Κυριακή, 17 Ιούλιος 2016 18:43

Η ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ: Η διπλή ζημιά του τοπικού

Γράφτηκε από τον

Από τον αγωνιστικό υποβιβασμό της «Μαύρης Θύελλας» στο Τοπικό πρωτάθλημα Μεσσηνίας μεσολάβησαν περίπου δύο μήνες, διάστημα στο οποίο όλο και κάποια ελπίδα περί αποφυγής μίας τέτοιας περιπέτειας ξεφύτρωνε, δυστυχώς όμως καμία εξ’ αυτών δεν οδήγησε σε κάτι χειροπιαστό.

Ακόμα και οι πιθανότητες να δήλωνε αδυναμία συμμετοχής κάποιο από τα σωματεία της νότιας Πελοποννήσου που κέρδισε πέρυσι την παραμονή στην τρίτη κατηγορία δεν φαίνεται να επαληθεύονται, συνεπώς η συμμετοχή στην Α’ Τοπική τη νέα σεζόν μόνο με ένα θαύμα... θαυμάτων θα αποτραπεί.

Για την ποδοσφαιρική Καλαμάτα και τον κόσμο της που περιμένει από τη νέα διοίκηση του Σταύρου Παπαδόπουλου να φέρει την... άνοιξη, η αποφυγή του Τοπικού θα ήταν κάτι λυτρωτικό αφενός, ενώ από την άλλη θα σήμαινε πολύ λιγότερο δρόμο (και χρόνο) μέχρι τη Σούπερ Λιγκ. Εκεί την ονειρεύονται τη «Μαύρη Θύελλα» οι υποστηρικτές της, ειδικά μετά το νέο πανίσχυρο διοικητικό σχήμα που προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες.

Πέρα, όμως, από το θέμα... οπτικής γωνίας, από την οποία την βλέπουν οι Ελληνες φίλαθλοι μέσα στη δαιδαλώδη Βαβέλ του ελληνικού ποδοσφαίρου, υπάρχει και το πιο... πρακτικό κομμάτι, που έχει να κάνει με την ίδια την υπόστασή της εντός της εγχώριας ποδοσφαιρικής σκηνής. Μία ομάδα που παίζει στο Τοπικό ακόμα κι αν διαθέτει τη βαριά φανέλα και την ιστορία της «Μαύρης Θύελλας» δύσκολα θα καταφέρει να προσελκύσει ποδοσφαιριστές που θα κάνουν τη διαφορά.

Οταν τις προάλλες άνθρωπος που βρίσκεται σε καίριο πόστο μέσα στο ποδοσφαιρικό τμήμα τηλεφώνησε στον Φράνκο Τορεσάνι στην Αργεντινή για να του προτείνει να συνεχίσει στην ασπρόμαυρη ομάδα, το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν η απροθυμία του Αργεντίνου να αγωνιστεί στο Τοπικό...

Κάτι ανάλογο συνέβη ακόμα και σε (πρώιμες) μεταγραφικές κουβέντες με έμπειρους Μεσσήνιους ποδοσφαιριστές που είχαν καλή παρουσία τα τελευταία χρόνια στις εθνικές κατηγορίες. Κανείς δεν θέλει να έρθει να παίξει με την Καλαμάτα φέτος φοβούμενος ότι μετά δεν θα καταφέρει να επιστρέψει σε επαγγελματικό επίπεδο. Σχεδόν όλοι τους θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεγάλο πισωγύρισμα στην καριέρα τους... 

Αντίθετα, στη Γ’ Εθνική οι περισσότεροι εξ’ αυτών θα έρχονταν... τρέχοντας, με το όνομα του όνομα του Παπαδόπουλου να αποτελεί εγγύηση όχι μόνο ότι θα πληρωθούν, αλλά και ότι μπορούν να κάνουν μαζί το άλμα στη Β’ Εθνική και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Εξαίρεση αποτελεί ο Μπιτσάνης που ίσως επειδή προέρχεται από τα τμήματα υποδομής της «Μαύρης Θύελλας» βλέπει την κατάσταση λίγο διαφορετικά. Αν καταστεί δυνατή η μετάθεση στην υπηρεσία του (είναι αστυνομικός) τότε πιθανότατα θα γυρίσει, προσβλέποντας σε ένα νέο ξεκίνημα με την ομάδα από την οποία αναδείχθηκε.

Συνεπώς οι ιθύνοντες της ποδοσφαιρικής Καλαμάτας είναι υποχρεωμένοι για να φέρουν στην ομάδα ποδοσφαιριστές που θα την ενισχύσουν σε ποιότητα, να προσφέρουν πιο μακροχρόνιες συνεργασίες. Με τον Τορεσάνι για παράδειγμα, η ασπρόμαυρη ομάδα είναι έτοιμη να συζητήσει την απόκτησή του ακόμα και για δύο χρόνια, ώστε ο Αργεντίνος να μην μείνει μετέωρος του χρόνου το καλοκαίρι. Η ίδια τακτική λογικά θα ακολουθηθεί και με άλλους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται... ψηλά στο ράφι εντός της μεταγραφικής βιτρίνας και δεν θέλουν με τίποτα να πέσουν επίπεδο.

Το δεύτερο σκέλος της ζημιάς που προκαλεί η φετινή συμμετοχή της «Μαύρης Θύελλας» στο Τοπικό έχει να κάνει με το... σκόπελο που δημιουργείται από τους χρόνου για τους πρωταθλητές της Γ’ Εθνικής. Σύμφωνα με την προκήρυξη της επόμενης ποδοσφαιρικής περιόδου οι πρωτοπόροι των 8 ομίλων της τρίτης κατηγορίας δεν ανεβαίνουν όλοι απευθείας, όπως θα ισχύσει για τελευταία φορά φέτος, αλλά μόνο οι... μισοί (τέσσερις) μέσα από πλέι οφ.

Άρα όσο πιο εύκολο γίνεται το έργο της φέτος με τους πρωταθλητές κάθε νομού να κερδίζουν απευθείας εισιτήριο για τη Γ’ Εθνική, τόσο πιο δύσκολο καθίσταται μελλοντικά, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι σταδιακά θα πρέπει να... χτίζει για την επόμενη χρονιά.

Παράλληλα με μία... κούρσα πρωταθλητισμού, δηλαδή, η «Μαύρη Θύελλα» είναι υποχρεωμένη την καινούρια σεζόν να προσθέτει και νέα γρανάζια στη μηχανή της, ώστε να μη χρειαστεί ολικό ρεκτιφιέ του χρόνου, όταν οι απαιτήσεις και οι αγωνιστικές προκλήσεις θα είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερες.

Ευνοημένος ο Τσικλητήρας μετά τις αλλαγές στη Γ' εθνική

Αν υπάρχουν κάποιοι που δέχτηκαν με απόλυτη ικανοποίηση τις αλλαγές στη Γ’ Εθνική δεν είναι άλλοι από τους ανθρώπους του Τσικλητήρα Πύλου, που βλέπει παραμονή πριν ακόμα ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα!

Χωρίς ανάλογη παρουσία στο παρελθόν σε εθνικές κατηγορίες ο σύλλογος της Πύλου θα βρεθεί φέτος σε αχαρτογράφητα ύδατα κι όσο πιο στέρεο είναι το έδαφος σε έναν τόπο που δεν γνωρίζει κανείς, τόσο το καλύτερο για τον ίδιο. Το γεγονός ότι την επόμενη σεζόν θα υποβιβαστούν μόνο δύο ομάδες δίνει κάθε δικαίωμα στους «ροσονέρι» να ελπίζουν σε μία εύκολη παραμονή. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, ήταν αρκετοί οι σύλλογοι που εγκατέλειψαν το πρωτάθλημα μεσούσης της περιόδου, ενώ ορισμένοι άλλοι έπαιζαν απλά και μόνο για να παίζουν.

Το πιο σημαντικό για τον Τσικλητήρα τη νέα σεζόν είναι να απεμπλακεί όσο πιο γρήγορα γίνεται από κάθε έννοια υποβιβασμού. Χωρίς το άγχος για αποτέλεσμα κάθε Κυριακή, με τους ποδοσφαιριστές απελευθερωμένους και τον ενθουσιασμό του νεοφώτιστου θα είναι ικανός να κάνει μεγάλες ζημιές, ειδικά στην έδρα του με τον κόσμο της περιοχής να δημιουργεί φανατισμένη ατμόσφαιρα.

Ο φετινός ποδοσφαιρικός... πρέσβης της Μεσσηνίας σε εθνικές κατηγορίες βγαίνει, συνεπώς, αρκετά ευνοημένος από τις αλλαγές που προωθούνται ήδη στην τρίτη κατηγορία και με σπουδαίες ενισχύσεις όπως αυτή του Κερμενίδη θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για μία ακόμα καλύτερη χρονιά.

Αλλοι στ’ αλώνια κι άλλοι στα... σαλόνια

Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα πως ο Σταύρος Παπαδόπουλος είχε καταφέρει να... αρπάξει με συνοπτικές διαδικασίες για λογαριασμό της «Μαύρης Θύελλας» τον προπονητή και τους δύο καλύτερους ξένους του ΠΑΣ Γιάννινα πριν από 20 χρόνια κι έχει σημασία να δούμε πόσο μεγάλη διαφορά χωρίς τους δύο συλλόγους σήμερα.

Ποδοσφαιρικά οι δύο ομάδες είναι άλλωστε... συνομήλικες με τους Ηπειρώτες να γιορτάζουν φέτος 50 χρόνια ζωής παίζοντας στην Ευρώπη και στο Γιουρόπα Λιγκ.

 

Ασύγκριτα χειρότερη η κατάσταση στην ασπρόμαυρη ομάδα που κλείνει του χρόνου μισό αιώνα ζωής αγωνιζόμενη στο Τοπικό. Η (διαφαινόμενη) άνοδος σίγουρα θα αμβλύνει κάπως τις διαφορές, δυστυχώς όμως η σκληρή πραγματικότητα λέει πως από τον ΠΑΣ απέχουμε αρκετά κι αν θέλουμε να φτάσουμε σε ανάλογο επίπεδο μόνο με ενότητα και πίστη θα τα καταφέρουμε. 

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ