Κυριακή, 24 Ιούλιος 2016 16:09

Η άλλη ματιά: Η πιο πρώιμη πρωταθλήτρια...

Γράφτηκε από τον

Στο γήπεδο του Μεσσηνιακού χτίζεται εδώ και μερικές ημέρες η νέα «Μαύρη Θύελλα» που θα πάρει φέτος μέρος στο Τοπικό Μεσσηνίας και δεν πρέπει να υπάρχει άλλη διοργάνωση σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη με πιο ισχυρό φαβορί για την πρωτιά.


Κάτι σαν τη Σέλτικ στη Σκωτία τα τέσσερα τελευταία χρόνια, που ξεκινά ως η πιο πρώιμη πρωταθλήτρια δίχως τον ανταγωνισμό της Ρέιντζερς και κάθε φορά επιβεβαιώνει με άνεση την υπεροχή της.
Σκωτσέζικη λίγκα θα θυμίζει, λοιπόν, φέτος η Α’ Τοπική με την Καλαμάτα να αρχίζει προετοιμασία συντροφιά με την ταμπέλα του «γκραν φαβορί». Υποψήφια πρωταθλήτρια σε ανάλογο βαθμό ήταν και το καλοκαίρι του 2010, όταν υποβιβάστηκε από τη Β’ στη Δ’ Εθνική. Τότε, όμως, υπήρχαν ορισμένα ερωτηματικά, πέρα από τον ενθουσιασμό για ένα νέο ξεκίνημα, ο οποίος τελικά έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σεζόν.
Κανείς δεν ήξερε κατά πόσο η νέα διοίκηση ήταν σε θέση να διαχειριστεί σωστά την ιστορία και τη βαριά φανέλα του «Π.Σ. Η Καλαμάτα», που στην πορεία χρησιμοποιήθηκαν ως... πολιορκητικός κριός με την ασπρόμαυρη ομάδα να παίρνει την κατηγορία δια περιπάτου.
Οπως αποδείχθηκε στα επόμενα χρόνια, κατά τα οποία οι ίδιοι σχεδόν διοικούντες τα έκαναν... μούσκεμα, η βαριά φανέλα και ο κόσμος που ξαναγύρισε σε κάμποσα ματς στο γήπεδο «έσπρωξαν» τη «Μαύρη Θύελλα» στην άνοδο.
Το... ιδανικό παζλ της πρωταθλήτριας συμπλήρωσαν οι ποδοσφαιριστές και η τεχνική ηγεσία (Ελβιο Μάνα) με την οικονομική συνέπεια να παίζει και αυτή το ρόλο της, ελέω της ρευστότητας που παρείχε ο (εξωδιοικητικός τότε) Σταύρος Παπαδόπουλος.
Με κάθε... κομμάτι βαλμένο σωστά στη θέση του, όπως είχε αιτιολογήσει μετέπειτα την επιτυχία εκείνης της σεζόν ο Βασίλης Μπλέτσας, ήταν αδύνατο να χαθεί η άνοδος γιατί πολύ απλά όλα τα παραπάνω λειτουργούσαν αρμονικά.
Η φετινή «Μαύρη Θύελλα» αποτελεί ακόμα πιο ακλόνητο φαβορί όχι μόνο γιατί επέστρεψε ο Παπαδόπουλος, αλλά επειδή ήταν έτσι κι αλλιώς άλλο μέγεθος από τους συλλόγους που θα αντιμετωπίσει στο Τοπικό.
Λίγοι σε σχέση με το παρελθόν, αλλά... εκλεκτοί οι παρευρισκόμενοι στην πρώτη συγκέντρωση της νέας σεζόν. Η παρουσία τους και μόνο υποδηλώνει ότι η ασπρόμαυρη ομάδα είναι πανίσχυρη και εκτός γηπέδου. Το 1980, όταν είχε κατρακυλήσει ξανά στο Τοπικό Πρωτάθλημα, χρήματα για μεταγραφές υπήρχαν ελάχιστα και η επιλογή των ποδοσφαιριστών δεν έγινε και από το ψηλότερο ράφι. Διέθετε, ωστόσο, το καλύτερο ρόστερ και ήταν ακόμα πιο δυνατή παρασκηνιακά γι’ αυτό και πήρε το πρωτάθλημα αήττητη...
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η φετινή Καλαμάτα θα αποδειχθεί ακόμα πιο ισχυρή από εκείνη που εμφανίστηκε στην Α’ Τοπική πριν από 36 χρόνια. Δύσκολο, μιας και το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει αρκετά από τότε, αλλά όχι εντελώς απίθανο.
Αντίπαλοι για να κοντράρουν γερά εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου υπάρχουν, το θέμα είναι πως θα λειτουργήσει γι’ αυτούς το όνομα και η φανέλα των παικτών που θα βρουν απέναντί τους. Μία σοβαρή αγωνιστικά «Μαύρη Θύελλα» θα έχει και το ψυχολογικό πλεονέκτημα, φαντάζοντας ως ανυπέρβλητο εμπόδιο. Κοντός ψαλμός αλληλούια και αφού φέτος τον αγιασμό τέλεσε ο φανατικός υποστηρικτής της πάτερ Ξενοφών Γαλανόπουλος, φαίνεται πως θα έχει και τη βοήθεια του Θεού...


ΑΒΡΑΜΗΣ IS BACK
H… ψυχή των αποδυτηρίων

O Αβράμης Αθηνέλης είναι μακράν του δεύτερου ο άνθρωπος με τα περισσότερα... ένσημα στη «Μαύρη Θύελλα» και η επιστροφή του εγγυάται το καλό κλίμα στα αποδυτήρια.
Ο θρυλικός φροντιστής της ασπρόμαυρης ομάδας που θεωρείτο... πολυτέλεια την εξαετία Ράλλη βρίσκεται ξανά σε γνώριμα λημέρια. Κατά την προηγούμενη θητεία του ήταν στην ποδοσφαιρική Καλαμάτα 17 ολόκληρα χρόνια, ζώντας μαζί της τα πάντα. Επιτυχίες, ανόδους, σπουδαίες νίκες, πίκρες, υποβιβασμούς και αχώνευτες ήττες. Σε όλο αυτό το διάστημα ο Αβράμης είχε τον τρόπο του να... φτιάχνει τους ποδοσφαιριστές, ειδικά στη δύσκολη εποχή Γρηγορόπουλου. Οι φανέλες όσων παικτών είχαν πάρει μεταγραφή σε μεγάλο σύλλογο κοσμούσαν το ταβάνι των αποδυτηρίων. Ο ίδιος τις είχε κρεμάσει εκεί ψηλά ώστε να αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τους μεταγενέστερους.    

ΣΤΑ... ΣΚΑΡΙΑ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΕ ΖΑΠΡΟΠΟΥΛΟ
Στροφή στην
προπονητική
ο Γαλανόπουλος

Ο Άρης Γαλανόπουλος πήρε φέτος το καλοκαίρι την οριστική απόφαση να αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο και μοιάζει ήδη έτοιμος να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, την προπονητική.
Ο πρώην άσος της «Μαύρης Θύελλας» που κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια θα παρακολουθήσει τα μαθήματα σχολής ακαδημιών στην Αττική τον επόμενο μήνα, ώστε να πάρει και το δίπλωμα UEFA C.
Παράλληλα, στην τελική ευθεία μπαίνει η ίδρυση σχολής ποδοσφαίρου παρέα με το Γιάννη Ζαπρόπουλο, επίσης πρώην ποδοσφαιριστή της Καλαμάτας που έκατσε μάλιστα στον πάγκο της στα δύο τελευταία ματς της προηγούμενη σεζόν. Οι δυο τους βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τη χρησιμοποίηση ειδικά διαμορφωμένου χώρου στη Νέα Είσοδο, καθώς φιλοδοξούν να εισβάλουν δυναμικά από το Σεπτέμβριο στο χώρο της ανάδειξης νέων ταλέντων.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗ
Με σταρ στην άκρη
του πάγκου ο Πάμισος

Λένε πως ότι δεν σε... σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό και ο Πάμισος αφού πέρασε φέτος μία αρκετά μεγάλη διοικητική φουρτούνα βγαίνει πιο ισχυρός.
Πέρα από το επιτυχημένο παραγοντικό παρελθόν του Ντούλη που επέστρεψε στην προεδρία, εγγύηση αποτελεί ο νέος προπονητής Αλέκος Μαντζούνης. Ο δημιουργός της προπέρσινης εκπληκτικής Κυπαρισσίας θα έχει στη Μεσσήνη την ευκαιρία να χτίσει κάτι ανάλογο, δουλεύοντας με ταλέντα από τη γύρω περιοχή.
Υπενθυμίζουμε πως πριν δύο χρόνια ο ΑΟΚ με τον Μαντζούνη στον πάγκο κατέκτησε αήττητος το πρωτάθλημα στην Α’ Τοπική αλλά έχασε την άνοδο στο μπαράζ με την ΑΕ Σπάρτης. Στη διάρκεια αυτής της εξαιρετικής πορείας η Κυπαρισσία έσπασε όλα τα ρεκόρ, κρατώντας το μηδέν στην άμυνα για 20 συνεχόμενα παιχνίδια και οι Νησιώτες ονειρεύονται κάτι ανάλογο για τον Πάμισο...