Σάββατο, 03 Ιούνιος 2017 18:08

"CHAMPIONS LEAGUE": Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης διεκδικούν το τρόπαιο στο Κάρντιφ

Γράφτηκε από τον
"CHAMPIONS LEAGUE": Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης διεκδικούν το τρόπαιο στο Κάρντιφ

 

Δύο από τις πιο ιστορικές και πιο δημοφιλείς ομάδες στον κόσμο θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Champions League σήμερα Σάββατο (21:45, ΕΡΤ, Cosmote TV) στην Ουαλία.

Η Γιουβέντους και η Ρεάλ Μαδρίτης «κουβαλάνε» μαζί τους την κληρονομιά των 22 τελικών στους οποίους έχουν συμμετάσχει, με τη «βασίλισσα» να είναι πιο αξιόπιστη με 11 κατακτήσεις (ρεκόρ) σε 14 εμφανίσεις. Η «Γιούβε» έχει φτάσει στην πηγή οκτώ φορές, αλλά ήπιε... νερό μόλις δύο (1985, 1996).

Πράγματι, ο τελικός που θα γίνει στο «Μιλένιουμ» του Κάρντιφ έχει φαβορί, τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ομως, η κυριαρχία, η εμπειρία και το «know how» των Ισπανών, αντισταθμίζεται από τη δίψα της καλύτερης Γιουβέντους του 21ου αιώνα. Η ομάδα του Μαξ Αλέγκρι έχει κατακτήσει τρία διαδοχικά νταμπλ, ενώ πριν από δύο χρόνια έφτασε κοντά στο Champions League, αλλά ηττήθηκε από τη Μπαρτσελόνα στον τελικό του Μονάχου.

Η Ρεάλ αναζητούσε επί 12 χρόνια το "decima", τον δέκατο τίτλο της, που πήρε το 2014, ενώ έφτασε τους 11 στην περσινή διοργάνωση. Κοινό χαρακτηριστικό, όμως, είναι ότι σε αμφότερους τους τελικούς αντιμετώπισε την Ατλέτικο, τη συμπολίτισσά της που γνωρίζει καλά και τής έχει πάρει τον «αέρα». Αρα μπορούμε να πούμε ότι έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που η «Βασίλισσα» κατέκτησε τον τίτλο εναντίον ομάδας από άλλη χώρα. Ηταν το 2002 με αντίπαλο τη Λεβερκούζεν και ο τελικός έμεινε στην ιστορία για το απίθανο βολ-πλανέ του Ζινεντίν Ζιντάν. Ο «Ζιζού» επιδιώκει να γίνει ο πρώτος προπονητής μετά τον Αρίγκο Σάκι και μετά από 27 χρόνια, που διατηρεί στην κατοχή του το πολυτιμότερο τρόπαιο σε συλλογικό επίπεδο. Θα είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά στα χρονικά του Champions League που υφίσταται από το 1992, ενώ ο Σάκι με τη Μίλαν το είχε πετύχει τη διετία 1989-1990.

 

Πριν το «Μιλένιουμ» -είτε το εκλάβουμε ως το όνομα του σταδίου, είτε ως χρονικό προσδιορισμό για την απαρχή του 21ου αιώνα- οι δύο ομάδες είχαν τεθεί αντιμέτωπες στον τελικό του 1988. O Πέτζα Μιγιάτοβιτς έδωσε τη νίκη 1-0 στη Ρεάλ, η οποία επέστρεψε στον ευρωπαϊκό θρόνο μετά από 32 χρόνια! Κάτι αντίστοιχο επιδιώκει τώρα η Γιουβέντους που πανηγύρισε το τελευταίο της τρόπαιο το 1996, δηλαδή μία εικοσαετία πριν. Δεν έχει την... πολυτέλεια να φτάσει τα 32 χρόνια αναμονής. Δεν θα είναι δίκαιο για τον αρχηγό της, Τζίτζι Μπουφόν. Ο 39χρονος γκολκίπερ αποτελεί τον βασικό λόγο για τον οποίο η πλειοψηφία των ουδέτερων φιλάθλων παγκοσμίως, υποστηρίζει τη Γιουβέντους. Είναι το μοναδικό τρόπαιο που λείπει από τη συλλογή του και όλα δείχνουν πως αν είναι γραφτό να το κατακτήσει, θα γίνει σήμερα στο Κάρντιφ...