Σάββατο, 20 Αύγουστος 2016 13:38

Η άλλη ματιά: Διαφορετική προσέγγιση

Γράφτηκε από τον

Οταν πριν από 23 χρόνια ο Σταύρος Παπαδόπουλος αποφάσιζε να εισβάλει στο ελληνικό ποδόσφαιρο παίρνοντας στα χέρια του την τύχη της «Μαύρης Θύελλας» το έκανε με τέτοιο τρόπο που μέσα σε ελάχιστες ημέρες είχε καταφέρει να γίνει πασίγνωστος στους ανά την Ελλάδα ποδοσφαιρόφιλους.


Σε μία εντελώς διαφορετική εποχή που το ποδόσφαιρο άρχισε να γίνεται επαγγελματικό και στις χαμηλές κατηγορίες, ο νυν πρόεδρος σκορπούσε τα εκατομμύρια (δραχμές τότε) σαν... μαρουλόφυλλα!
Πολλοί ήταν εκείνοι που υπέθεσαν και φυσικά ήλπιζαν, ιδίως οι προσωπικοί του φαν από τη γεμάτη δόξα και χρήμα προηγούμενη προεδρική θητεία, ότι το ίδιο ανοιχτοχέρης θα εμφανιστεί και τώρα, δυστυχώς όμως διαψεύστηκαν.
Ο Παπαδόπουλος του 2016 δεν έχει καμία σχέση με τον πρωτοεμφανιζόμενο το 1993 στο ελληνικό ποδόσφαιρο νεόκοπο (τότε) ομογενή ποδοσφαιρικό παράγοντα από το Χονγκ Κονγκ. Οι κινήσεις της νέας διοίκησης, της οποίας ηγείται, από τον περασμένο Ιούνιο είναι μετρημένες και αρκετά συγκρατημένες στο οικονομικό κομμάτι. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πόσο έχουν αλλάξει οι οικονομικές συγκυρίες παγκοσμίως, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και τις αμοιβές των ποδοσφαιριστών. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η «Μαύρη Θύελλα» θα παίξει τη νέα σεζόν στο Τοπικό, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον για φέτος το status θα είναι φουλ ερασιτεχνικό με ότι αυτό συνεπάγεται για τις απολαβές των παικτών.
Αυτή ακριβώς η διαφορά προσέγγισης που δείχνει ο διοικητικός ηγέτης της ποδοσφαιρικής Καλαμάτας σε σχέση με το παρελθόν δεν έχει να κάνει, όμως, μόνο με τη σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ασπρόμαυρη ομάδα, αλλά και με τη δική του φιλοσοφία μετά από δεκαετίες στο παραγοντιλίκι. Ο «Κυρ’ Σταύρος», όπως τον αποκαλούν οι συνεργάτες του, έχει μάθει πλέον μετά από τόσα χρόνια ότι οι καλές ομάδες δεν φτιάχνονται κομμάτι, κομμάτι με δαπανηρές μεταγραφές και φτασμένους ποδοσφαιριστές, αλλά χτίζονται μέσα από τη δουλειά. Γι’ αυτό φροντίζει πρώτα απ’ όλα να παρέχει σε όσους δουλεύουν πάνω στο καθαρά ποδοσφαιρικό μέρος κάθε δυνατή άνεση σε εγκαταστάσεις, ενώ το όνομά του και μόνο αποτελεί εγγύηση ότι θα λάβουν τα δεδουλευμένα τους, κάτι διόλου σίγουρο σε ορισμένους άλλους συλλόγους.
Ο Πανηλειακός που πραγματοποιεί φέτος ένα αντίστοιχο νέο ξεκίνημα στο Τοπικό της Ηλείας κυριολεκτικά... σάρωσε στις μεταγραφές το φετινό καλοκαίρι, παίρνοντας καταξιωμένους παίκτες για αυτό το επίπεδο. Ο λογαριασμός, όμως, έχει ήδη ξεπεράσει τις 150.000 ευρώ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της στήλης από την πρωτεύουσα της Ηλείας. Ποσό υπέρογκο για τα δεδομένα ενός ερασιτεχνικού σωματείου που θα μπορούσε να δικαιολογήσει ένα τέτοιο οικονομικό άνοιγμα αν για παράδειγμα υπήρχε στην προεδρία ο Σταυρόπουλος, που μπορεί τις καλές εποχές να χάλασε στο ποδόσφαιρο περισσότερα χρήματα από τον Παπαδόπουλο. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, όμως, ένας τέτοιος πανίσχυρος παράγοντας δεν υπάρχει στον Πύργο...
Σαν παράγοντας παλαιάς κοπής, πλέον, ο Παπαδόπουλος γνωρίζει πως οι ομάδες ωριμάζουν με το πέρασμα του χρόνου και δεν δημιουργούνται μέσα σε μερικούς μήνες. Γι’ αυτό και τουλάχιστον για την ώρα ακολουθεί διαφορετική τακτική. Αν, άλλωστε, διαπιστώσει στην πορεία ότι το ρόστερ χρειάζεται ενίσχυση δεν το έχει σε τίποτα να ανεβάσει λίγο το μπάτζετ από τη στιγμή που μέχρι τώρα το χέρι του δεν έχει φτάσει ούτε μέχρι τα μισά της τσέπης του...


ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΠΗΡΕ ΑΡΙΣΤΑ
Τα πρώτα συμπεράσματα

Αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα μετά από δύο μόλις φιλικές αναμετρήσεις υπάρχουν ορισμένα επαναλαμβανόμενα στοιχεία που φαίνεται πως θα χαρακτηρίζουν φέτος τη νέα «Μαύρη Θύελλα».
Κατ’ αρχήν είναι δεδομένο πως η ασπρόμαυρη ομάδα θα δεχτεί στα περισσότερα παιχνίδια ελάχιστη πίεση αμυντικά, κάτι που δεν έχει να κάνει μόνο με τις δυνατότητες των αντίπαλων επιθετικών αλλά και με το... δέος που προκαλεί η φανέλα της στο επίπεδο του Τοπικού.
Από ‘κει και πέρα το προπονητικό παρελθόν του Ελβιο Μάνα αυτό ακριβώς έχει να επιδείξει. Κλείσιμο χώρων, στενά μαρκαρίσματα, διπλά, ακόμα και τριπλά αν χρειαστεί στους πιο επικίνδυνους παίκτες των αντιπάλων, μία αρκετά... αργεντίνικη ποδοσφαιρική φιλοσοφία, την οποία ο πρώην παλαίμαχος άσος ασπάζεται πιστά.
Ανέκαθεν με τον Μάνα στον πάγκο η Καλαμάτα ήταν μία πολύ συμπαγής αμυντικά ομάδα που είχε αυτό το συγκεκριμένο προσανατολισμό μέσα στο γήπεδο.
Με το μηδέν πίσω δεν αρκούν παρά ελάχιστες προσπάθειες στο επιθετικό κομμάτι ώστε να έρθει το γκολ και οι βαθμοί, ωστόσο απέναντι στην Αναγέννηση Παραλίας η «Μαύρη Θύελλα» άρεσε και δημιουργικά. Αν, μάλιστα, οι παίκτες της συνεχίζουν να μοιράζονται τις πρωτοβουλίες τότε θα γίνει και εξαιρετικά απρόβλεπτη για τους αντιπάλους της.
Αυτά τα λίγα, αύριο υπάρχει, άλλωστε και τρίτο ματς προετοιμασίας κόντρα στη Δόξα Μεγαλόπολης, συνεπώς την επόμενη εβδομάδα θα έχουν τη δυνατότητα να γράψουμε περισσότερα μιας και το δείγμα θα είναι πιο αξιόπιστο. 


ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΤΣΑΚΩΝΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ
Κόκκινη κάρτα στη βία

Την ιδέα της δημιουργίας μίας νέας λέσχης οπαδών της «Μαύρης Θύελλας» έριξε ο Δημήτρης Τσάκωνας κατά τη συνάντηση που είχε με μερίδα των οργανωμένων πριν από μερικές ημέρες στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου του Μεσσηνιακού.
Ο αντιπρόεδρος της Καλαμάτας ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να ενώσουν τις δυνάμεις τους φτιάχνοντας ένα νέο σύνδεσμο στα πρότυπα όσων απαιτεί ο νέος αθλητικός νόμος, ξεκαθαρίζοντας πως ένα από τα βασικά ζητούμενα για τη νέα διοίκηση είναι η πάταξη της βίας.
«Θα σας παρέχουμε όσα λεωφορεία θέλετε για τις μετακινήσεις σας, αυτό μπορώ να σας το υποσχεθώ από τώρα, όμως δεν θέλουμε να δημιουργηθεί το παραμικρό» ανέφερε χαρακτηριστικά.  
Από την πλευρά τους οι οπαδοί της ασπρόμαυρης ομάδας έδειξαν ικανοποιημένοι που ένα από τα βασικά τους προβλήματα δείχνει να επιλύεται και υποσχέθηκαν μαζική συμμετοχή.