Πέμπτη, 19 Σεπτέμβριος 2013 13:10

Έστηνε το ματς μετά το 15' και έδινε τα δώρα στο τέλος!

Γράφτηκε από τον

Νεότερα στοιχεία προκύπτουν για το κύκλωμα που έστηνε ποδοσφαιρικούς αγώνες σε Τσεχία και Σλοβακία. 

 

Πριν από περίπου πέντε ημέρες σε 12 συλλήψεις ποδοσφαιριστών προχώρησαν οι αρχές Τσεχίας και Σλοβακίας, σε συντονισμένη κοινή έρευνα περί κυκλώματος προκαθορισμού αποτελεσμάτων αγώνων στις δύο λίγκες.Οι τέσσερις εξ αυτών είναι εν ενεργεία παίκτες της Ντουνάισκα Στρέντα, ομάδα της πρέμιερ Σλοβακίας. Αν και οι αρχές εστιάζουν κυρίως σε στήσιμο αγώνων των μικρότερων κατηγοριών, υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις για επηρεασμό αποτελεσμάτων και της πρώτης κατηγορίας της Σλοβακίας και της Τσεχίας (έχει ξαναυπάρξει κρούσμα με στημένα ματς στη χώρα).
Η εφημερίδα Σμε της Σλοβακίας δημοσίευσε το όνομα ενός εκ των παικτών, που φέρεται να είναι ο πρώην διεθνής Σλοβάκος, Ιβάν Χόντουρ!
  Έστηνε τα ματς μετά το 15’ και έδινε «δώρα» μετά το ματς!
Τα πρώτα ύποπτα ματς είναι 19 και σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας ο έχων το γενικό πρόσταγμα στο κύκλωμα αυτό προέρχεται από την Ασία και έστηνε τα ματς περίπου 15' λεπτά αφότου άρχιζαν (!), ενώ αποφάσιζε για τα δώρα των παικτών μετά τη λήξη των ματς!
Οι κατηγορούμενοι ως δωροδόκοι απειλούνται με φυλάκιση δύο έως πέντε ετών ετών, ενώ όσοι πήραν χρήματα για τον σκοπό αυτό έως και 8 έτη φυλάκισης!
Στο θέμα πήρε θέση και η FIFpro, που παρά το ότι δεν υπάρχει Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών στη Σλοβακία στηρίζει τους εμπλεκόμενους παίκτες (!) και τους κατηγοριοποιεί ως θύματα!
 
Η ανακοίνωση της FIFpro:
 
«Συνολικά 12 νυν και πρώην ποδοσφαιριστές στην Τσεχία και τη Σλοβακία, περιλαμβανομένων μερικών που έχουν αγωνιστεί στις κορυφαίες κατηγορίες των δύο χωρών, ανακρίθηκαν και συνελήφθησαν από τις αρχές κατηγορούμενοι για δωροδοκία και δωροληψία!
Το στήσιμο αγώνων είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να σημειώνεται και να καταδιώκεται με τον εντονότερο τρόπο, αφού σχετίζεται άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα, έτσι οι αρχές επιβολής του νόμου οφείλουν να εντοπίζονται οι εγκληματίες που είναι υπεύθυνοι για τις απαρχές αυτού του σκανδάλου
Τις περισσότερες φορές οι ποδοσφαιριστές πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν θύματα παρά σαν θύτες, είναι εντέλει το τέλος μίας αλυσίδας που ξεκινάει από άλλους και η άποψη της FIFpro είναι πως κάθε τέτοιο γεγονός πρέπει να ερευνάται σε βάθος.
Η FIFpro από μόνη της δεν μπορεί να αποτρέψει το στήσιμο παιχνιδιών, αλλά επιθυμεί να υποστηρίξει τους ποδοσφαιριστές στη Σλοβακία με το πρόγραμμα επιμόρφωσης και πρόληψης Don't Fix It, το οποίο η FIFpro ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μπρίκμπεκ του Λονδίνου, την UEFA και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά το ότι δεν υπάρχει Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών στη Σλοβακία, η FIFpro θα υποστηρίξει τους εκεί ποδοσφαιριστές.
Η FIFpro θα διασφαλίσει πως τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών θα γίνουν σεβαστά και θα επιμείνει πως πρέπει να τιμωρηθούν οι εμπνευστές του σκανδάλου».

πηγή: soccerplus.gr