Κυριακή, 17 Νοέμβριος 2013 00:30

Να πάμε το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο ένα βήμα μπροστά, λέει ο Γιώργος Σοφρωνάς

Γράφτηκε από τον

Ο Πανιώνιος Καλαμάτας μπορεί να μη διαθέτει την πλούσια ιστορία του Απόλλωνα, ή των Πράσινων Πουλιών στο μεσσηνιακό ποδόσφαιρο, διατηρεί ωστόσο αναλλοίωτο το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε και δεν είναι άλλος από την ανάδειξη της υγιούς πλευράς του δημοφιλέστερου ανά τον κόσμο αθλήματος.
Ως συνεχιστής αυτής της παράδοσης που χαρακτηρίζει τους «κυανέρυθρους» έρχεται ο διακεκριμένος καρδιολόγος Γιώργος Σωφρονάς. Οσο αθόρυβα παρέλαβε τη σκυτάλη από την οικογένεια Αργυρόπουλου, τόσο σιωπηλά συνεχίζει να στηρίζει οικονομικά τον Πανιώνιο, βάζοντας την αγάπη του για το σύλλογο και το ποδόσφαιρο πιο πάνω κι από την οικονομική κρίση.
Ως ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της Κίνησης Φίλων Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου Μεσσηνίας ο Γιώργος Σοφρωνάς ανοίγει σήμερα τις πόρτες σε κάθε παράγοντα και κάθε φίλαθλο που έχει σχέση με το ποδόσφαιρο του νομού, ζητώντας ουσιαστικά την ενεργή συμμετοχή τους μέσα από προτάσεις και φρέσκες ιδέες, ώστε τις επερχόμενες αρχαιρεσίες (τον προσεχή Φεβρουάριο) να γυρίσει σελίδα. 


- Ποια είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Κίνηση Φίλων Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου Μεσσηνίας?

"Η κίνηση φίλων Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου Μεσσηνίας δημιουργήθηκε από ανθρώπους που υπηρετούν με ανιδιοτέλεια το ποδόσφαιρο στον νομό μας, που υποβάλλονται για πολλά χρόνια σε οικονομική αιμορραγία, που βιώνουν όλα όσα συμβαίνουν μέσα και  έξω από τα γήπεδα χωρίς να μπορούν να συμμετέχουν στα κέντρα αποφάσεων, με αποτέλεσμα να αισθάνονται απροστάτευτοι από την  Ε.Π.Σ. Μεσσηνίας.
H αρχή έγινε  στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Ε.Π.Σ.Μ. στην οποία από διαφορετικές θέσεις της αίθουσας, από διαφορετικούς ανθρώπους, από διαφορετικές ομάδες , ακούσθηκαν φωνές με κοινή αναφορά , την αγωνία τους για το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο και την επιθυμία τους να προσφέρουν.
Θέλω  να τονίσω ότι η κίνηση δεν είναι ένα κλειστό κύκλωμα, δεν είναι όργανο κομματικών επιδιώξεων , δεν είναι και δεν μπορεί να είναι στόχος της, μοναδικός , η κατάληψη εξουσίας.
Όπως  τονίζουμε και στην διακήρυξη μας "Πίσω  από μας δεν κρύβεται κάποιος αλλά όλοι. Το μέλλον του Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου δεν πρέπει να είναι απόφαση μερικών αλλά όλων μας".
Η κατάσταση λοιπόν που επικρατεί στην κίνηση μας, χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη κουβέντα, που  για πρώτη φορά παίρνει την μορφή Δημόσιου ειλικρινούς και ακηδεμόνευτου διαλόγου. Οι άνθρωποι των σωματείων παρακολουθούν, κάποιοι με επιφύλαξη και κάποιοι με περισσή αισιοδοξία την προσπάθεια για αλλαγή σελίδας. Ο διάλογος είναι πλέον μια πραγματικότητα. Από την πλευρά της κίνησης έχει γίνει ξεκάθαρο ότι στοχεύει σε μια Ενωση που θα εξασφαλίζει την Διαφάνεια στις αποφάσεις της, την οικονομική βιωσιμότητα των ερασιτεχνικών σωματείων και την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Για την αποφυγή δημιουργίας καθεστωτικής αντίληψης η κίνηση θα προτείνει ότι οι θητείες του προέδρου δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν τις δύο. Μια σειρά ακόμη θεσμικών αλλαγών για διασφάλιση της διαφάνειας αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.
Θέματα όπως η κάρτα Υγείας Αθλητών, οι χώροι άθλησης, η πρόληψη και η καταπολέμηση της βίας , η οικονομική ελάφρυνση των σωματείων, η λειτουργία του αθλητικού κέντρου, οι μικτές ομάδες, αποτελούν θέματα που απασχολούν όλους μας".

- Πως σχολιάζετε την αποχώρηση του κ. Αντώνη Αντωνόπουλου;

"Ο κ. Αντωνόπουλος μας τίμησε , με την συμμετοχή του στο πάνελ, στην αρχική μας εκδήλωση. Η συμμετοχή στην κίνησή μας , ενός ανθρώπου με το κύρος, την προσωπικότητα και την επαγγελματική πορεία του κ. Αντωνόπουλου καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την αναγκαιότητα ύπαρξης της κίνησης φίλων του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου.
Για την ‘’αποχώρησή του’’ από την κίνηση μας, έχει μιλήσει ο ίδιος και δεν  θα ήθελα να προσθέσω το παραμικρό , σεβόμενος απόλυτα τη απόφασή του.
Είμαι υποχρεωμένος όμως, να δηλώσω ότι μας ενώνουν κοινοί αξιακοί κώδικες και είμαι βέβαιος ότι θα συναντηθούμε στον κοινό μας αγώνα γα αναβάθμιση του Τοπικού Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου. Ο κ. Αντωνόπουλος λόγω εμπειρίας και κύρους είναι ο καλύτερος Πρεσβευτής του Τοπικού Ποδοσφαίρου έξω από την Μεσσηνία".

Είναι δεδομένο  πως θα κατεβάσετε συνδυασμό υποψηφίων στις προσεχείς αρχαιρεσίες της ΕΠΣ Μεσσηνίας ?

"Χαίρομαι για τον τρόπο που μου θέτετε την ερώτηση. Μου δίνετε την ευκαιρία να θυμίσω σε όσους γνωρίζουν  και να γνωστοποιήσω σε όσους δεν γνωρίζουν τον τρόπο εκλογής που ορίζει το άρθρο 30 παρ. 5 του καταστατικού της  Ε.Π.Σ.Μ.
«Κατά την ψηφοφορία σημειώνονται επί του ψηφοδελτίου με σταυρό προτίμησης :
α) Υποχρεωτικά (τόσοι όσοι στο Δ.Σ.) υποψήφιοι από τους προτεινόμενους
ως τακτικά μέλη του Δ.Σ.
Ψηφοδέλτιο που φέρει μεγαλύτερο ή μικρότερο αριθμό σταυρών προτίμησης από τον ως άνω αναφερόμενο για τα τακτικά μέλη  του Δ.Σ. και της Ε.Ε. θεωρείται  άκυρο"!
Ούτε στα πλέον ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν υπάρχει παρόμοιος εκλογικός νόμος. Προσωπικά έχω δώσει μάχη στις Γ.Σ. της ΕΠΣΜ για αλλαγή, πράγμα που και ο νυν πρόεδρος  του Δ.Σ της ΕΠΣΜ έχει Δημόσια υποσχεθεί αλλά ποτέ δεν υλοποίησε, για τους δικούς του λόγους.
Αρα: Συνδυασμός σε διαφορετικό ψηφοδέλτιο δεν μπορεί να υπάρξει. Αν εννοείτε αν θα ‘’καταφέρουμε’’ ως κίνηση να έχουμε υποψηφίους σας δηλώνω απερίφραστα ναι. Οι υποψήφιοι μας, θα είναι ‘’εργάτες’’ του ποδοσφαίρου, καθαροί άνθρωποι με διαχρονική  προσφορά, με ανιδιοτέλεια, με ήθος και μεγάλη επιθυμία και δυνατότητα για προσφορά.
Καλούμαστε να δώσουμε μια εκλογική μάχη σε αφιλόξενο περιβάλλον.
Θα την δώσουμε με την αξιοπρέπεια που διακρίνει όλους τους ανθρώπους μας οι οποίοι υπηρετούν Αρχές και Αξίες, που τόσο έχει ανάγκη σήμερα το ποδόσφαιρο και η κοινωνία.
Πριν τελειώσει η πρώτη μας εκδήλωση, κάποιοι θεώρησαν ότι ‘’υπηρετούν το ποδόσφαιρο’’, δαιμονοποιώντας την όποια κίνηση έξω από τον έλεγχο τους. Το επίπεδο του διαλόγου το έχουμε επιλέξει εμείς, η πορεία μας είναι διάφανη, ορίζουμε τις θέσεις μας με λόγω ξάστερο και Θετικό. Δεν είμαστε ‘’ΑΝΤΙ….’’ Είμαστε  ΕΜΕΙΣ. Ο κόσμος μας ξέρει. Δεν θέλουμε και δεν επιθυμούμε να "καταλάβουμε κάστρα ανύπαρκτα" Συμμετοχή ζητάμε. Συμμετοχή σ’ αυτό που αγαπάμε, συμμετοχή γι’ αυτό που ματώνουμε.
Με την συμμετοχή μας λοιπόν στο κοινό ψηφοδέλτιο θα διεκδικήσουμε την ψήφο των σωματείων του νομού μας, όχι για να εκθρονίσουμε κάποιους, όχι για να καταλάβουμε την καρέκλα, όχι επειδή κάποιοι μας όρισαν. Είμαστε άνθρωποι της ποδοσφαιρικής κοινότητας, άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, διαφορετικοί μεταξύ μας, που μας ενώνει ο βασιλιάς των σπορ, το ποδόσφαιρο".

- Υπήρξαν  εξαγγελίες κι  άλλων εκδηλώσεων  όπως  αυτή με τον  Βασίλη   Χατζηπαναγή, όμως έκτοτε δεν διοργανώσατε κάτι παρόμοιο….

"Είναι πράγματι στις προθέσεις μας να διοργανώσουμε κάποια εκδήλωση, με στόχο πάντα την  ποιοτική αναβάθμιση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου του νομού μας. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί κύριο στόχο και της Ε.Π.Σ Μεσσηνίας. Επ΄ ευκαιρία της ερώτησής  σας επιτρέψτε μου να συγχαρώ την Ενωση για την συμμετοχή της και την βοήθειά της στην διοργάνωση τουρνουά για το χαμόγελο του παιδιού".

- Στον Πανιώνιο Καλαμάτας είστε πρόεδρος εδώ και αρκετά χρόνια.  Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο σύλλογο ?

"Στο Δ.Σ. του Πανιωνίου συμμετέχω από 15ετίας περίπου. Η συμμετοχή μου στον συγκεκριμένο σύλλογο είναι , μπορώ  να πω , τυχαία. Είχα την τύχη να συνεργασθώ με υπέροχους ανθρώπους, με μεγάλη προσφορά στο ποδόσφαιρο, πραγματικούς εραστές του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.
Η μεγάλη μου χαρά είναι ότι ποδοσφαιριστές που έπαιζαν στον Πανιώνιο, και ακολούθως σε άλλες ομάδες, επέστρεψαν και έκλεισαν την καριέρα τους στον Πανιώνιο και σήμερα κάποιοι είναι μέλη της Διοίκησης.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους του ποδοσφαιριστές που αγωνίσθηκαν στην ομάδα μας, αξίζουν τα συγχαρητήριά μου για την συμπεριφορά τους και το ήθος τους".

- Η άνοδος του Πανιωνίου στη μεγάλη κατηγορία του μεσσηνιακού Ποδοσφαίρου  αποτελεί  προτεραιότητα  ή  απλά  φιλοδοξία ?

"Η «πρωταθλητολαγνεία» είναι έννοια άγνωστη σε μένα αλλά και στους ανθρώπους του Πανιωνίου. Θέλουμε να θέτουμε στόχους και θέτουμε. Υπηρετούμε  το ποδόσφαιρο, καλύπτοντας ανάγκες της μικρής κοινωνίας και δεν δημιουργούμε μεγαλύτερες. Λατρεύουμε την μπάλα. Παίζουμε για μας και τους φίλους μας και φίλοι είναι πρωτίστως οι "αντίπαλοί μας". Προτεραιότητα μας είναι η συμμετοχή στο παιχνίδι μέσα στο γήπεδο και φιλοδοξία μας ό,τι από αυτό προκύψει.

- Ο Γιώργος Καλόμαλος έχει την ακλόνητη στήριξή σας εδώ και χρόνια. Θεωρείτε  ότι ένας προπονητής πρέπει να ολοκληρώνει το έργο του?

"Ο Γιώργος Καλόμαλος αξίζει κάτι περισσότερο από την αυτονόητη στήριξη της διοίκησης. Είναι παιδί του Πανιωνίου. Είναι μέλος της ευρύτερης ποδοσφαιρικής κοινότητάς μας. Τον εκτιμούμε και είμαστε περήφανοι γι’ αυτόν όπως και για όλους που λίγο ή πολύ έχουν προσφέρει στον Πανιώνιο".

- Περιμένατε ότι ο Μιχάλης Ζαχαρόπουλος θα παίζει βασικός στη "Μαύρη Θύελλα";

- Ο Μιχάλης Ζαχαρόπουλος - ο Μιχαλάκης μας - είμαι σίγουρος ότι με σκληρή δουλειά μπορεί να φθάσει ψηλά ποδοσφαιρικά, αλλά του εύχομαι να πετύχει υψηλούς στόχους και στις σπουδές του και στην ζωή του. Ο Μιχάλης έδωσε χαρά όχι μόνο στην Διοίκηση αλλά και στους  συμπαίκτες του. Βασική πολιτική του Πανιωνίου είναι η - χωρίς προϋποθέσεις - προώθηση των αθλητών μας σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Χαίρομαι, λοιπόν, που παίζει βασικός στην Καλαμάτα και θα την βοηθήσει στην προσπάθειά  της. Αλλά ελπίζω να παίξει και σε ακόμη μεγαλύτερη ομάδα συνδυάζοντας ποδόσφαιρο και σπουδές".

- Υπάρχουν  κι   άλλοι  νεαροί  με ταλέντο στον Πανιώνιο που θα            μπορούσαν να τον ακολουθήσουν ?

"Με την επιμελή εργασία του Τάκη Καλόμαλου στα παιδικά τμήματα καλλιεργείται το άθλημα με τον πλέον άρτιο τρόπο. Η συνεργασία προπονητή και οικογένειας και η προσπάθεια  και το ταλέντο του κάθε μικρού αθλητού είναι η καλύτερη συνταγή για την ανάδειξη ταλέντων".

- Φαντάζομαι πως σαν διακεκριμένος καρδιολόγος δεν θα  συνιστούσατε  ποτέ  στους ασθενείς σας να παρακολουθήσουν  μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση…

"Αντιθέτως. Η παρακολούθηση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα είναι μια πολύ ωραία απόδραση από την καθημερινότητα. Η εξέδρα είναι  ένας «νομιμοποιημένος» χώρος φραστικής -μόνο - παραβατικότητας και ο καθένας μπορεί να πει και κάτι παραπάνω, αρκεί να μείνει εκεί. Πράγματι, πόσο εντυπωσιακά και ευρηματικά μπορεί να είναι τα πειράγματα στην κερκίδα, με υψηλή αίσθηση χιούμορ. Τότε ναι , μπορεί να πάει ο καθένας. Απαγορεύεται η είσοδος σε όσους γνωρίζουν μόνο την ομάδα τους και καθόλου το ποδόσφαιρο και σε όσους βλέπουν στο γήπεδο μόνο τους διαιτητές και καθόλου τους ποδοσφαιριστές".

- Κλείνοντας ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους Μεσσήνιους φιλάθλους σαν υποψήφιος για το επόμενο Δ.Σ. της ΕΠΣ Μεσσηνίας;

"Καλώ όλους τους ανθρώπους της ποδοσφαιρικής κοινότητας του νομού Μεσσηνίας να συμμετάσχουν στην κίνησή μας, με τις προτάσεις τους, τις εμπειρίες τους, την υποψηφιότητά τους στις επικείμενες εκλογές της ΕΠΣΜ.
Το παρελθόν δεν μας απασχολεί. Εχει κριθεί. Ξεκινάμε με λευκή σελίδα. Ολοι έχουν θέση και ρόλο για να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτό, της κάρτας υγείας, η οποία αντί να αφορά αθλητές και γιατρούς, σήμερα - σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΟ- αποτελεί τεράστιο σκάνδαλο.
Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να γνωστοποιήσω στο εκλεκτό και ευρύ κοινό της εφημερίδας σας τις  προσωπικές μου απόψεις αλλά και της κίνησης για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο".