Δευτέρα, 05 Φεβρουάριος 2018 18:23

Δεσμεύσεις Χαρίτση για αναβάθμιση του γηπέδου του Μεσσηνιακού

Γράφτηκε από τον

 

Την ολοκληρωμένη μελέτη για την αναβάθμιση του ιστορικού γηπέδου του αρχαιότερου συλλόγου στην Ελλάδα του Μεσσηνιακού, παρέδωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση κατά την επίσκεψη του, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Παναγιώτης Στασινόπουλος μαζί με τα μέλη της διοίκησης Χρήστο Ζερίτη, Σταύρο Χριστόπουλο, Δημήτρη Πετρόγιαννη, Μπάμπη Βακαλόπουλο, Γιάννη Σπαντιδέα, Δημήτρη Πουλόπουλο και Γιάννη Ασημακόπουλο καλωσόρισαν τον κ. Χαρίτση, που συνοδευόταν από τον Καλαματιανό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Κωνσταντινέα, λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι στο είσοδο του γηπέδου και στη συνέχεια περιηγήθηκαν μαζί στον αγωνιστικό χώρο και τις υπόλοιπες στεγασμένες εγκαταστάσεις κάτω από τη βόρεια κερκίδα, όπου υπάρχει γυμναστήριο και αίθουσα που φιλοξενεί το τμήμα άρσης βαρών. Αμέσως μετά επισκέφθηκαν τους χώρους των γραφείων, όπου έχει δημιουργηθεί αίθουσα κειμηλίων και είδε αρκετά σημαντικά εκθέματα που βρίσκονται εκεί, ενώ έδειξε και ενδιαφέρον για καταστάσεις και πρόσωπα που εικονίζονται στο πολύτιμο αρχείο.

Η πρόταση – εισήγηση

Ο πρόεδρος του Μεσσηνιακού Παναγιώτης Στασινόπουλος, αφού ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον κ. Χαρίτση, του διάβασε τη συνοπτική πρόταση – εισήγηση για την αναβάθμιση του ιστορικού γηπέδου.

“Το παρόν κείμενο αποτελεί συνοπτική πρόταση ανακατασκευής του “Γηπέδου Μεσσηνιακού”, με στόχο τη μετεξέλιξη του, σε χώρο που θα συνδυάζει αθλητισμό για όλους και εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Σκοπός μας είναι το γήπεδο να αναβαθμιστεί αθλητικά και να μπορεί να εξυπηρετεί, τις ενεργειακές ανάγκες αυτόνομα και με πρωτοποριακό τρόπο. Ετσι θα δοθεί μία νέα πνοή στις ανατολικές συνοικίες της Καλαμάτας, ενώ παράλληλα να γίνει χώρος όπου ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και ο αθλητισμός – αθλητών υγιών και ΑΜΕΑ – από ακαδημίες θα ανθούν σε καθημερινή βάση.

Ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος στα πλαίσια της εξοικονόμησης ενέργειας και της εύρεσης νέων πηγών για την όλο πιο αυξανόμενη ανάγκη για κατανάλωση, παραθέτει την πρόταση του για την μετατροπή του γηπέδου “Γήπεδο Μεσσηνιακού” σε “πράσινο γήπεδο”.

Οι βασικοί πυλώνες της πρότασης μας είναι οι εξής:

Αντικατάσταση του φυσικού χλοοτάπητα του γηπέδου με πλαστικό επιπέδου FIFA 2 STARS.

Εγκατάσταση τεχνολογίας, κάτω από τον τεχνητό χλοοτάπητα, μετατροπής της κινητικής ενέργειας που παράγουν οι παίκτες κατά την διάρκεια του παιχνιδιού σε ηλεκτρισμό, ο οποίος θα τροφοδοτήσει με φως τους προβολείς του γηπέδου καθώς και θα καλύπτει άλλες ενεργειακές ανάγκες του.

Αντικατάσταση με λάμπες LED των παλαιών λαμπτήρων των προβολέων του γηπέδου καθώς και συντήρηση των προβολέων αυτών.

Ανακαίνιση των αποδυτηρίων του γηπέδου με στόχο να προσφέρονται ποιοτικές υπηρεσίες εκτός γηπέδου στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και στις ακαδημίες.

Αντισεισμική ενίσχυση ευπαθών υποστυλωμάτων του φέροντα οργανισμού του γηπέδου.

Παράλληλα πιστεύουμε πως ο εξωραϊσμός όλων των στεγασμένων χώρων, αλλά και αυτών που είναι εφικτό να στεγαστούν – κάτω από τις υπάρχουσες κερκίδες – θα προσδώσει στον ιστορικότερο σύλλογο της Ελλάδας την αρμόζουσα αξία, αφού θα μπορέσει να λειτουργήσουν αίθουσες (Μουσείο κειμηλίων, προβολών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων, γυμναστικής, υδρομασάζ κ.λπ.).

Με βάση πρόσφατες μελέτες μας είναι δυνατή η κατασκευή ενός κλειστού γηπέδου στην ανατολική πλευρά του γηπέδου. Ενα κλειστό που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βόλεϊ, μπάσκετ, χάντμπολ, συνέδρια και μουσικές εκδηλώσεις, μαζί με τους βοηθητικούς χώρους.

Με τις κατάλληλες ενδυναμώσεις του φέροντα σκελετού, είναι δυνατή η προσθήκη μικρού ή μεγάλου σκεπάστρου στη νότια κερκίδα. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα υπάρχει προστασία των θεατών αλλά, το κυριότερο, εφικτή η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ για επιπλέον αποθήκευση ηλιακής ενέργειας.

Βασικό μέλημα όλων των προτάσεων μας είναι να γίνουν και οι κατάλληλες μετατροπές ώστε το γήπεδο να γίνει προσιτό στους συνανθρώπους μας ΑΜΕΑ, που ίσως μελλοντικά να γίνει και πανελλαδικός πόλος έλξης όλων των αθλητών ΑΜΕΑ που θα επιθυμούσαν να αθληθούν με ποικιλία ευκαιριών στον ίδιο χώρο, κάτι που σήμερα δεν συναντάμε πουθενά στην Ελλάδα.

Δεν θα αποτελούσε υπέρβαση και ο σχεδιασμός για την εκμετάλλευση του αγωνιστικού χώρου στις τρεις πλευρές του ποδοσφαιρικού γηπέδου, εφόσον ανακατασκευαστεί η υποδομή του στίβου.

Εν κατακλείδι, ο Μεσσηνιακός Γ.Σ. που έχει συναντήσει στο διάβα του τρεις αιώνες και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την αθλητική, πολιτιστική και κοινωνική ιστορία της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της 130ετούς ιστορίας του. Μόνο η μερική ανακατασκευή του ιδιόκτητου γηπέδου του θα μπορούσε να του δώσει ζωή αλλά και να αναβαθμίσει πολλαπλώς και ουσιαστικά την ανατολική Καλαμάτα. Εφόσον γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας και γίνουν οι κατάλληλες βελτιώσεις, θα είναι δυνατόν ο κάθε άνθρωπος - κάθε φύλλου, κάθε θρησκείας, κάθε χρώματος, Ελληνας ή όχι, υγιής ή ΑΜΕΑ - που θα ήθελε χρησιμοποιήσει ποικίλες αθλητικές εφαρμογές, να έρθει στο κέντρο σχεδόν της Καλαμάτας και να βρει πολλούς αθλητικούς χώρους στον ίδιο χώρο. Στο νέο γήπεδο του Μεσσηνιακού Γ.Σ”.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Πέτρος Κωνσταντινέας, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε: “Ο Μεσσηνιακός και ο Πανελλήνιος είναι τα πιο ιστορικά σωματεία στην Ελλάδα. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ιστορία του Μεσσηνιακού. Στους παράγοντες του Μεσσηνιακού να πω ότι σε πρώτη φάση με τους κ.κ. Χαρίτση και Βασιλειάδη θα κοιτάξουμε να κάνουμε τα Παπαφλέσσεια αξιοπρεπή”.

“Ξεκινάμε από Δευτέρα”

Αμεσα θα ξεκινήσουν οι ενέργειες των παραγόντων του Μεσσηνιακού με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να αρχίσουν άμεσα τα έργα αναβάθμισης του γηπέδου. Ο κ. Χαρίτσης αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του ανέθεσε σε παράγοντα του υπουργείου, που ήταν μαζί του, τις περαιτέρω επαφές με το Δ.Σ. του Μεσσηνιακού, για την σύντομη, κατά το δυνατόν, προώθηση της μελέτης στους αρμοδίους, λέγοντας χαρακτηριστικά “Ξεκινάμε από Δευτέρα”.

Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης μεταξύ άλλων ανέφερε: “Πριν από λίγες ημέρες είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και ακούσαμε τις προτάσεις σας σχετικά με το γήπεδο του Μεσσηνιακού. Με μεγάλη ζεστασιά με δεχτήκατε σήμερα στο ιστορικό γήπεδο. Υπάρχει ζήτημα με τις αθλητικές υποδομές που είναι αναγκαίες για να τις χρησιμοποιεί ο λαός, όχι μόνο εδώ αλλά παντού στην Ελλάδα. Εχουμε προσπαθήσει με συγκεκριμένα εργαλεία να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα σε αυτές τις υποδομές. Εχουμε βγάλει προγράμματα και χρηματοδοτήσεις για να καλύψουμε τις ανάγκες όπου είναι εφικτό σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα στο γήπεδο του Μεσσηνιακού είναι και κάτι προσωπικό γιατί έχω περάσει στιγμές σε αυτό το χώρο. Με χαροποιεί που η διοίκηση παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, βοηθάει ώστε να λειτουργεί ο σύλλογος. Εχει κάνει μια μελέτη με τις ανάγκες που χρειάζεται το γήπεδο. Αφού έχουν ιεραρχηθεί οι ανάγκες να βάλουμε μπροστά και να τις υλοποιήσουμε. Δεν λέμε ότι θα τα φτιάξουμε αμέσως όλα, αλλά θα κοιτάξουμε να φτιάξουμε ένα - ένα και σιγά – σιγά, ξεκινώντας από τον αγωνιστικό χώρο και το χώρο που υπάρχει το γυμναστήριο. Σε ότι αφορά τα Παπαφλέσσεια, τη μεγάλη αθλητική γιορτή θα προσπαθήσουμε να συνδράμουμε και οικονομικά και να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Βλέπω να ξεκινάμε τώρα συνεργασία”.

Λίγο πριν φύγει από τα γραφεία του Μεσσηνιακού, ο Χρήστος Ζερίτης εκ μέρους του συλλόγου έδωσε στον κ. Χαρίτση έναν πάπυρο με την ιστορία του Μεσσηνιακού και ένα σηματάκι για το πέτο με το λογότυπο που απεικονίζει έναν αρχαίο πολεμιστή.

Η συνάντηση με τον Χρ. Ξυπόλητο

Από τους πρώτους ανθρώπους που συνάντησε ο κ. Χαρίτσης με το που πέρασε την πόρτα του γηπέδου ήταν ο φύλακας του Χρήστος Ξυπόλητος. Σε ηλικία 28 ετών ανέλαβε φύλακας στο γήπεδο ο κ. Ξυπόλητος που πήρε τη θέση του κ. Γκρέκη, όπως μας είπε και βρίσκεται σε αυτή τη θέση 59 χρόνια από το 1959.