Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 12:49

Ο ΣΑΚΗΣ ΤΣΙΩΛΗΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΗ “ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ”: “Μπορεί να έχουμε αφήσει κάτι στη μέση...”

Γράφτηκε από τον
Ο ΣΑΚΗΣ ΤΣΙΩΛΗΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΗ “ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ”:  “Μπορεί να έχουμε αφήσει κάτι στη μέση...”

Μπορεί να μην είναι Μεσσήνιος, αλλά δέθηκε τόσο με την πόλη και τη “Μαύρη Θύελλα”, που κάθε φορά που πατά το πόδι του στην Καλαμάτα αισθάνεται σαν το σπίτι του.

Νιώθει όμως και ένα... αγκάθι, όπως λέει, στην καρδιά, για τη μη άνοδο στη Σούπερ Λίγκα με τη Μεσσηνιακή ομάδα το 2005.

Ο λόγος για τον Σάκη Τσιώλη, ο οποίος βρέθηκε τη Δευτέρα στην Καλαμάτα για την ημερίδα προπονητικής ποδοσφαίρου που διοργάνωσε η ακαδημία “Τornados” και με χαρά μίλησε στην “Ελευθερία”.

Ο Καρδιτσιώτης τεχνικός που έχει εργαστεί με επιτυχία σε σημαντικές ομάδες της Ελλάδας, όπως Αρη, Λάρισα, ΠΑΣ Γιάννινα, Αστέρα Τρίπολης, δεν ξεχνά το πέρασμά του από τη “Μαύρη Θύελλα” και ευελπιστεί ότι θα του δοθεί η ευκαιρία να τελειώσει τη... δουλειά που άφησε στη μέση. Απαντά στο ποιος έφραξε τότε το δρόμο για τα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και γιατί δεν κάθισε στον πάγκο της εθνικής ομάδας. Μιλά ακόμα για τον Γιώργο Γρηγορόπουλο, τον Αστέρα και το διπλό “φλερτ” με τον Παναθηναϊκό.

Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

- Ξανά στην Καλαμάτα μετά από 12 χρόνια τι αναμνήσεις σου έρχονται;

“Μπαίνοντας στην είσοδο της πόλης ένιωσα πολύ συγκίνηση. Μετά από τόσα χρόνια και ο κόσμος είναι τόσο φιλικός. Νιώθω πάρα πολύ όμορφα. Εχω όμως ένα αγκάθι στην καρδιά μου, ενώ κάναμε τότε πολύ καλή σεζόν, είχαμε καλή ομάδα και ο κόσμος ήταν απίστευτος, δεν ανεβήκαμε ελέω ...Κομπότη και Παπαδήμα”.

- Αυτή θα ήταν και η επόμενη ερώτηση. Τι έφταιξε εκείνη τη σεζόν και η “Μαύρη Θύελλα” δεν έκανε το άλμα στη Σούπερ Λίγκα.

“Τα λέει όλα η τελευταία μου πρόταση στην προηγούμενη απάντηση. Εκείνη τη χρονική στιγμή και με τη νοοτροπία που επικρατούσε, ήταν αξεπέραστα εμπόδια, ο Ακράτητος και ο Λεβαδειακός. Δεν θα ξεχάσω την αγάπη του κόσμου. Θα άλλαζα ένα από τα 5 πρωταθλήματα που έχω στη Β’ εθνική, με μια άνοδο της Καλαμάτας. Ποιος ξέρει όμως, μπορεί να έχουμε αφήσει κάτι στη μέση”

- Πως έζησες τον τότε πρόεδρο της Καλαμάτας Γιώργο Γρηγορόπουλο;

“Είχα μια πάρα πολύ καλή σχέση. Μου άφησε εν λευκώ την ομάδα. Δεν είχε λόγο στα του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ηταν άψογος στη συμπεριφορά του και στις υποχρεώσεις του σε μένα και την ομάδα. Τον εκτιμώ, όπως και την οικογένειά του”.

- Μετέπειτα η “Μαύρη Θύελλα” ακολούθησε πτωτική πορεία, και έφθασε μέχρι το τοπικό, ενώ σήμερα είναι στη Γ’ εθνική. Πώς το σχολιάζεις;

“Με θλίβει η κατάσταση. Δεν μπορεί αυτός ο τόπος και με την ιστορία που έχει η ομάδα να βρίσκεται τόσα χρόνια στην αφάνεια. Εύχομαι να βρεθεί γρήγορα η διοίκηση και ο άνθρωπος που θα έχει όραμα, ώστε σε 2-3 χρόνια να επανέλθει στη φυσική της θέση στη Σούπερ Λίγκα. Οπως ενημερώνομαι είχε τεράστια προβλήματα στην οργάνωση και στη στελέχωσή της. Παραμένει όμως το πιο δυνατό κομμάτι, ο κόσμος της”.

- Θέλεις να εργαστείς ξανά στην Καλαμάτα;

“Με πολύ χαρά και όνειρό μου είναι να βγάλω το... αγκάθι από την καρδιά μου και να το γιορτάσουμε όλοι μαζί”.

- Τι χρειάζεται για να αναρριχηθεί ξανά η ομάδα στις μεγάλες κατηγορίες;

“Οραμα και δύναμη, να στελεχωθεί και να οργανωθεί. Τα γήπεδα υπάρχουν αρκεί να συντηρηθούν, όπως και ο κόσμος. Υπάρχουν άλλες ομάδες, που τα έχουν όλα, αλλά όχι κόσμο και χωρίς κόσμο δεν μπορεί μια ομάδα να έχει διάρκεια”.

 

Δύο προτάσεις από τον Παναθηναϊκό

Το όνομα του Σάκη Τσιώλη έπαιξε πρόσφατα και για τον πάγκο του Παναθηναϊκού, με τον Καρδιτσιώτη τεχνικό να το επιβεβαιώνει και να αποκαλύπτει και παλαιότερη πρόταση από το “τριφύλλι”.

“Η πρώτη πρόταση από τον Παναθηναϊκό έγινε στην πρώτη μου συνεργασία με τον Αστέρα Τρίπολης και συγκεκριμένα μετά τον τελικό του κυπέλλου. Η αγάπη και η εκτίμηση όμως των φιλάθλων και των διοικούντων, με έκανα να παραμείνω στην Τρίπολη και να μην δεχτώ μια πρόταση από μια ομάδα που μαζί με τις υπόλοιπες 3-4 μεγάλες και την Εθνική, αποτελούν όνειρο για κάθε επαγγελματία προπονητή. Και πριν από λίγο καιρό μετά από κάποιες δηλώσεις του Ουζουνίδη, μου έγινε πρόταση για να υπάρχει διάδοχη κατάσταση”.

- Τι σου έχει μείνει απωθημένο στην προπονητική;

“Εκανα μεγάλη προσπάθεια και έζησα με πολύ πάθος. Πήρα ηθικά και υλικά πράγματα από το ποδόσφαιρο, τελικούς, ανόδους, Ευρώπη. Μου μένει ο τελικός με τον Ολυμπιακό που δεν φέραμε στην Αρκαδία το κύπελλο..Ηθικά βέβαια ήταν σαν να το πήραμε. Επίσης ένα πρωτάθλημα στη Σούπερ Λίγκα, αλλά και ότι δεν ανέλαβα την Εθνική Ελλάδας, ενώ όλα έδειχναν εκείνη την περίοδο ότι θα πάω εγώ. Ημουν 3 σερί χρονιές προπονητής της χρονιάς με μεγάλη βαθμολογία στις σχολές της ΟΥΕΦΑ. Ημουν πιο κοντά από ποτέ, αλλά έπαιξε ρόλο η προσωπική σχέση του Γιώργου Καραγκούνη με τον Μαρκαριάν”.

- Τα μελλοντικά σου σχέδια;

“Εχω πολλά να δώσω στο ποδόσφαιρο. Αν και τα πράγματα έχουν αλλάξει, ομαδοποιούνται και δυσκολεύουν για έναν ελεύθερο επαγγελματία προπονητή. Για κάποια χρόνια μπορώ να προσφέρω”.