Πέμπτη, 27 Οκτώβριος 2016 17:24

Oταν ο Ρονάλντο έφτανε μια ανάσα από την Καλαμάτα!

Γράφτηκε από τον
Oταν ο Ρονάλντο έφτανε μια ανάσα από την Καλαμάτα!

Το gazzetta.gr φωτίζει έναν από τους μεγαλύτερους αστικούς μύθους στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τι συνέβη με τον Ρονάλντο και την Καλαμάτα; Ποιος θα έφερνε το «φαινόμενο» και που σκάλωσε η μεταγραφή; Ταξίδεψε τελικά στην Ελλάδα;  

Η απόκτηση του Ρονάλντο από την Καλαμάτα θεωρείται από πολλούς ως ο απόλυτος αστικός μύθος του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πρόκειται για μία ιστορία που έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές, δίχως ωστόσο να έχουν δοθεί οι απαραίτητες διευκρινίσεις αλλά και να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες χάλασε το συγκεκριμένο deal.

Το gazzetta.gr επιχειρεί ένα flash black στις αρχές της δεκαετίας του '90 εξηγώντας τι ακριβώς συνέβη και ο σπουδαίος Βραζιλιάνος δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα της ελληνικής ομάδας.

Το «φαινόμενο» προτού ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα στην Κρουζέιρο φτάνοντας στο σημείο να αναγορευθεί ως ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη, πράγματι βρέθηκε κοντά στην ένταξη του στην Καλαμάτα!

Τα ερωτήματα γύρω από την συγκεκριμένη υπόθεση είναι πολλά. Η αλήθεια είναι πως ο Ρονάλντο προτάθηκε στην «Μαύρη Θύελλα» και οι Μεσσήνιοι επιχείρησαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, αλλά ποτέ δεν ταξίδεψε στην Ελλάδα!

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά τους. Ο Ζαίρ Βεντούρα Φίλιο, γνωστός ως Ζαϊρζίνιο, θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Ο παλαίμαχος άσος πήρε μέρος σε τρία Μουντιάλ (1966, 1970, 1974). Μάλιστα το 1970 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της σελεσάο με εφτά γκολ, ενώ την διετία 1974-76 αγωνίστηκε με τα χρώματα της Μαρσέιγ, πετυχαίνοντας 55 τέρματα.

Ο Ζαϊρζίνιο ως προπονητής μπορεί να μην είχε τις ίδιες περγαμηνές συγκριτικά με την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, ωστόσο σε εκείνον πιστώνεται η ανακάλυψη του σπουδαίου Ρονάλντο.

Ο Βραζιλιάνος θρύλος του ποδοσφαίρου είχε διαγνώσει το τεράστιο ταλέντο που ξεχείλιζε από το «φαινόμενο» σε ηλικία 14 ετών. Εκείνη την εποχή ο Ζαϊρζίνιο προπονούσε την Σάο Κριστοβάο και έβλεπε στο πρόσωπο του πιτσιρικά τον σταρ της επόμενης γενιάς του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Μάλιστα το κόστος της μεταγραφής του Ρονάλντο στην Σάο Κριστοβάο δεν ξεπέρασε τις 10.000 ευρώ.

Το 1992, ο Σταύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε επαγγελματικές δραστηριότητες στη χώρα του καφέ αγόρασε την Καλαμάτα. Ανάμεσα στους συνεργάτες του πρώην ιδιοκτήτη της «Μαύρης Θύελλας», ήταν και ο Ζαϊρζίνιο.

Ο τελευταίος συνέστησε στον Παπαδόπουλο να προχωρήσει με κλειστά μάτια στην απόκτηση του Ρονάλντο κάνοντας λόγο για ένα σπάνιο ταλέντο που θα άφηνε εποχή.

Η αξία του δύο φορές κατόχου της Χρυσής Μπάλας, είχε πενταπλασιαστεί με τον Ζαϊρζίνιο να ζητάει από τον Σταύρο Παπαδόπουλο το ποσό των 50.000 δολαρίων προκειμένου ο 15χρονος τότε Ρονάλντο να πάρει το αεροπλάνο για την Καλαμάτα.

Για 10.000 δολάρια το deal χάλασε και έναν χρόνο αργότερα (1993), ο Ζαϊρζίνιο μεσολάβησε προκειμένου, ο Ρονάλντο Λουίς Ναζάριο ντε Λίμα να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με την Κρουζέιρο. Ήδη το άστρο το Ρονάλντο έλαμπε και στην Εθνική Βραζιλίας U-17.

Το 1997, το «φαινόμενο» θεωρούνταν σταρ πρώτου μεγέθους παίρνοντας μεταγραφή από την Μπαρτσελόνα στην Ίντερ, αφού είχε προλάβει να αγωνιστεί και στην PSV Αϊντχόφεν.

Ο Σταύρος Παπαδόπουλος σε μία προσπάθεια να διορθώσει το λάθος που είχε γίνει προσέλαβε στην τεχνική ηγεσία της Καλαμάτας τον Ζαϊρζίνιο. Ο Βραζιλιάνος όμως αυτή την φορά δεν κατάφερε να αναδείξει ποδοσφαιριστή ανάλογου βεληνεκούς (πως θα μπορούσε άλλωστε) και η συνεργασία του με την ελληνική ομάδα αποδείχθηκε βραχύβια.

Αναμφίβολα γκάφα ολκής, αν και η πραγματικότητα είναι πως η Καλαμάτα είχε την διάθεση να προχωρήσει στην απόκτηση του ποδοσφαιριστή που σήμερα συγκαταλέγεται στους 10 κορυφαίους όλων των εποχών.

Πηγή: gazzetta.gr