι που είναι πατέρας μίας κόρης. Και φυσικά θα ήταν αδιανόητο για τον ίδιο να μην βρίσκεται κοντά τους στην κορυφαία στιγμή της καριέρας τους. Ψάχνοντας τις περασμένες ημέρες στο διαδίκτυο το μάτι της στήλης ανακάλυψε μία πανηγυρική φωτογραφία από την εξέδρα των Ισλανδών φιλάθλων, με τον πρώην επιθετικό της «Μαύρης Θύελλας» (αριστερά) να πανηγυρίζει σαν τρελός μετά τη σπουδαία νίκη – πρόκριση επί της Αγγλίας, διαισθανόμενος την απόλυτη δικαίωση!

 

Μουτεβελής: «Παπαδόπουλε προχώρα...»

Την παρακάτω επιστολή μας έστειλε ηλεκτρονικά ο φανατικός αναγνώστης της στήλης και πρόεδρος του πρώην συνδέσμου φιλάθλων «Ο Λυκούργος», Μάκης Μουτεβελής, γνωστός υποστηρικτής της «Μαύρης Θύελλας».

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής: «Χαιρετίζω τη μεγάλη επιστροφή του Σταύρου Παπαδόπουλου μετά από 16 ολόκληρα χρόνια. Παράλληλα του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία και καλή δύναμη στη νέα προσπάθεια για την ανάκαμψη της μεγάλης ομάδας της Μεσσηνίας.

Εχουμε όλοι καθήκον να σταθούμε δίπλα στον κύριο Παπαδόπουλο και τη «Μαύρη Θύελλα» προκειμένου να ξαναζήσουμε τις μεγάλες στιγμές του παρελθόντος, ώστε αυτές να μην αποτελούν μόνο μακρινές αναμνήσεις.

Είμαστε σίγουροι ότι ο επιτυχημένος ποδοσφαιρικά και όχι μόνο, πρόεδρος της αγαπημένης μας ομάδας γνωρίζει καλά το δρόμο μέχρι τη Σούπερ Λίγκα και οφείλουμε να βοηθήσουμε κι εμείς από τη δική μας πλευρά με την αγορά εισιτηρίων διαρκείας. Κύριε Σταύρο προχώρα, ο φίλαθλος κόσμος βρίσκεται πλάι σου, αυτό το δύσκολο δρόμο θα τον βαδίσουμε μαζί».

Μπαίνουν οι βάσεις 

Με την εκ νέου έλευση του Σταύρου Παπαδόπουλου που βρίσκεται ήδη στην Καλαμάτα μπαίνουν οι βάσεις όχι μόνο για το σήμερα και το αύριο, αλλά και για το πιο μακρινό μέλλον της «Μαύρης Θύελλας».

Σε ότι έχει να κάνει με το ρόστερ της πρώτης ομάδας, είχαμε τις προηγούμενες ημέρες την επικόλληση ορισμένων κομματιών του... παζλ, ωστόσο τα κενά είναι ακόμα αρκετά σε ορισμένες θέσεις.

Το πλέον ευχάριστο είναι πως ο Χρήστος Καλαντζής θα ηγηθεί ξανά της επιθετικής γραμμής της ασπρόμαυρης ομάδας, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του το φίλο του Σταύρο Τσουλάκο, μία εξίσου εγγυημένη λύση για την Α’ Τοπική.

Οι ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν για τη μεσαία γραμμή (Καλογερόπουλος, Σαραντόπουλος) είναι σε θέση να προσφέρουν το κάτι παραπάνω, ενώ σιγουριά δίνει και ο Λιόλιος στο αριστερό άκρο της άμυνας. Εννοείται, βέβαια, πως θα χρειαστούν επιπλέον προσθήκες στις υπόλοιπες θέσεις, όμως χρόνος υπάρχει και κυρίως βούληση για περαιτέρω ενίσχυση.

 

Ακόμα πιο σημαντική κίνηση η δημιουργία μίας πραγματικά καλής παιδικής ομάδας υπό την επίβλεψη του Παναγιώτη Δρούγα, που γνωρίζει καλά τα μεσσηνιακά ταλέντα της σημερινής εποχής. Πρόθεση των ανθρώπων της «Μαύρης Θύελλας» που θα ασχοληθούν με αυτό το κομμάτι είναι να καταρτιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες ένα 25μελές ρόστερ αυστηρά επιλεγμένο, μέσα από το οποίο θα προκύψουν οι αυριανοί άσοι της ασπρόμαυρης ομάδας.