Κυριακή, 10 Νοέμβριος 2013 00:30

«Στόχος μας η Γ’ Εθνική, λέει ο Παναγιώτης Παναγόπουλος στην Κυπαρισσία

Γράφτηκε από τον

Η Κυπαρισσία εκπλήσσει ευχάριστα μέχρι τώρα στην Α’ Τοπική με 5 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και παρά το γεγονός ότι φέτος δεν ξεκίνησε τη σεζόν με τις μεγάλες βλέψεις των τελευταίων χρόνων, το εντυπωσιακό της ξεκίνημα δείχνει πως είναι ικανή να παλέψει μέχρι τέλους για την άνοδο.


Ενα σημαντικό μερίδιο, ίσως το μεγαλύτερο, για την ταχύτατη εκκίνηση του ΑΟΚ στο φετινό πρωτάθλημα ανήκει στον Παναγιώτη Παναγόπουλο που έχοντας ξεκινήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα εκεί πριν από 19 χρόνια γνωρίζει άριστα κάθε σπιθαμή των αποδυτηρίων, αλλά και την ποδοσφαιρική πιάτσα της Τριφυλίας.
Ο 38χρονος τεχνικός, κάτοχος διπλώματος UEFA B’ θεωρείται αυτή τη στιγμή ότι πιο ανερχόμενο υπάρχει στη Μεσσηνία στο χώρο της προπονητικής. Αποδεικνύεται, μάλιστα, αρκετά μεθοδικός, καθώς το τριετές πλάνο που ξεκίνησε πριν από δύο και κάτι χρόνια στην Κυπαρισσία σε συνεργασία με τους ντόπιους παράγοντες που στηρίζουν οικονομικά το σύλλογο, με στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας που θα συνδυάζει νίκες και καλό ποδόσφαιρο βαδίζει εντυπωσιακά μέσα στο γήπεδο. Εχοντας παίξει, άλλωστε, ακόμα και σε ιστορικούς συλλόγους της Αθήνας όπως ο Αθηναϊκός, κουβαλά μία διαφορετική ποδοσφαιρική κουλτούρα, χάρη στην οποία η Κυπαρισσία συνεχίζει να εκπλήσσει.


- Πόσο διαφορετικό είναι σήμερα το ποδόσφαιρο σε σχέση με την εποχή που ξεκινούσες;

"Εχουν αλλάξει πάρα πολλά. Το 1994 που ξεκίνησα να παίζω σχεδόν όλα ήταν πολύ διαφορετικά. Υπήρχαν πολύ δυνατές έδρες και ξερά γήπεδα, κάτι που τη σημερινή εποχή φαντάζει αδιανόητο. Σίγουρα υπήρχαν πιο... προικισμένοι παίκτες με καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά γενικά η κατάσταση ήταν πιο... άγρια.
Σήμερα οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές αντιμετωπίζουν το άθλημα διαφορετικά αλλά σε ομάδες που εκπροσωπούν μεγάλες πόλεις όπως η Κυπαρισσία ή τα Φιλιατρά το συναίσθημα και ο ρομαντισμός υπάρχει ακόμα, γιατί η επαγγελματοποίηση δεν έχει διεισδύσει τόσο πολύ".

- Ο ΑΟΚ μετρά πέντε στα πέντε με αρκετά καλές εμφανίσεις, πόσο μακριά μπορεί να πάει αυτό το νικηφόρο σερί;

"Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Σίγουρα μας ικανοποιεί που έχουμε κάνει τέτοιο ξεκίνημα κι ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι το τριετές πλάνο που έχουμε θέσει σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2011 περπατάει στη σωστή κατεύθυνση.
Για την Κυπαρισσία είναι πρόκληση να δει την ομάδα της στη Γ’ Εθνική, κάτι που δεν έχει πετύχει ποτέ κι αυτό ακριβώς προβλέπει το τέλος του πλάνου που ανέφερα πιο πριν. Θέλουμε το καλοκαίρι που έρχεται όχι απλά να έχουμε κερδίσει την άνοδο, αλλά να έχουμε μία ομάδα που να μπορεί να σταθεί στην τρίτη κατηγορία".

- Οι αντίπαλοι υποστηρίζουν πως είστε πρώτοι με τέτοιο σερί επειδή ακόμα δεν έχετε παίξει κανένα ντέρμπι...

"Είναι μία πραγματικότητα αυτό αλλά νομίζω πως δεν μειώνει σε τίποτα τηυν προσπάθειά μας και αυτό που έχουμε καταφέρει. Από την εποχή που έπαιζα ποδόσφαιρο, άλλωστε, η ομάδα μας είχε την... κακή συνήθεια να χάνει βαθμούς σε θεωρητικά εύκολα παιχνίδια και να τα πηγαίνει καλά στα δύσκολα. Το πιο θετικό από το σερί είναι ότι έχουμε καταφέρει να σταθεροποιήσουμε την απόδοσή μας σε υψηλό επίπεδο για τα δεδομένα του Τοπικού, αποκτώντας ψυχολογία νικητή κι αυτό θέλουμε να το κουβαλήσουμε στη συνέχεια του πρωταθλήματος".

- Πως βλέπεις να εξελίσσεται η μάχη για την άνοδο μέχρι το τέλος;

"Υπάρχουν 2-3 ομάδες ακόμα που διαθέτουν και την ποιότητα αλλά και τη δυναμική για να πρωταγωνιστήσουν. Είναι όμως ακόμα πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Η πορεία όλων μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου θα δείξει μέχρι που είναι ικανές να φτάσουν και με την έναρξη του δεύτερου γύρου θα έχουν ξεχωρίσει εκείνες που θα διεκδικήσουν την άνοδο".

- Στην Εράνη επίσης έπαιξες ποδόσφαιρο, ενώ εκεί ξεκίνησες την προπονητική. Υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που δουλεύουν στα Φιλιατρά σε σχέση με την Κυπαρισσία;

"Αυτή τη στιγμή όχι γιατί ακολουθούμε κι εμείς ένα πλάνο που δεν διαφέρει από αυτό της Εράνης. Εχουμε τον Ηρακλή Κυπαρισσίας για τους πιτσιρικάδες που παίζουν εκεί, παίρνουν παιχνίδια και στη συνέχεια ξεκινούν προπονήσεις με τον ΑΟΚ. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κέρδος για μας, ότι έχουμε αρκετούς νεαρούς από την ίδια την πόλη που παίζουν όλο και περισσότερο. Ευελπιστώ ότι μέσα στο 2014 θα ξεπεράσουμε το ρεκόρ των 100 παιδιών που μετέχουν αυτή τη στιγμή στις ακαδημίες μας. Τώρα, άλλωστε, με τους προβολείς στο γήπεδο υπάρχει χρόνος για πολύ περισσότερα".

- Είναι λίγο παράξενο μία ομάδα από το Τοπικό να βγαίνει νικήτρια στη διεκδίκηση ενός πολύ αξιόλογου ποδοσφαιριστή όπως ο Μιτρόφ, έχοντας να... πολεμήσει μία άλλη από τη Γ’ Εθνική...

"Ο Ιλιε επέλεξε την Κυπαρισσία γιατί είχε ξαναπαίξει εδώ πριν από δύο χρόνια και ήξερε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε ότι συμφωνήσουμε. Η αξιοπιστία είναι, άλλωστε, το στοιχείο που χαρακτηρίζει τον ΑΟΚ εδώ και χρόνια. Την τελευταία τριετία έχουμε την τύχη να έχουμε στο πλευρό μας ένα γκρουπ από ανθρώπους της πόλης που σε δύσκολες εποχές βάζουν χρήματα στην ομάδα ώστε να συνεχιστεί η ποδοσφαιρική παράδοση του παρελθόντος κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η διοίκηση είναι πάντα δίπλα μας, βοηθά σε ότι χρειαστεί, όπως βέβαια και ο κόσμος που διψάει για να δει την ομάδα της πόλης του στη Γ’ Εθνική".

- Πόσο διαφορετικά βλέπεις τα πράγματα τώρα που έχεις περάσει στον πάγκο σε σχέση με πριν που βρισκόσουν μέσα στο γήπεδο;

"Η δουλειά του προπονητή είναι πολύ δύσκολη γιατί κάθε εβδομάδα έχει να προετοιμάσει μία ολόκληρη ομάδα και δεν εννοώ φυσικά μόνο την ενδεκάδα. Το καλό είναι ότι με όλους τους ποδοσφαιριστές υπάρχει εξαιρετική σχέση κι αυτό είναι κάτι που βγαίνει μέσα στο γήπεδο".

- Παρ’ ότι πρώην αμυντικός μέσος, θεωρείσαι από τους λάτρεις του επιθετικού ποδοσφαίρου...

"Στο ποδόσφαιρο έχει μεγάλη σημασία η ισορροπία. Ούτε μόνο για το αποτέλεσμα πρέπει να παίζει κανείς, ούτε μόνο για το θέαμα και τα πολλά γκολ. Τα δικά μου ποδοσφαιρικά πιστεύω απαιτούν ισορροπία μέσα στο γήπεδο από όλους και φυσικά συνολική δουλειά στο μαρκάρισμα γιατί μόνο έτσι μπορεί μία ομάδα να προχωρήσει".