Τρίτη, 06 Ιούνιος 2017 11:04

ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Ξύπνησαν μνήμες 45 χρόνια μετά στο φιλικό με Ικαρο

Γράφτηκε από τον
ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Ξύπνησαν μνήμες 45 χρόνια μετά στο φιλικό με Ικαρο

 

 

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο δημοτικό γήπεδο "Παναγιώτης Μπαχράμης" το καθιερωμένο φιλικό ανάμεσα στους παλαίμαχους της Καλαμάτας και της αντίστοιχης ομάδας του Ικαρου Ν. Ιωνίας.

Το θεσμοθετημένο φιλικό που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2002, δίνουν οι δύο ομάδες θέλοντας να κρατήσουν ζωντανές τις στιγμές από τον ιστορικό αγώνα μπαράζ για την άνοδο στην Α' εθνική, το οποίο διεξήχθη το 1972 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, παρουσία 40.000 φιλάθλων και εκατοντάδων εκτός. Φέτος, ο εν λόγω αγώνας έγινε στο δημοτικό γήπεδο "Παναγιώτης Μπαχράμης", καθώς ήταν αφιερωμένος στο αδικοχαμένο ποδοσφαιριστή της Καλαμάτας.

Εκτός από τον Π. Μπαχράμη, οι παλαίμαχοι των δύο ομάδων τίμησαν τη μνήμη τριών ακόμη παικτών, του Δημήτρη Αργυρόπουλου τερματοφύλακα του Ικαρου στο παιχνίδι του 1972, που στη συνέχεια αγωνίστηκε και στην Καλαμάτα, του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Ικαρου, αλλά και του Παναθηναϊκού και του Βαγγέλη Κυρίτση παλαίμαχου παίκτη της Νέας Ιωνίας. Πριν γίνει η σέντρα στο ματς, οι παίκτες, οι παράγοντες των δύο ομάδων και το διαιτητικό τρίο συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του γηπέδου, όπου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους παραπάνω παίκτες που έχουν φύγει από τη ζωή.

Πλακέτες σε Λαγογιάννη, Μουλατσιώτη

Νωρίτερα, οι παλαίμαχοι της Καλαμάτας τίμησαν τον παλαίμαχο τερματοφύλακας της ομάδας Ηλία Λαγογιάννη (αγωνίστηκε στην Καλαμάτα από το 1968 εώς το 1980), την πλακέτα έδωσε ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ Λεωνίδας Οικονομίδης, με τον κ. Λαγογιάννη να είναι εμφανώς συγκινημένος τη στιγμή που την πήρε στα χέρια του. Η ομάδα της Νέας Ιωνίας τίμησε τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Καλαμάτας Νίκο Μουλατσιώτη (την πλακέτα του έδωσε ο Δημήτρης Τσικριτέας), ο οποίος ανέφερε ότι την αφιερώνει στους παίκτες των δύο ομάδων που έχουν φύγει από τη ζωή. Επίσης ο Γιώργος Ουσταμπασίδης μοναδικός εκπρόσωπος του Ικαρου από το ιστορικό παιχνίδι έφερε ένα κλαδί από την ελιά που είχαν φυτέψει οι παλαίμαχοι της Καλαμάτας στο γήπεδο της Νέας Ιωνίας για να την δώσει στο Λυκούργο Γαϊτανάρο. Μάλιστα σε σύντομη ομιλία του για την ελιά ανέφερε: "Η ελιά έβγαλε καρπούς, μεγαλώνει και αναπτύσσεται, όπως η φιλία μας στο πέρασμα των χρόνων". Ο επίτιμος πρόεδρος της Καλαμάτας δεν ήταν παρών εξαιτίας ενός ατυχήματος που είχε τις προηγούμενες ημέρες και νοσηλεύτεται στο νοσοκομείο της Τρίπολης.

25 χρόνια μετά

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στο φιλικό έδωσε το παρών και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Δημήτρης Ασημακόπουλος. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής μπήκε ξανά σε αγωνιστικό χώρο για πρώτη φορά ύστερα από 25 χρόνια, όπως έλεγε στους παλαίμαχους της Καλαμάτας. 

Ο Δ. Ασημακόπουλος είναι ο ποδοσφαιριστής που στο παιχνίδι του 1972 ισοφάρισε σε 1-1 τον Ικαρο και έδωσε σημαντικό πλεονέκτημα στην Καλαμάτα για την άνοδο. Μπήκε ως αλλαγή στο ξεκίνημα του β' ημιχρόνου και αγωνίστηκε για 15 λεπτά περίπου.

Αρκετές παρουσίες

Αρκετοί παλαίμαχοι και φίλοι της ομάδας έδωσαν το "παρών", στη σαββατιάτικη αναμέτρηση. Συγκεκριμένα παραβρέθηκαν από τη διοίκηση της Καλαμάτας οι Δημήτρης Τσάκωνας, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Χρήστος Κορομηλάς, οι παλαίμαχοι Βασίλης Γεωργόπουλος, Ακης Δάλλας, Κώστας Ασημαμόπουλος, Λάζαρος Λαζαρακόπουλος, Γιάννης Χιώτης, Πάνος Σταυριανέας, Ηλίας Δαμήλος, Ελβιο Μάννα, Μάκης Πετρομιχελής, Παναγιώτης Γιαννόπουλος και ο γιατρός Γιάννης Στεφανούρης, που δίνει πάντα το παρών στις εκδηλώσεις του συλλόγου των παλαιμάχων της Καλαμάτας.

2-0 επικράτησε η Καλαμάτα 

Με πιο νεανικό σύνολο σε σχέση με τον Ικαρο παρατάχθηκε η Καλαμάτα στο παιχνίδι, το οποίο κέρδισε 2-0 με τέρματα που σημείωσε ο Γιάννης Αθανασόπουλος.

Πριν το σφύριγμα της έναρξης ο Αγγελος Σκαφιδάς προσέφερε, όπως κάνει πάντα στο εν λόγω φιλικό ανθοδέσμη στο αρχηγό του Ικαρου.

Στο 2' ο Δρούγας έκανε τη σέντρα στην περιοχή και ο Φωτεινάκης με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Στο 4' από σέντρα του Δρούγα, ο Αθανασόπουλος με σουτ έκανε το 1-0. Στο 54' ο Σωρηρόπουλος με συρτή μπροστινή μπαλιά τροφοδότησε τον Τσικριτέα και αυτός σούταρε αμέσως για να αποκρουσει με τα πόδια ο Λίβας. Στο 64' σουτ του Πουλόπουλου από καλή θέση και πάλι απέκρουσε ο Λίβας με τα πόδια. Στο 71' ο Δρούγας μπήκε στην περιοχή και ανατράπηκε από τον Λιάπη με την Βασιλοπούλου να σφυρίζει αμέσως το πέναλτι και ο Αθανασόπουλος με εύστοχη εκτέλεση διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

Τον αγώνα διαιτήτευσε ο Παναγιώτης Μανωλόπουλος με βοηθούς διαιτητές τις Παναγιώτα Βασιλοπούλου και Ευγενία Τσαούση. Στα τελευταία 10 λεπτά έπαιξε διαιτητής η κ. Βασιλοπούλου.

Για τους παλαίμαχους της Καλαμάτας οι προπονητές Νικήτας Παπανικολόπουλος και Νίκος Μουλατσιώτης χρησιμοποίησαν τους: Γιώργο Φάββα (20' Δημήτρης Λυμπερόπουλος, 49' Κώστας Λίβας), Κώστα Παλαμάρα (66' Γιάννης Σταυριανέας), Γιώργο Σωτηρόπουλο (55' Ηλίας Φράγκος), Γιώργο Κορομηλά, Παναγιώτη Παπανικολόοπυλο, Παναγιώτη Δρούγα, Βασίλη Μπλέτσα (69' Γιώργος Παυλής), Γιάννη Αθανασόπουλο, Αγγελο Σκαδιφά, Βασίλη Φωτεινάκη, Αντώνη Μαυρέα. Επαιξαν και οι Λάζαρο Ντανταβασίλη, Παναγιώτη Μπιζίμη, Δημήτρη Ασημακόπουλο, Παναγιώτη Μαχαίρα.   

Για τον Ικαρο, ο Γιώργος Ουσταμπασίδης χρησιμοποίησε τους:

 

ΙΚΑΡΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ: Σταύρος Δαμιανός, Γιώργος Σταυρόπουλος (62' Πέτρος Παπαδόπουλος), Θεόδωρος Θωμόπουλος, Δημήτρης Μαχάς, Κώστας Νικολακάκης, Γιώργος Χασάπης, Γιάννης Σιγγιρίδης (41' Δημήτρης Τσικριτέας), Θανάσης Πουλόπουλος, Στράτος Λιάπης, Στέλιος Σωτηρόπουλος, Χαράλαμπος Σταμακουρής (50' Τάσος Ελένης). Στο γήπεδο ήταν και οι Κώστας Ελευθεριάδης, Γιάννης Παπαδάκης, αλλά δεν αγωνίστηκαν.