Σάββατο, 11 Μάρτιος 2017 12:44

Η ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ: Το τσιγάρο και το μεγαλύτερο μεταγραφικό «ναυάγιο»…

Γράφτηκε από τον

Η «Μαύρη Θύελλα» μπορεί να μην ελκύει εδώ και αρκετά χρόνια ούτε τα… δευτεροκλασάτα ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, τις… χρυσές της όμως εποχές αποτελούσε αγαπημένο προορισμό για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ποδοσφαιριστών.

Ειδικά τη δεκαετία του ’90, όταν το χρήμα… έρρεε άφθονο, υπήρχαν παίκτες που κυριολεκτικά έβαζαν… λυτούς και δεμένους προκειμένου να τραβήξουν το ενδιαφέρον της ασπρόμαυρης ομάδας και του Σταύρου Παπαδόπουλου. Με μία μεταγραφή, άλλωστε, στην Καλαμάτα εκείνη την εποχή, μπορούσε κάποιος να λύσει το οικονομικό του πρόβλημα.

Πέραν των ποδοσφαιριστών που κατάφεραν τελικά να φορέσουν τη φανέλα της και να… φουσκώσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με αρκετά εκατομμύρια δραχμές, υπήρξαν και ορισμένοι άλλοι που έφτασαν μπροστά στην… πηγή αλλά δεν κατάφεραν να ικανοποιήσουν τη δίψα τους.

Η στήλη παρουσιάζει σήμερα ένα από τα πιο απροσδόκητα μεταγραφικά ναυάγια της τεράστιας «Μαύρης Θύελλας» του Σταύρου Παπαδόπουλου, που έχασε μέσα από τα χέρια της τον μετέπειτα Κυπελλούχο Ελλάδος με τον Πανιώνιο Γιάννη Καμίτση, ο οποίος έκανε σημαντική καριέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και σήμερα είναι ατζέντης ποδοσφαιριστών.

Ο γεννημένος το 1967 παλαίμαχος άσος έφτιαξε το όνομά του στον Ηρόδοτο. Μία χρονιά στην Κρήτη με απολογισμό 9 γκολ, ήταν αρκετή για να πάρει μεταγραφή στον Εθνικό Πειραιώς,  όπου από επιθετικός μετατράπηκε σε έναν πολυσύνθετο μέσο, που έκανε τα πάντα μέσα στο γήπεδο.

Το 1994 και ενώ η ασπρόμαυρη ομάδα βρισκόταν στη Β’ Εθνική, κάποιοι άνθρωποι του ποδοσφαίρου εκτός Μεσσηνίας εισηγήθηκαν στον Σταύρο Παπαδόπουλο που αναζητούσε καλούς Έλληνες ποδοσφαιριστές, την απόκτηση του Καμίτση. «Είναι μηχανάκι πρόεδρε, τέτοιο παίκτη δεν πρέπει να τον χάσεις» του είπαν και από τη στιγμή που είχαν κερδίσει την εμπιστοσύνη του δεν δυσκολεύτηκαν να τον πείσουν. Περισσότερο, μέτρησε, όμως η εκπληκτική εμφάνιση που πραγματοποίησε σε έναν αγώνα Εθνικός – Καλαμάτα (4-0) στο Καραϊσκάκη. Γνωρίζοντας ότι έχει προηγηθεί… ψηστήρι, έκανε… παπάδες παίρνοντας το ματς σχεδόν μόνος του…  

Ο 40χρονος, σήμερα, παλαίμαχος άσος ήταν πραγματικά κατενθουσιασμένος με την προοπτική να έρθει να παίξει μπάλα στην Καλαμάτα, αφενός γιατί γούσταρε τις ομάδες με πολύ κόσμο και αφετέρου διότι στον Εθνικό έπαιρνε το πολύ 2-3 εκατομμύρια το χρόνο, ενώ ήταν δεδομένο ότι εδώ θα έβγαζε πολύ περισσότερο χρήματα. Βρέθηκε, λοιπόν, σε χρόνο ρεκόρ στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και πήγε κατευθείαν στο ξενοδοχείο «Φιλοξένια», που τότε ανήκε στην ιδιοκτησία του Παπαδόπουλου για να ολοκληρωθεί το… deal.

O… αβέρτος τότε, πρώην και νυν διοικητικός ηγέτης της ασπρόμαυρης ομάδας δεν λυπήθηκε τα χρήματα. Ήταν αποφασισμένος να αποκτήσει τον παιχταρά του Εθνικού και προκειμένου να το πετύχει, του πρότεινε 50 εκατομμύρια δραχμές για τριετές συμβόλαιο, εκ των οποίων τα 20 θα κατατίθονταν την επόμενη κιόλας στον τραπεζικό του λογαριασμό!

Ο ποδοσφαιριστής δεν πίστευε στ’ αυτιά του, για μερικά δευτερόλεπτα νόμισε πως έβλεπε κάποιο όνειρο αλλά όταν εμφανίστηκε μπροστά του το συμβόλαιο και οι επιταγές, τότε συνειδητοποίησε πως όλα αυτά ήταν πραγματικότητα. Υπέγραψε σε κλάσματα δευτερολέπτου και πανευτυχής αγκάλιασε τον Σταύρο Παπαδόπουλο που με τη σειρά του ανέλαβε να τον ξεναγήσει στους χώρους του ξενοδοχείου, όπου θα διέμενε προσωρινά μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο διαμέρισμα. Βγαίνοντας αμφότεροι στον προαύλιο χώρο του «Φιλοξένια» ο Καμίτσης έκανε το μεγάλο λάθος. Έβγαλε από την τσέπη του ένα πακέτο Marlboro και πήρε μέσα από αυτό ένα τσιγάρο για να… γιορτάσει τη μεταγραφή του στη «Μαύρη Θύελλα»! Η κίνησή του προξένησε ένα πραγματικό σοκ στον πρόεδρο της τότε ΠΑΕ Καλαμάτα που αποφάσισε μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα να ακυρώσει τη μεταγραφή, θεωρώντας ότι ένας καπνιστής δεν έχει θέση στην ομάδα του.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι θα μπορούσε να έχει προσφέρει ο Γιάννης Καμίτσης στη «Μαύρη Θύελλα». Ήταν, πάντως, ένας παίκτης με έντονη προσωπικότητα που άφησε το στίγμα του όχι μόνο στον Εθνικό, αλλά και μετέπειτα στον Πανιώνιο, με τον οποίο αναδείχθηκε το 1998 Κυπελλούχος Ελλάδας (1-0 τον Παναθηναϊκό στον τελικό). Με τους Νεοσμυρνιώτες έπαιξε μάλιστα και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ την επόμενη σεζόν, πρωταγωνιστώντας στη σπουδαία πορεία τους μέχρι τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκαν από την ιταλική Λάτσιο.

Στο πάνθεον των… Λόρδων ο Τάσος Χατζηαγγελής 

Ο Τάσος Χατζηαγγελής που μαζί με τον Έλβιο Μάνα οδηγούν φέτος τη «Μαύρη Θύελλα» στην Α’ Τοπική, μπορεί να είναι Καλαματιανός και να αναδείχθηκε ποδοσφαιρικά μέσα από την ασπρόμαυρη ομάδα, ωστόσο αν υπάρχει μία περιοχή της Ελλάδας που λατρεύεται σαν… ημίθεος αυτή είναι ο Βύρωνας.

Ο νυν παλαίμαχος άσος και προπονητής της Καλαμάτας ήταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της γιορτής για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Αθηναϊκού που έγινε την περασμένη Δευτέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σαν ιστορικός αρχηγός του βυρωνιώτικου συλλόγου ο Τάσος Χατζηαγγελής βρισκόταν στο πάνελ των κεντρικών συντονιστών της εκδήλωσης, παρέα με τον τότε πρόεδρο των «Λόρδων» Σπύρο Καλογιάννη αλλά και μερικές ακόμα μεγάλες μορφές του Αθηναϊκού.

Ο σύλλογος του Βύρωνα που είχε την τύχη αλλά και την τιμή να εκπροσωπήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στις διεθνείς διοργανώσεις (έπαιξε σαν φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδος στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) βρίσκεται σήμερα σε πολύ χειρότερο σημείο από την Καλαμάτα, παλεύοντας στο Τοπικό πρωτάθλημα της Αθήνας να ξαναβρεί τη χαμένη του αίγλη, αλλά δεν διαθέτει έναν ισχυρό παράγοντα όπως ο Σταύρος Παπαδόπουλος.

Η εκδήλωση, πάντως, είχε μεγάλη επιτυχία, καθώς συγκέντρωσε περίπου χίλιους οπαδούς του Αθηναϊκού, ο οποίος έχει μακρά παράδοση και σε άλλα αθλήματα με κορυφαία διάκρισή του την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο μπάσκετ γυναικών το 2010, κερδίζοντας ταυτόχρονα πρωτάθλημα και Κύπελλο στην Ελλάδα!  

Ακαδημία και στην Αθήνα η "Μαύρη Θύελλα";

Αποφασισμένος να μην αφήσει ούτε… μισό ταλέντο ανεκμετάλλευτο είναι ο Σταύρος Παπαδόπουλος και ασφαλείς πληροφορίες που μάθαμε χθες αλλά δεν καταφέραμε να τσεκάρουμε απόλυτα αναφέρουν πως η διοίκηση της «Μαύρης Θύελλας» ετοιμάζει ακαδημίες στο νομό Αττικής.

Πρόθεση των ιθυνόντων της ασπρόμαυρης ομάδας είναι τα τμήματα υποδομής της «Μαύρης Θύελλας» στην Αθήνα να στελεχωθούν από πιτσιρικάδες μεσσηνιακής καταγωγής και για το λόγο αυτό μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα το όλο πλάνο.

 

Το μόνο στοιχείο που έχει γίνει γνωστό είναι πως οι προπονήσεις θα διεξάγονται σε γηπεδικό συγκρότημα με συνθετικό τάπητα που διατηρεί σε Δήμο της κεντρικής Αττικής παλαίμαχος άσος της ΑΕΚ που έχει φορέσει στο παρελθόν και τη φανέλα της Καλαμάτας.